NEVEROVATNO!

TEODORA (29) JE ODUSTALA OD VEZE SA VERENIKOM I POSTALA ČASNA SESTRA: Sad ima život iz snova, a stari odbacila ZBOG OVOG

Teodora je ovim potezom postala ispunjena i istinski zadovoljna svojim životom!

Zanimljivosti
00:10h Autor:
TEODORA (29) JE ODUSTALA OD VEZE SA VERENIKOM I POSTALA ČASNA SESTRA: Sad ima život iz snova, a stari odbacila ZBOG OVOG
Zašto sam u 29. godini odustala od veze i postala časna sestra?, Foto: Profimedia

Život Teodore Hoksli (29) nama će delovati verovatno strano, možda ćemo ga teško i razumeti, ali je ona pronašla istinsku sreću. Odrekla se da svoju mladost proživi na uobičajen način i odlučila je da postane časna sestra.

Postala je članica reda Isusova kongregacija, koji je osnovala u 17, veku Meri Vord, a može biti apostolski ili aktivan. To, zapravo, znači da monahinje rade u zajednici i nisu „zatvorene“. Međitim, tim pravilom su se osporili crkvene smernice, po kojima žene u verskom životu bi trebalo uvek da budu zatvorene.

Promenila sve iz korena

Nedavno se uselila u neobičnu kuću. Ima šest cimerki godina njene majke ili bake, a .ajstarija ima 89 godina. Ne nose velove, a kuća im je ispunjena smehom, ne strogom tišinom. Njeni obroci i smeštaj su plaćeni, ali ona dobija samo mali džeparac da pokrije sve ostalo, uključujući putovanja, frizuru i odeću – koju dobija od dobrotvornih radnji. Ljubavna veza i seksualno odnosi su joj zauvek zabranjeni.

časna Sestra
foto: Shutterstock

- Postigla sam svoj uspeh kao osoba - istiiče sa velikim zadovoljstvom Teodora, koju ispunjava život časne sestre.

Sa druge strane, doživotan zavet „siromaštva, čednosti i poslušnosti“ je nepresučan izvor pitanja, nedoumica i intriga.

- Kada kažete ‘zavet čednosti’, mislim da ljudi obično samo vide ‘SEKS NIKAD!’ velikim neonskim svetlima. Ima više od toga – zavet čednosti znači da nema ulaska u ekskluzivnu romantičnu vezu sa drugom osobom, a to znači bez braka, bez seksa i bez dece - objašnjava Teodora i dodaje:

- Ako imam osećaj da nešto ‘propuštam’, više se radi o odustajanju od mogućnosti ispunjenja odnosa sa drugom osobom nego o seksu samom po sebi.

Monahinja, Kaluđerica
foto: Ilustracija / Thinkstock

Kako je izgledao Teodorin život pre?

Završila je studije i uplovila je u veoma ozbiljnu vezu, za koju je pomislila da bi bogla da bude krunisana brakom. Međutim, to toga nije došlo.

- Nije da mi je to slomilo srce, ali mi je pokazalo koliko je moje srce veliko i samim tim koliko je velika moja sposobnost za Boga - objašnjava.

Bez obzira na to što je krenula potpuno drugačijim putem od devojaka njenih godina, Teodora posebno podvlači da u njenom životu ima mnogo ljubavi, kao i u svakoj ženi koja je prihvatila istu sudbinu.

Monahinja
foto: Profimedia

I dalje se viđa sa prijateljima i porodicom i gaji ljubav prema zajednici u kojoj živi. Izazov čednosti je nemogućnost da život deli sa drugom osobom, ali to je, smatra ona, takođe dar.

- Zato što ne možete da birate koga ćete da volite, na kraju volite više umesto manje. Za mene je čednost više ‘da ljubavi’ nego ‘ne seksu’ - zaključila je.

Posle zajedničke večere svake večeri, monahinje sede oko stola i zajedno se mole za ljude koje su srele tokom dana koji su u nevolji i za one koji pate širom sveta.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs