NEVEROVATAN ČOVEK!

KO JE MISTERIOZNI VLASNIK NETFLIKSA? Ovako je osnovao popularnu platformu - danas je težak 90 MILIJARDI DOLARA!

S više od 220 miliona korisnika širom sveta, Netfliks je najpopularnija svetska usluga za striming. Donosimo sve o vlasnicima planetarno popularnog servisa.

Zanimljivosti
18:59h Autor:
KO JE MISTERIOZNI VLASNIK NETFLIKSA? Ovako je osnovao popularnu platformu - danas je težak 90 MILIJARDI DOLARA!
Foto: Profimedia

Netfliks postaje gotovo neizostavni deo svakodnevice više od 220 miliona korisnika širom sveta.

Prema Forbsu, Netfliks je danas vredan 90 milijardi dolara i nosi titulu najvrednije medijske kompanije na svetu, vrednu gotovo dvostruko više od Diznija, a u poslednje dve godine vrednost kompanije se više nego udvostručila.

Ali pravo je pitanje ko stoji iza planetarno popularnog striming servisa koji nas je zalepio za ekrane laptopa i televizora?

MISLIO JE ZA SEBE DA JE BOG, PONAŠAO SE PREMA SVIMA KAO ĐAVO: Životna priča čoveka koji je oživeo SUPERHEROJE! (FOTO)

Netfliks
foto: Profimedia

Netfliks je nastao 1997. godine kada se tada 36-godišnjak Rid Hastings razljutio jer je 40 dolara morao da plati kaznu što je zakasnio da vratio video kasetu u video klub.

U intervjuu za Njujork Tajms 2006. godine Hastings otkrio da ga je na ideju o striming platformi podstakla– teretana. 'Kada sam nakon videoteke u kojoj sam platio ogromnu kaznu išao u teretanu, shvatio sam da ona ima mnogo bolji model poslovanja. Možeš platiti 30 ili 40 dolara mesečno i vežbati koliko god želiš ili ne želiš', rekao je. To je svoje zapažanje ispričao preduzetniku Marku Rendolfu, a sve ostalo nakon toga je istorija.

Početak Netfliksa nije niti blizu onome kakvog ga danas znamo. Naime, na početku je sve funkcuonisalo tako da su Hasting i Rendolf uz mesečnu pretplatu od 20 dolara kupcima iznajmljivali DVD-e i slali ih poštom, a pretplatnici su mogli da narule negoraničen broj naslova.

Deset godina kasnije Hasting i Rendolf odlučili su da je vreme da se fokusiraju na onlajn prikazivanje filmova i prestaju s dostavom DVD-a na kućnu adresu.

Hastings je rođen u Bostonu 1960. godine. Njegov otac, Vilmot Rid Hastings, radio je u Ministarstvu zdravlja, obrazovanja i socijalne pomoći predsednika Ričarda Niksona.

Netfliks
foto: Profimedia

Nakon srednje škole godinu dana je prodavao usisivače od vrata do vrata. Diplomirao je matematiku, a tokom studija se pridružio marincima.

Svoj privatni život čuva daleko od očiju od javnosti, ali zna se da sa suprugom Patrišom En, s kojom ima dvoje dece, živi u Santa Kruzu u Kaliforniji.

Njegov kolega Rendolf ,Netfliks je napustio 2003. godine uz objašnjenje da je njegov cilj ionako bio samo da bude mentor Hastingsa i da mu pomogne da zakotrlja ideju o platformi. Povukao se kada je shvatio da se njegovo mentorstvo završilo.

(Stil.Kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs