PLAVOKOSI ŠESTOGODIŠNJAK KOJI NIKADA NIJE STIGAO DO ŠKOLE: Promenio je zakon i ušao u istoriju iz NAJSTRAŠNIJEG RAZLOGA

Itan Pac nestao je pre 43 godine, a njegov slučaj postao je jedna od najpoznatijih priča o kidnapovanoj deci.

Porodica
18:53h Autor:
PLAVOKOSI ŠESTOGODIŠNJAK KOJI NIKADA NIJE STIGAO DO ŠKOLE: Promenio je zakon i ušao u istoriju iz NAJSTRAŠNIJEG RAZLOGA
Slučaj dečaka koji je postao jedna od najpoznatijih priča o nestaloj deci, Foto: Profimedia

Svi još pamte slučaj malene Medlin Meken, koja je imala samo tri godine kada je nestala iz krevat iz hotelske sobe, gde je sa porodicom bila na odmoru. Ipak jedan slučaj potresao je američku, ali i svetsku javnost godinama pre.

Itan Pac je prvo dete čija se slika pojavila na tetrapaku mleka, a njegov slučaj postaće jedna od najpoznatijih priča o nestaloj deci.

Pac je nestao na Menhetnu 1979. godine kada je prvi put ubedio roditelje da sam ode na stajalište školskog autobusa. Iako je stanica bila samo dve ulice od njegove kuće, šestogodišnjak se tog dana nije ukrcao na bus.

U to vreme u Sjedijenim Američkim Državama nije postojao sistem koji bi pomogao da se pronađu ili prate nestala deca, pa je njegova priča motivisala razvoj novog zakonodavstva i metoda praćenja nestalih.

Itan Pac nestao je pre 43 godine
Itan Pac nestao je pre 43 godine foto: atz Imaging/NYPD, Supplied by PacificCoastNews.com / Pacific coast news / Profimedia

Jedna od tih ranih metoda bila je štampanje slika nestale dece na tetrapak mleka. „Oni će sedeti sa vama, i gledati vas dok jedete doručak“, rekao je Džo Maio, komandant policije u Čikagu medijima 1985. godine , ubrzo nakon što je program sa tetrapakom pokrenut. „Ljudi će morati da misle o tome.“

Pokretanje ove inicijative trajalo je dugo, pa se slika Itana Paca pojavila na mleku tek pet godina nakon njegovog nestanka.

Nestao je 25. maja 1979. godine na putu do škole. Itanov otac, Sten, bio je fotograf i imao je veliku kolekciju slika svog šestogodišnjeg sina koju je dao policiji i aktivistima i koje su uskoro osvanule širom Njujorka – od Tajms skvera pa do najzabačenijih delova grada, piše Istorijski zabavnik.rs.

Ali, sve je bilo uzalud… Nikada nije pronađen nijedan trag o tome šta se dečaku dogodilo tog majskog dana.

Itan Pac nikada nije pronađen
Itan Pac nikada nije pronađen foto: Profimedia

Sten i Džuli Pac i danas žive u istom stanu. Nisu promenili ni broj telefona. Nadaju se da će im se sin ipak jednoga dana vratiti ili pokušati da ih kontaktira. Itan Pac je 2001. godine proglašen mrtvim iako telo nikada nije pronađeno.

Prvi osumnjičeni bio je Hoze Antonio Ramos. On je bio ranije osuđivani seksualni napasnik i bio je prijatelj bejbisiterke Pacovih. Prilikom pretresa zapuštenih cevi u kojima je Ramos živeo kao beskućnik pronađena je fotografija njega i dečaka koji je podsećao na Itana.

Tokom prvog saslušanja Ramos je rekao da je na dan Itanovog nestanka oteo jednog dečaka i silovao ga, kao i da je "90 odsto siguran" da je to bio dečak koga je posle video na televiziji. Ipak, nije znao Itanovo ime, i tvrdio je da je mališana nakon silovanja "stavio na metro".

Godine 1991. dok je Ramos bio u pritvoru, njegov cimer je kontaktirao FBI i otkrio da mu se Ramos hvalio da zna šta se dogodilo Itanu i da je čak i nacrtao trasu kojom se kretao dečakov školski autobus.

Ipak, konkretnih dokaza i dalje nije bilo. Ramos je proglašen odgovornim za nestanak Itana Paca 2004. godine u građanskoj parnici, ali nikada nije zakonski gonjen. Odslužio je dvadesetogodišnju kaznu zatvora zbog zlostavljanja dece i pušten je 2012. godine samo da bi uskoro bio ponovo uhapšen.

Godine 2010. slučaj nestanka Itana Paca je ponovo otvoren. Dan pred 33. godišnjicu njegovog nestanka, 2012. godine, policija je zakucala na vrata Stena i Džuli Pac sa vestima da je uhapšen njegov ubica!

Vest je ubrzo postala udarna u svim medijima u Americi. Pedro Hernandez, 51-godišnji radnik u prodavnici u Itanovom komšiluku, priznao je da je ubio Itana Paca.

Pedro je ispričao da je tog majskog dana 1979. kada mu je bilo 18 godina, namamio dečaka da uđe u prodavnicu rekavši da će mu dati sok, odvukao ga u podrum i zadavio. Telo je nakon toga bacio na đubrište.

Novembra 2012. godine u Njujorku je počelo suđenje Pedru Hernandezu za drugostepeno ubistvo i prvostepeno kidnapovanje Itana Paca. Advokat odbrane je izneo medicinska mišljenja po kojima Hernandez pati od šizofrenije koja izaziva halucinacije, kao i da mu je IQ manji od 70 što je granica sa intelektualnom retardacijom.

Tokom suđenja Hernandez je povukao svoj iskaz i izjavio da je nevin, a njegov advokat je iznao dokaze da je prvobitano prizanje bilo iznuđeno nakon maltretiranja policije i više od sedam sati ispitivanja.

Itan Pac proglašen je mrtvim iako njegovo telo nikada nije pronađeno
Itan Pac proglašen je mrtvim iako njegovo telo nikada nije pronađeno foto: Profimedia

Suđenje je trajalo više od dve godine samo da bi na kraju u maju 2015. bilo odbačeno nakon što porota tri puta nije mogla da se usaglasi.

Ponovno suđenje počelo je u oktobru 2016. i ovoga puta Hernandez je osuđen za kidnapovanje i ubistvo Itana Paca na doživotnu kaznu zatvora uz mogućnost pomilovanja nakon 25 godina odslužene robije.

Dan nestanka Itana Paca, 25. maj, proglašen je Nacionalnim danom nestale dece u Americi. Godine 2001. ovo obeležavanje je postalo internacionalno.

Itanovi roditelji su dobili odštetu od 2 miliona dolara, ali novac nikada nisu podigli.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs