misterija slučaja

MISTERIJA NESTANKA DEVOJČICE IZ VATIKANA: Veruje se da iza mračnih tajni stoje PEDOFILIJA I ORGIJE koje neko zataškava

Dokumentarac o nestaloj devojčici iz Vatikana prikazao je mračne tajne koje se kriju iza njenog slučaja.

Zanimljivosti
11:01h Autor:
MISTERIJA NESTANKA DEVOJČICE IZ VATIKANA: Veruje se da iza mračnih tajni stoje PEDOFILIJA I ORGIJE koje neko zataškava
Emanuela Orlandi, Foto: Ropi / Zuma Press / Profimedia

"Vatican Girl" dokumentarac je o nestaloj tinejdžerki u Varikanu, čiji je nestanak celu planetu digao na noge i pokrenuo veliku misteriju.

Naime, tinejdžerka Emanuela Orlandi poslednji put je viđena 22. juna 1983. godine, na autobuskoj stanici u centru Rima, kada se vraćala sa časa flaute. Porodica je odmah krenula u potragu, međutim svaki pokušaj da nešto otkriju bio je bezuspešan.

Njen nestanak odmah je prijavljen, ali u prvi mah nadležni organi ovaj slučaj nisu uzeli za ozbiljno. Porodica je uzela stvar u svoje ruke i oblepili čitav Rim i Vatikan posterima nestale Emanuele, a telefon im nije prestajao zvoniti od navodnih otmičara.

Devojčica je bila ćerka jedogod zaposlenih u Prefekturi papskog doma. Dakle, njena porodica dugo je radila za Vatikan i Papu vodeći miran život. Ipak, to je kasnije pokrenulo veliku misteriju i razne spekulacije. Vest o devojčicinom nestanku stigla je i do Pape Ivana Pavla II, ali Vatikanska crkva nije im bila od neke pomoći iako je Emanuela bila njihova državljanka.

Emanuela Orlandi
foto: Ft/Ipa/Fotogramma/Ropi / Zuma Press / Profimedia

Dokumentarac je isprepletan raznim likovima koji analiziraju ceo slučaj, a među njima su i Emanuelin brat Pietro kao i novinar Andrea, koji najviše pomažu da se dođe do zaključka šta se zapravo desilo.

Film "Vatikan Girl" opisuje jednu državu koja ima svoja pravila, gde vlada apsolutna monarhija, državu koja važi za nešto sveto i nedodirljivo. Međutim, iza tog vela vlada misterija. Prema dokumentarcu, kriju se zataškavanja, saradnja s italijanskom mafijom, pranje novca i otmice. Film je prikazao mračnu stranu centra katoličke religije.

Pietro Orlandi, Emanuelin brat
Pietro Orlandi, Emanuelin bratfoto: Matteo Nardone/Pacific Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Pojavilo se mnogo zavereničkih teorija koje su prikazane u filmu, od toga da je Emanuela oteta kako bi se oslobodio Mehmet Ali Agca, atentator na Ivana Pavla II, da su upleteni KGB, vatikanska banka, italijanska mafija i čak dvojica papa.

Emanuela Orlandi
foto: Ropi / Zuma Press / Profimedia

Emanuelina porodica i njihova advokatica već 37 godina rade na otkrivanju ovog slučaja, a njihov zaključak je da Vatikan zna istinu koju pokušava zataškati, te da je upravo neko iz Vatikana umešan u otmicu i moguće ubistvo Emanuele.

Zadnja epizoda dokumentarca prikazuje ispovest Emanueline drugarice iz škole, kojaje htela da ostane anonimna jer i sama živi u strahu da će i ona doživeti sličnu sudbinu kao Emanuela.

Ona je ispričala da je Emanuela samo nedelju dana pre otmice otkrila kako ju je neko ko je veoma blizak Papi sek*ualno uznemiravao dok je šetamisla vatikanskim vrtom. Emanuela nije znala kome se obratiti jer je mislila da je niko neće ozbiljno shvatiti i jer joj je otac radio za Papinu administraciju.

Oduvek se spekulisalo da Crkva zataškava slučajeve pedofilije i sek*ualnog uznemiravanja, te je svedočenje Emanueline drugarice dodatno podgrejalo ove spekulacije.

Emanuelin brat neumorno traga za istinom i traži samo da mu kažu gde je Emanuela, kako bi njena porodica znala gde počiva i gde da je posećuju.

Čini se da će Emanuelin nestanak zauvek ostati velika misterija koja budi najmračnije misli skrivajući mnoge tajne.

Emanuela Orlandi
foto: Proto / Giacominofoto / IPA / PA Images / Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs