VATIKAN POKRENUO ISTRAGU O JEZIVOJ MISTERIJI: Veruje se da iza nestanka devojke stoje orgije koje neko zataškava

Vatikan je gotovo 40 godina nakon misterioznog nestanka Emanuele Orlandi ponovo pokrenuo istragu o tome šta joj se dogodilo.

Zanimljivosti
21:06h Autor:
VATIKAN POKRENUO ISTRAGU O JEZIVOJ MISTERIJI: Veruje se da iza nestanka devojke stoje orgije koje neko zataškava
Vatikan ponovo pokrenuo istragu o nestaloj devojci, Foto: Ropi / Zuma Press / Profimedia

Da su dokumentarni filmovi i serije o istinitim zločinima dosegnuli svoje zlatno doba jasno je svakom ko prati sadržaj na streaming servisima, a u oktobru prošle godine veliku pažnju širom sveta privukla je priča o nestanku italijanske tinejdžerke Emanuele Orlandi.

Priča o njenom bizarnom nestanku, čija misterija nije rasvetljena ni 40 godina kasnije, predstavljena u Netfliksovoj dokumentarnoj seriji u četiri dela pod nazivom "Vatican Girl: The Disappearance of Emanuela Orlandi", otvorila je brojna pitanja, a čini se da je veliki interes javnost podstakao i nadležne u Vatikanu da ponovo otvore istragu i pokušaju da saznaju šta se dogodilo s 15-godišnjom Emanuelom koja je sa svojom porodicom živela na teritoriji ove države budući da joj je otac bio tamo zaposlen.

Vatikan je ponovo pokrenuo istragu o nestalom Emanueli Orlandi
Vatikan je ponovo pokrenuo istragu o nestalom Emanueli Orlandi foto: Ft/Ipa/Fotogramma/Ropi / Zuma Press / Profimedia

Podsetimo, Emanuela je nestala 22. juna 1983. godine. Tog letnjeg popodneva je otišla u muzičku školu i nikad se nije vratila. Njena porodica je istog dana prijavila njen nestanak, ali službeno je proglašena nestalom tek sledećeg dana. Ubrzo su u lokalnim novinama Il Tempo, Paese Sera i Il Messaggero, objavljene vesti o njenom nestanku zajedno s telefonskim brojem porodice Orlandi, nakon čega su počeli da primaju pozive od kojih su neki zaista bili neobični.

O Emanuelinom nestanku oglasio se i papa Ivan Pavao II. koji je prvi pretpostavku da se radi o otmici učinio službenom obraćajući se njenim navodnim otmičarima, što je kasnije takođe podstaklo teorije zavere i pitanja kako papa zna da se radi o otmici i zna li više nego što govori.

Budući da Emanuela nikad nije pronađena, niti postoji ikakvo objašnjenje o tome što joj se dogodilo, razumljivo je da su tokom četiri decenije nastale brojne teorije. Od onih o organizovanom kriminalu i bugarskim agentima do onih koje direktno prozivaju Vatikan.

U junu 2012., nakon što je iskopavanje De Pedisovog groba ponovo privuklo pažnju italijanske javnosti na ovaj slučaj, istupio je tad 85-godišnji egzorcista Gabrel Amort koji je tvrdio da je Emanuelu oteo član vatikanske policije kako bi je iskoristili na orgijama, a zatim da je ubijena. Amort je tvrdio da su u sve bili uključeni službenici jedne strane ambasade, ali nije otkrio koje.

Emanuela Orlandi nikada nije pronađena niti se zna šta joj se dogodilo
Emanuela Orlandi nikada nije pronađena niti se zna šta joj se dogodilo foto: Proto / Giacominofoto / IPA / PA Images / Profimedia

"Organizovale su se takve zabave, a vatikanska policija bila je ta koja je regrutovala devojke. Postojala je mreža u koju je bilo uključeno osoblje strane ambasade. Verujem da je Emanuela završila kao žrtva tih krugova", rekao je Amort za La Stampu.

Puno pažnje je u seriji, koja istražuje različite teorije, privuklo svedočenje Emanueline prijateljice koja je rekla da joj je nekoliko nedelja pre nestanka Emanuela poverila da ju je "uznemiravao" kardinal iz Vatikana. Istakla je da se radilo o "neprimerenom ponašanju seksualne prirode".

"Jedino u što sam siguran je to da Vatikan zna istinu", zaključio je u seriji Emanuelin brat Pijetro Orlandi koji čitav život nije odustao od potrage za sestrom.

Inače, jedan od najčudnijih i najtežih komentara koji je došao od Vatikana bio je onaj koji je papa Franjo 2013., kad je došao na čelo katoličke crkve, uputio njenoj porodici.

"Emanuela je na nebu", rekao je on, a Pijetro je prokomentarisao da mu je to "zaledilo krv u žilama".

"Zaledilo mi je krv kad sam čuo da je papa rekao da je Emanuela mrtva. Ne znamo da li je živa ili mrtva jer nema dokaza. Ali kad poglavar kaže da je Emanuela mrtva, to znači da on zna više nego mi", ispričao je kasnije.

Britanski Guardian sad je objavio vest da je Vatikan ponovo otvorio istragu o nestanku nesretne Emanuele. Slučaj je otvorio vatikanski državni advokat Alesandro Didi nakon nekoliko zahteva od Pijetra Orlandija, a porodica je za to, navode, saznala od medija.

"O istrazi smo saznali iz medija. Pisali smo papi pre godinu dana s namerom da razgovaramo s Didijem. Naravno, srećni smo zbog toga što su otvorili istragu i nadamo se da će ona dovesti do konkretnih odgovora", rekla je Laura Sagro, advokatica koja zastupa porodicu Orlandi.

Istraga o nestanku Emanuele Orlani ponovo je pokrenuta
Istraga o nestanku Emanuele Orlani ponovo je pokrenuta foto: Matteo Nardone/Pacific Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Didi je potvrdio ponovo otvaranje istrage za italijansku agenciju LaPresse i rekao da će "svi dokumenti, izveštaji, informacije i svedočenja" povezana sa slučajem biti ponovo pregledana kako bi se razjasnila neodgovorena pitanja i da "ni jedan kamen neće ostati neprevrnut".

Istraga će se, navodi Guardian, fokusirati na slučaj Mirele Gregori koja je također s 15 godina nestala u Rimu samo nekoliko nedelja pre Emanuele te se dugo verovalo da su ta dva slučaja povezana.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs