OVO SU BILE POSLEDNJE REČI KRALJICE ELIZABETE II: 24H pre njene SMRTI, uz nju je bila samo 1 osoba koja je prenela SVE

Kraljica Elizabeta II doživela je duboku starost i mirno preminula u 96. godini, a ovo se smatraju njenim poslednjim rečima

Vip priča
Autor:
OVO SU BILE POSLEDNJE REČI KRALJICE ELIZABETE II: 24H pre njene SMRTI, uz nju je bila samo 1 osoba koja je prenela SVE
Smrt kraljice Elizabete, Foto: Profimedia

Krajlica Elizabeta II preminula je 8. septembra 2022. godine, pa iako je doživela duboku starost, ceo svet je žalio za njom.

Kraljica Elizabeta II je prvo dete kralja Džordža VI i kraljice Elizabete. Postala je kraljica Ujedinjenog Kraljevstva kao i drugih zemalja Komonvelta u februaru 1952. nakon smrti njenog oca. Ona je tada imala 25 godina. Bila je udata za Filipa Mauntbatena, bivšeg princa Grčke i Danske, od novembra 1947. do smrti princa Filipa u aprilu 2021. Njih dvoje su imali četvoro dece zajedno: Čarlsa, princa od Velsa; Ana, kraljevska princeza; Princ Endru, vojvoda od Jorka; i princ Edvard, grof od Veseksa.

Posle više od 70 godina na tronu, kraljica Elizabeta II umrla je 8. septembra 2022. Imala je 96 godina. U božićnoj emisiji iz 1957. kraljica je obećala Ujedinjenom Kraljevstvu da će dati svoje „srce“ i „odanost“ Komonveltu.

Kraljica Elizabeta II
foto: Profimedia

"Ne mogu da vas pozovem u bitku", rekla je tada. "Ne dajem vam zakone niti delim pravdu, ali mogu učiniti nešto drugo: mogu dati svoje srce i svoju odanost ovim starim ostrvima i svim narodima našeg bratstva naroda."

Kraljičina smrt usledila je tri meseca nakon njenog platinastog jubileja u junu 2022. godine, kojim je obeleženo njenih 70 godina na tronu.

Kako je umrla i koje su bile poslednje reči kraljice Elizabete?

Koje su bile poslednje reči kraljice Elizabete? Tačne poslednje reči kraljice Elizabete II nisu poznate, međutim, njena ćerka, princeza Ana, otkrila je u objavi na zvaničnom Instagram nalogu britanske kraljevske porodice u septembru 2022. da je bila sa kraljicom u poslednja 24 sata njenog života, što je nazvala „čašću“ i „privilegijom“.

Princeza Ana
foto: Jules Annan / Avalon / Profimedia

"Imala sam sreću da budem uz moju majku njena poslednja 24 sata života “, napisala je tada. „Bila mi je čast i privilegija pratiti je na njenim poslednjim putovanjima. Svedočenje ljubavi i poštovanja koje su mnogi pokazali na ovim putovanjima bilo je uzdižujuće. Svi ćemo deliti jedinstvena sećanja. Zahvaljujem se svima koji dele naš osećaj gubitka.” Princeza Ana je nastavila: „Možda smo se podsetili koliko smo njenog prisustva i doprinosa našem nacionalnom identitetu uzimali zdravo za gotovo. Takođe sam tako zahvalna na podršci i razumevanju koje smo pružili mom dragom bratu Čarlsu dok prihvata dodatne odgovornosti Monarha. Mojoj majci, kraljici, hvala ti.”

Kraljičina smrt je objavljena u 18:41. Londonsko vreme na zvaničnom Tviter nalogu britanske kraljevske porodice. „Kraljica je umrla mirno u Balmoralu danas popodne“, navodi se u saopštenju Bakingemske palate. „Kralj i kraljica supruga ostaće večeras u Balmoralu i sutra će se vratiti u London." Glavni kraljevski dopisnik Nevsveeka Džek Rojston rekao je za True Roialti TV u septembru 2022. da je Čarls saznao za zdravlje svoje majke tek malo pre javnosti.

Kralj Čarls III
foto: 007 / Gotcha Images / Profimedia

Novinarka koja je u tom momentu radila intervju sa Kamilom rekla je: "Čarls je primio poziv, sve je bilo tiho, a od njih se tražilo da ćute. Sledeće što sam videla bilo je da su Čarls i Kamila bili u helikopteru", rekao je Rojston. „A to je bilo u 12:30, tako da je to bilo otprilike u isto vreme kada nam je rečeno. Dakle, nisu čekali, nisu dali Čarlsu sat ili dva sata. Međutim, prema The Vashington Postu, pričalo se da je kraljičina smrt nastupila u 15 časova. Po londonskom vremenu, a Bakingemska palata je obavestila premijerku Liz Trus o smrti u 16:30. Londonsko vreme."

Iako poslednje reči kraljice Elizabete nisu poznate, 7Nevs je izvestio da je kraljičina poslednja javna izjava posle 70 godina službe bila poruka saučešća koju je poslala kanadskoj javnosti nakon stradanja 10 ljudi.

Kraljičina smrt dolazi manje od dve godine nakon smrti njenog supruga, princa Filipa. Prema, Hello, poslednje reči kraljice Elizabete upućene Filipu bile su ispisane rukom na kartici sa crnom ivicom koju je stavila uz venac: „U znak sećanja, Elizabet“, pisalo je na kartici.

Kako je umrla kraljica Elizabeta?

Kraljica Elizabeta II umrla je „mirno“ u svom domu u zamku Balmoral u Škotskoj u popodnevnim satima 8. septembra 2022. Imala je 96 godina. Bakingemska palata je potvrdila njenu smrt u saopštenju.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs