Neverovatno

ONA JE BILA NAJBOGATIJA ŽENA ŠPANIJE, SKANDAL MAJSTOR KRALJEVSKE PRODICE: Nikad joj nisu oprostili OVO! (FOTO)

Marija del Rosario Kajetana Fic-Džejms Stjuart de Silva ili jednostavno vojvotkinja od Albe je bila ekscentrik. Uprkos svom neobičnom izgledu - svi su je voleli

Zanimljivosti
20:54h Autor:
ONA JE BILA NAJBOGATIJA ŽENA ŠPANIJE, SKANDAL MAJSTOR KRALJEVSKE PRODICE: Nikad joj nisu oprostili OVO! (FOTO)
Foto: Profimedia

Marija del Rosario Kajetana Fic-Džejms Stjuart de Silva bila je jedina ćerka 17. vojvode od Albe Jakoba Fic-Džejmsa Stjuarta. Njen otac imao je 42 godine kada je oženio tada dvadesetogodišnju markizu od San Vinsentea Mariju del Rosario. Nakon 6 godina braka, ona je rodila Kajetanu 1926. godine, a vojvoda je maštao o muškom nasledniku. Međutim, markiza je obolela od tuberkuloze, od koje je preminula 1934. godine. Kako bi zaštitila ćerku, markiza Marija nije dozvoljavala da joj se Kajetana približava, pa dete gotovo da nije ni zapamtilo majku.

Kompletnu i neobičnu biografiju vojvotkinje od Albe možete pročitati OVDE.

Donosimo vam 10 zanimljivih činjenica o vojvotkinji od Albe:

1. Prema Ginisovoj knjizi rekorda, držala je svetski rekord za naj aristokratskije naslove, ukupno 49. Sedam puta je bila vojvotkinja, 19 puta grofica i 23 puta markiza.

2. Ona je bila potomak kralja Jakova II i daleka rodbina sadašnjeg britanskog monarha, Elizabete II i Vinstona Čerčila

3. Prijateljica slavnih ličnosti i kraljevske porodice, bila je poznata po tome što je ugostila Odri Hepbern i Džeki Kenedi tokom njihovih poseta Španiji i što je svoju madridsku palatu dala Iv Sent Lorenu da održi Diorovu reviju 1959. godine.

4. Vojvotkinja od Albe posedovala je neverovatnu kolekciju umetnosti i artefakata, uključujući slike Goje i Velaskeza, prvo izdanje Don Kihota i prve Kolumbove karte Amerike.

5. Vojvotkinjin prvi brak sa pomorskim oficirom don Pedrom Luisom Martinesom de Irujo i Artacozom, Njujork Tajms je opisao kao „najrazrađeniji društveni događaj u Španiji od kraja monarhije“. Nosila je dijamantsku tijaru koja je nekada bila u vlasništvu supruge Napoleona III, dok je njena venčanica bila izrazito slična onoj koju je nosila vojvotkinja od Kembridža 2011.

Vojvotkinja od Albe
foto: Profimedia

6.Vojvotkinja od Alba bila je jedna od najbogatijih aristokrata u Evropi, a Forbs je njeno bogatstvo procenio na 2,8 milijardi evra.

7. Nekada poznata po svojoj lepoti, pročulo se kako je odbila priliku da bude Pikasova muza.

8. Iako se udavala tri puta, njen poslednji brak bio je prava senzacija kada se udala za Alfonsa Dieza Carabantesa, državnog službenika 25 godina mlađeg od nje.

9. Pokušala je da svoju mladost sačuva bezbrojnim plastičnim operacijama, koje su sasvim uništile njeno lice.

10. Oblačila se krajnje ekscentrično (jarke boje, mrežaste čarape, jaka šminka).

I bila je spremna da se odrekne svog velikog bogatstva da bi bila SREĆNA.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs