KRALJICA VIKTORIJA BILA JE OPČINJENA SE*SOM: Rodila 9-oro dece i volela MUŽA više od njih, pa se do smrti ZAVILA U CRNO

Životna priča kraljice Viktorije puna je neverovatnih i zanimljivih detalja.

Lifestyle
09:25h
KRALJICA VIKTORIJA BILA JE OPČINJENA SE*SOM: Rodila 9-oro dece i volela MUŽA više od njih, pa se do smrti ZAVILA U CRNO
Foto: Wikipedia

Kada je kraljica Viktorija umrla u 81. godini 22. januara 1901, ceo dvor je bio iznenađen i zatečen. Vladala je skoro 64 godine, a njena smrt označila je kraj vizantijkse ere. Za nju su vezivane razne kontroverze, od toga da joj je seks bio najvažniji, do toga da je muža volela više od dece, kao i da ga je varala sa slugom.

Za razliku od mnogih kraljevskih brakova, zajednica kraljice Viktorije i princa Alberta bila je ljubavna priča iz stvarnog života. Srećni par je idealizovao porodični život i zagovarao obrazovne reforme i novu tehnologiju. Ipak, stvari nisu bile tako savršene kako su prikazane i bilo je više u njihovoj vezi nego što se na prvi pogled čini.

Kraljica Viktorija
foto: Profimedia

Njih dvoje znali su se odmalena, a njihove poroidice imale su u vidu da će njih dvoje jednom dana biti muž i žena. Međutim, uprkos tome, njihovi susreti bili su veoma retki. Zvanično su se upoznali kada je Viktorija napunila 17 godina, a sudeći prma rečima iz njenog dnevnika, odmah se zaljubila u njega. Bila je očaran tom lepotom.

Bili su bliski rođaci, on je bio njen brat od ujaka, pa se kralj Džordž IV protivio ovoj vezi. Ipak, njegove primedbe nisu urodile plodom.

Albert je bio jedan od nekoliko udvarača koji su predstavljeni Viktoriji mesecima pre nego što je napunila 18 godina i nasledila presto od svog ujaka Vilijama IV, čime je okončana više od 120 godina vladavine muškaraca u Hanoveru. Još jedan prvi rođak, princ Avgust od Saks-Koburga, ostavio je povoljan utisak na mladu princezu, više nego prinčevi Vilijam i Aleksandar Oranski koje je Viktorija opisala kao "veoma obične".

Princ Albert, Kraljica Viktorija
foto: Profimedia

Do 1839. Viktorija je uživala u relativnoj slobodi da bude neudata mlada kraljica i još jednom je izjavila da ne želi da se uda. Ali u oktobru 1839. Albert je ponovo posetio Englesku. Ovog puta, Viktorija je bila oduševljena.

"Sa nekim osećanjem sam videla Alberta – koji je lep", napisala je ona u svom dnevniku te noći. Samo pet dana kasnije, 15. oktobra, u skladu sa kraljevskim protokolom, Viktorija je predložila, uzvikujući: "Oh! osećati da me voli, i da me voli takav anđeo kao što je Albert, bilo je preveliko zadovoljstvo da bih ga opisala! on je savršenstvo; savršenstvo u svakom pogledu".

Princ Albert, Kraljica Viktorija
foto: Profimedia

Ceremonija venčanja, koja je održana 10. februara 1840. u kraljevskoj kapeli u Sent Džejms, bila je sve što bi kraljevsko venčanje trebalo da bude. Odevena u belu satensku haljinu sa čipkanim velom, vencem od cvetova narandže, uz prisustvo 12 deveruša, Viktorija se udala za svog Alberta.

Viktorija je skoro odmah zatrudnela, rodivši njihovo prvo dete, princezu Viktoriju, devet meseci nakon venčanja. Sledeće godine rođen je budući Edvard VII (Berti). Fizička privlačnost između para nikada nije nestala i između 1840. i 1857. Viktorija je rodila devetoro dece.

Kraljica Viktorija
foto: Rights Managed / Mary Evans Picture Library / Profimedia

Ucveljena udovica

Kraljica je svog supruga obožavala pune 22 godine koliko su bili u braku, a kad je umro u 42.godini od stomačnog tifusa, bila je neutešna.

Do kraja života, a živela je još 40 godina, nosila je crninu i tugovala za njim. Viktorija je narednih četrdeset godina naređivala da se svakog jutra njegova odeća polaže čista na krevet u dvorcu Vindsor.

Sve sobe u njegovoj kući čuvane su kakve su bile kad je umro, a posteljina i peškiri su menjani svakodnevno.

kraljica Viktorija
foto: Profimedia

Nije volela svoju decu?

Skrivena beda domaćinstva kraljice Viktorije je izašla na videlo iz kraljevskih dnevnika i pisama, kao i interjvua istoričara i biografa.

Kraljica Viktorija i princ Albert su imali čak devetoro dece, četiri sina i pet ćerki.

Prema BBC-ju, kraljica Viktorija je manipulisala svojom decom, zastrašivala ih, emotivno ih ucenjivala, a deca su očajnički pokušavala da pobegnu iz kandži svoje dominantne majke.

Brojni istoričari tvrde da su kraljica i princ Albert bili "prilično grozni roditelji", i da su više pažnje posvećivali svom braku.

kraljica Viktorija
foto: Profimedia

Kraljica je mrzela da bude trudna. I tokom i posle trudnoće je patila od depresije. Nikada nije dojila svoju decu, za koju je smatrala da su "užasne sitnice". Nije imala majčinski instinkt.

Istoričari ističu da je kraljica volela seks, ali da nije volela ono što je dolazilo posle toga.

Princ Albert je želeo da njegova deca ispune svoj intelektualni potencijal.

Međutim, za razliku od drugih monarha, oni su bili daleko više uključeni u živote svoje dece, za razliku od drugih, koji su brigu o svojim potomcima prepuštali dadiljama i slugama.

Odnos kraljlice Viktorije i Alberta je bio veoma buran.

Princ Albert je u jednom pismu kritikovao Viktoriju zbog njenog odnosa prema deci: "Šteta je što ne nalazite utehu u društvu svoje dece. Problem želi u pogrešnom shvatanju funkcije majke, da je ona ta koja uvek upravlja, grdi i naređuje im".

Pet ćerki kraljice Viktorije su se plašile svoje majke, jer je ona trudila da im upravlja životima i da im ugovora brakove.

Kao posledica toga, princeze su stalno pokušavale da joj uzvrate istom merom, pa su postali pioniri ženske nazavisnosti.

Viktorijn kraljevski dom nije bio slika čokoladne raskoši, već je to bilo mesto uznemirujućih tenzija, saglasni su stručnjaci.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs