OVE ŽENE SATIMA PREŽIVLJAVAJU POD VODOM RADEĆI NEVEROVATNU STVAR: Imaju preko 90 godina i pluća zdrava kao dren

Ama žene koje satima preživljavaju pod vodom imaju neverovatan kapacitet pluća.

Zanimljivosti
11:45h Autor:
OVE ŽENE SATIMA PREŽIVLJAVAJU POD VODOM RADEĆI NEVEROVATNU STVAR: Imaju preko 90 godina i pluća zdrava kao dren
Foto: Printscreen Youtube

Milenijumima su snažne žene duž obala Japana živele od morskih plodova - koje su ručno skupljale sa morskog dna. Tokom ronjenja (slobodno ronjenje) ove žene sakupljaju plodove mora i biserne ostrige.

Ama ili "morske žene", bave se drevnom praksom ronjenja. Bez rezervoara za vazduh, ove žene traže hranu na dnu okeana i među grebenima za morska stvorenja i morske alge. Ova tradicija traje 3.000–5.000 godina. Za razliku od svojih predaka, moderni ama nose odela, peraje i naočare, ali osnovne tehnike ronjenja ostaju nepromenjene.

Ama ronioci se spuštaju do dubine od 20 metara (60 stopa) u hladnoj vodi. Oni ostaju potopljeni do dva minuta istovremeno, tokom kojih traže i sakupljaju morske krastavce, morske alge, morske uši i druge školjke. Iskusni ama može sakupiti čak deset morskih ježeva u jednom ronjenju.

Ama žene
foto: FRANCOIS KADRI / AFP / Profimedia

Neverovatan kapacitet pluća

Kada izađu na vazduh između ronjenja, amini snažni izdisaji proizvode visok zvuk koji se zove isobue, što znači morski zvižduk. Kaže se da ova vrsta izdisaja čisti njihova pluća od ugljen-dioksida kako bi napravila prostor za dubok udah koji im je potreban za sledeći zaron.

Ama ronioci su tradicionalno bile žene, a jedan od razloga za to je taj što im potkožni masni sloj ženki pomaže da izdrže duže periode u hladnoj vodi. Masni sloj ili ne, sakupljanje školjki i morskih algi u ledenoj vodi bez opreme za disanje je izazovno, ali ovo zanimanje traje generacijama. Devojčice uče potrebne veštine od svojih majki kako bi poboljšale kapacitet pluća, čitale okeanske struje i uočile glavne lokacije za visokokvalitetne školjke.

Ama žene
foto: Printscreen Youtube

Ove robusne žene nastavljaju da rone u dubokoj starosti, pri čemu je značajan deo ama ronilaca stariji - neki stariji od 90 godina. Ove žene vole svoj posao, posvećene su zanatu i veliki deo života provele su u moru.

Haenjo žene
foto: Profimedia

Izvanredno je da je ova ženska tradicija ostala živa u visokotehnološkom Japanu. Jedna od japanskih dama kaže da iako se Japan može posmatrati kao patrijarhalno društvo, ovaj posao obavlja samo žena. Ovaj stari način života je jedinstvena ženska kultura, a posao je ipak prilično. Uprkos svim poteškoćama, žene Ama ostaju pune radosti i kulture "ručnog branja".

Ama žene
foto: Printscreen Youtube

Jedna od inovacija koju su ama žena ndoživele bila je promena ronilačke odeće 1964. Umesto tankog pamuka, počeli su da koriste mokra odela i naočare. Ovo je omogućilo da se duže ostane u vodi a da se ne ohladi. Godine kada se to dogodilo, populacija morskih plodova je drastično opala.

1 / 5 Foto: Profimedia

Ama žena je odlučila da treba regulisati vreme ronjenja. Veruju da su pravila uvek neophodna. Od tada je ama žena mogla da roni samo dva puta dnevno po 70 minuta. Oni su se pobrinuli da se poštuju pravila u njihovoj kulturi ama ronjenja. Kao rezultat toga, populacija morske hrane se nije smanjila, već je ostala u ravnoteži.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs