KAKO JE DAJANA ZAVELA FRANCUSKOG KRALJA: Bio je to skandal koji se pamti jer je ona imala 35 godina, A KRALJ SAMO 15

Kralj Henri II je otvoreno dao prednost Dajani de Poatje u odnosu na svoju zakonitu ženu — i tretirao je svoju ljubavnicu kao nezvaničnu kraljicu.

Zanimljivosti
Autor:
KAKO JE DAJANA ZAVELA FRANCUSKOG KRALJA: Bio je to skandal koji se pamti jer je ona imala 35 godina, A KRALJ SAMO 15
Foto: Wikipedia

Istorija je puna priča o kraljevskim ljubavnicama, od Ane Bolen do gospođe de Pompadur. U Francuskoj u 16. veku, jedna takva žena je toliko opčinila vladajućeg kralja da je imala veći uticaj od njegove stvarne kraljice. Zvala se Dijana od Poatjea.

Dajan je bila ljubavnica Henrija II, i započeli su svoju decenijsku aferu kada je ona imala 35, a on samo 15 godina. Sledećih 25 godina, Dajan će ostati uz Henrija dok je on od vojvode od Orleana postao kralj Francuske.

Kada je Henri bio glavni, Dajan de Poatje je bila nedodirljiva. Kralj joj je dao krunske dragulje Francuske i dvorac koji je njegova supruga, Katarina de Mediči, očajnički želela da ima za sebe. Dajana je pomagala u podizanju Henrijeve dece, savetovala ga o političkim pitanjima, pa čak i odgovarala na prepisku umesto njega, potpisujući pisma mešavinom njihovih imena: „Henri Dajana“.

Ali kada je Henri poginuo u nesreći 1559. godine, kraljica je konačno mogla da pokaže svoja prava osećanja prema Dajani. Katarina je proterala Dajanu sa kraljevskog dvora. Nekada najmoćnija žena u Francuskoj, Dajan de Poatje je preživela svoje poslednje godine u egzilu.

Dajana de Poatje
Dajana de Poatjefoto: Wikipedia

Kako je Dajana zavela Henrija?

Dajana de Poatje je rođena u Dromu, u Francuskoj, oko 1499. Njen otac je bio plemić, a ona je bila obrazovana u predmetima poput latinskog, grčkog i retorike kao i druga bogata deca tog vremena.

Kada je imala 15 godina, Dajan se udala za Luja de Brezea, koji je bio 39 godina stariji od nje. Ironično, on je bio unuk francuskog kralja Čarlsa VII i njegove ljubavnice Agnes Sorel. Luj je služio kao dvorjanin kralja Franje I, Henrijevog oca, i preko njega je Dajana postala dama.

Dajan je možda već radila za kraljicu kada je Henri rođen 1519. Ona je svakako bila na dvoru 1526. godine, kada su Henri i njegov stariji brat Fransis poslati u Španiju kao taoci. Bili su zatvoreni umesto svog oca, kralja, koga su trupe cara Svetog rimskog carstva Karla V zarobile u borbi prethodne godine.

Legenda kaže da je Dajana poljubila sedmogodišnjeg Henrija u obraz da bi ga utešila dok je bio predavan svojim španskim zarobljenicima, i ta ljubaznost je ostala sa njim tokom njegovog četvorogodišnjeg zatočeništva. U stvari, ubrzo nakon što su se braća vratila u Francusku 1530. godine, održan je turnir u čast braka njihovog oca sa Eleonorom Austrijskom. Dečaci su se obukli kao vitezovi, a mladi Fransis je nosio Eleonorine boje - ali Henri je nosio boje Dajane.

Katarina Mediči
foto: Wikipedia

Dajanin muž je umro 1531, a 1533. Henri se oženio Katarinom Mediči sa 14 godina. Istoričari uglavnom veruju da je njihova afera počela samo godinu dana nakon venčanja Henrija i Ketrin, kada je Henri imao 15, a Dajana 35 godina.

U to vreme, Henri nikada nije trebalo da bude kralj Francuske. Njegov stariji brat Francis je bio spreman da preuzme presto. Zatim, 1536. godine, Fransis se srušio nakon što je igrao tenis i umro ubrzo nakon toga. Henri je postao očigledan naslednik - a Dajan de Poatje je postala ljubavnica sledećeg kralja Francuske.

Kako je Dajana de Poatje postala najmoćnija žena u Francuskoj

Dajanin uspon na vlast nije bio jednostavan. Kralj Franjo I imao je svoju partnerku u aferi po imenu Ana de Piseleu, a ona nije volela Dajanu. Godine 1544, Ana je ubedila kralja da Henri i Dajan pokušavaju da vrate dvorjana koji je prethodno bio prognan. Kralj Fransis je proterao Dajanu sa suda - i Henri je otišao sa njom.

Međutim, Fransis je umro samo tri godine kasnije, a Dajan de Poatje je ubrzo postala jedna od najuticajnijih žena u Francuskoj. Na Ketrinino poniženje, ta afera je tada bila toliko poznata da je papa Pavle III poslao novoj kraljici tradicionalni ornament „Zlatne ruže” nakon Henrijevog krunisanja, ali je isto tako poslao i Dajani poklon: bisernu ogrlicu.

Henri je Dajani davao skoro sve što je poželela, a ona ga je često savetovala o raznim stvarima i pisala za njega prepisku, potpisujući njihovo zajedničko ime „HenriDajan” na dnu pisama. Novi kralj je takođe dodelio različite titule Dajani, kao što su vojvotkinja od Valentinoa i vojvotkinja d’Etamp.

Ipak, Dajana je znala da i Ketrin mora da usreći. Često je podsticala Henrija da ode u krevet svoje žene, a kraljevski par je dočekao 10 dece zajedno tokom Henrijeve vladavine.

Međutim, Henri je imao i druge partnere. Imao je najmanje troje vanbračne dece sa drugim ženama — uključujući devojčicu po imenu Dajana sa Filipom Duci. Ali Dajan de Poatje je bila Henrijeva miljenica i često je bila zadužena da se brine o kraljevoj deci, zakonitoj i vanbračnoj. U stvari, ona je u suštini odgajala mladu Dajan kao svoju.

Katarina de Mediči je uglavnom uspela da gleda mirno na afere. Ali kada je Henri poklonio Dajani krunski dragulj Francuske i poklonio joj i prelep zamak za kojim je Katarina žudela, kraljica je bila besna. Štaviše, Henri je često nosio Dajanine trake tokom nadmetanja, umesto onih koje su pripadale njegovoj ženi, što je ponizilo Ketrin.

Henri je nosio Dajaninu traku 30. juna 1559, kada je smrtno ranjen u oko tokom nadmetanja. Ketrin je odbila da pusti Dajan u Henrijevu spavaću sobu, iako je kralj navodno često vapio za njom. Henri je umro od sepse 10. jula 1559 - i uticaj Dajane de Poatje je odmah prestao.

Poslednje godine Dajane de Poatje

Najzad u stanju da pokaže svoja prava osećanja prema Dajani, Katarinin prvi zadatak bio je da primora Dajan da vrati krunske dragulje. Zatim je naterala kraljevsku ljubavnicu da joj da zamak u zamenu za mnogo manje privlačan zamak de Chaumont. Kada je Ketrin imala svoje dragulje i imovinu u ruci, proterala je Dajan sa suda.

U suštini u egzilu, Dajan se povukla na imanje koje je izgradila na imanju svog pokojnog muža. Već sa 60 godina u vreme Henrijeve smrti, Dajan je mirno provela poslednje godine.

Zatim, oko 1565. godine, Dajana je pala sa konja i zadobila povrede od kojih se nikada nije oporavila. Umrla je 25. aprila 1566. u 66. godini.

Ispitivanje je takođe otkrilo izuzetno visok nivo zlata u Dajaninoj kosi, očigledno potvrđujući glasine da je tokom života konzumirala zlatni eliksir u nastojanju da zadrži svoj mladalački izgled. Nije poznato da li je ova navika takođe doprinela njenoj smrti.

Dajan de Poatje je prvobitno bila sahranjena u složenoj grobnici blizu Aneta. Tokom Francuske revolucije 200 godina kasnije, međutim, grobnica je otvorena, njen leš je oskrnavljen, a njeni ostaci bačeni u masovnu grobnicu, gde su ponovo otkriveni 2008. Nakon proučavanja Dajaninih ostataka, ona je ponovo pokopana u svom grobu.

Dajan de Poatje je živela životom o kome su mnogi mogli samo da sanjaju. Od svojih bogatih početaka do vremena kada je bila najuticajnija žena u Francuskoj, kraljevska ljubavnica ostavila je neizbrisiv trag na onima koji su je poznavali - i na francuskoj istoriji.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs