Vojvotkinja od Albe

Priča o najplemenitijoj buntovnici na svetu: Morala je da plati svojoj deci dozvolu da se uda! (FOTO)

Zbog ljubavi se odrekla celog svog bogatstva

Lifestyle
13:31h Autor:
Priča o najplemenitijoj buntovnici na svetu: Morala je da plati svojoj deci dozvolu da se uda! (FOTO)
Foto: Profimedia

Sve do poslednjeg dana njenog života, ime čuvene Kajetane, vojvotkinje od Albe, punilo je trač rubrike svih svetskih medija - ušla je u Ginisovu knjigu rekorda prema broju naslova u kojima se spominje!

Bila je najbogatija, najbuntovnija, ali i najplemenitija pripadnica aristokratije ikada. Osim što je bila skandal-majstor, španska vojvotkinja bila je i bliska prijateljica britanske kraljice Elizabete, flamenko plesačica, žena koja je uspela da vrati neke od najlepših palata u Madridu u vlasništvo kraljevske porodice, ali i žena koja je bila spremna da se odrekne ogromnog bogatstva da bi bila srećna, piše Stil.kurir.rs.

Danas vam prenosimo njenu neverovatnu životnu priču!

Marija del Rosario Kajetana Fic-Džejms Stjuart de Silva bila je jedina ćerka 17. vojvode od Albe Jakoba Fic-Džejmsa Stjuarta. Njen otac imao je 42 godine kada je oženio tada dvadesetogodišnju markizu od San Vinsentea Mariju del Rosario. Nakon 6 godina braka, ona je rodila Kajetanu 1926. godine, a vojvoda je maštao o muškom nasledniku. Međutim, markiza je obolela od tuberkuloze, od koje je preminula 1934. godine. Kako bi zaštitila ćerku, markiza Marija nije dozvoljavala da joj se Kajetana približava, pa dete gotovo da nije ni zapamtilo majku.

Kada je Kajetana imala 10 godina, u Španiji je počeo građanski rat. Prilikom komunističke invazije uništena je palata Lirija u Madridu, koja je pripadala Kajetaninoj porodici. Jakobo je tada zajedno sa ćerkom pobegao iz Španije, a nedugo potom postao je ambasador Velike Britanije. Tako je Kajetana tokom Drugog svetskog rata provela nekoliko godina u Londonu, a kasnije se veoma jasno sećala noći kada su bombe odjekivale i čestih sakrivanja u podrumu.

Osim trauma vezanih za rat, Kajetani se u Londonu nije dopadala ni klima. Maštala je o povratku u domovinu i nije mogla da zamisli svoj život na nekom drugom mestu. Imala je jednu jedinu prijateljicu, princezu Elizabetu Aleksandru Meri, danas poznatiju kao kraljica Elizabeta druga.

Kada je napunila 16 godina, Kajetana se prvi put zaljubila, i to u toreadora Pepe Luisa Vaskeza, kojeg je upoznala na jednom od svojih putovanja u Španiju. Volela ga je više od svega i želela da se uda za njega čim napuni 18 godina, ali je njen otac zabranio ovu ljubav i poslao ćerku natrag u London.

Njeno pravo ime je Jelena: Nemam majčinski instinkt i ne verujem u Boga! (FOTO)

foto: Profimedia

Vojvotkinja od Albe nije bila žena klasične lepote, ali je imala atraktivne usne, neobičnu kosu i vitak stas, što ju je izdvajalo i zbog čega je plenila pažnju gde god se pojavi. Kažu da imala neverovatnu harizmu i "ono nešto" što je muškarce izluđivalo.

U bračnu luku prvi put je uplovila 1947. godine sa Luisom Martinesom de Iruhom, inženjerom plemićkog porekla. Vojvoda je odobrio brak, a Kajetana je bila veoma zaljubljena u svog muža.

Ema Tompson (60): Redak primerak žene bez kompleksa! (FOTO)

Kajetana sa ocem i prvim sinom
Kajetana sa ocem i prvim sinomfoto: Profimedia

Njihova svadba tada je koštala oko 300.000 funti, što je tada bilo kao danas gotovo 4 miliona. Rodila mu je 5 sinova i jednu ćerku, a rodila bi i više, da nije imala čak pet spontanih pobačaja.

Iako je bila posvećena supruga i majka, Kajetana je bila pravi "uragan". Volela je flamenko ples i igrala je bolje nego bilo koja žena u Španiji. Njen hobi je pokrenuo tračeve da je Kajetana prevarila muža sa plesačem Antonijom i da je njeno četvrto dete zapravo njegovo. Ali, ona je sve tračeve demantovala, a njen suprug je podržavao hobi svoje žene i nije obraćao pažnju na ružna govorkanja.

Imala je nesreću da nadživi sve one koje je volela: Životna priča legendarne Doris Dej! (FOTO)

Kajetana sa prvim suprugom Luisom Martinesem de Iruhom
Kajetana sa prvim suprugom Luisom Martinesem de Iruhomfoto: Profimedia

Ipak, kada je Pablo Pikaso poželeo da mu Kajetana pozira naga za portret, Iruho je bio izričito protiv. Kajetana nije želela da pozira bez njegovog odobrenja, ali se zbog toga, kako je sama govorila, kasnije kajala do kraja života.

Kajetana i Luis proveli su 26 godina u braku, kada je Iruho 1972. godine preminuo od leukemije. Zanimljivo je da vojvotkinja nije želela da mu kaže od čega boluje sve do samog kraja.

Šest godina kasnije, Kajetana se ponovo udala za 41-godišnjeg Hesusa Agirea, bivšeg jezuitskog sveštenika koji je napustio svoj poziv zvog socijalističkih ideala. Visoko društvo kritikovalo je novi brak vojvotkinje, ali mladi kralj Huan Karlos nije mogao da kaže "Ne" Kajetani i odobrio je brak. Sa njim je živela naredne 23 godine, sve dok Agire nije preminuo od raka.

40 godina ljubavi: Kada joj je bilo najteže, on je stao uz nju! (FOTO)

Kajetana i njen drugi suprug Hesus Agire
Kajetana i njen drugi suprug Hesus Agirefoto: Profimedia

Nakon njegove smrti, Kajetana je upala u depresiju koju je pokušala da izleči različitim tretmanima za podmlađivanje i operacijama, ali to joj nije pomoglo ni za depresiju, ni za izgled. Pokušavajući da pobegne od starenja, vojvotkinja je počela da se oblači ekscentrično, toliko da su je čak i deca osuđivala i optuživala za nedolično ponašanje.

Ali, Španci su je obožavali i njena popularnost u narodu nikad nije opala. Zvali su je "ćerka Andaluzije" jer je podržavala Sevilju i kulturu ove regije, ali i zato što je čak i u 70. godini i dalje igrala flamenko, uprkos bolu u nozi koji je neprestano osećala.

Fantastični život Emili Klark: Sve što niste znali o Deneris Targerijan! (FOTO)

Kajetana među flameko plesačicama
Kajetana među flameko plesačicamafoto: Profimedia

Iz depresije ju je izvukao 24 godine mlađi sluga Alfonso Dijez, kojeg je poznavala punih 30 godina. Dijez se zaljubio u Kajetanu i zaprosio je, a ona je pristala.

Odjednom, svi pripadnici visokog društva okrenuli su se protiv nje. Deca su takođe bila besna, jer su smatrali da Alfonso želi samo porodični novac kojim je upravljala Kajetana.

Mediji su počeli da ismevaju vojvotkinju i iznose razne optužbe na račun njenog novog izabranika.

U početku ni kralj nije želeo da da odobrenje za brak, ali je na kraju popustio, ali pod jednim uslovom - da samo direktni naslednici imaju pravo da upravljaju kućom i imetkom Albe.

Šeron Stoun, žena borac: Moždani udar u 43. godini joj uništio život, bivši muž joj oduzeo dete!

Kajetana i njen treći suprug Alfonso Dijez
Kajetana i njen treći suprug Alfonso Dijezfoto: Profimedia

2011. godine, Kajetana i Alfonso iznenadili su ceo svet i zapušili usta zlonamernim medijima - vojvotkinja je sav svoj novac (oko 3,5 milijardi dolara) ostavila svojoj deci! Zatim su se venčali, 95-godišnja mlada igrala je flamenko na svojoj svadbi ne skidajući osmeh sa lica, a njen mlađi suprug dokazao je svima da je želeo samo Kajetanu, a ne njen novac.

Alfonso je bio taj koji je ubedio Kajetanu da ode na operaciju noge, koja ju je bolela godinama i zbog koje je završila u kolicima. Nakon zahvata ponovo je mogla da hoda, a uspeh je proslavila odlaskom na Ibicu sa suprugom, gde je u bikiniju privlačila svu pažnju paparaca.

Ni nakon udaje nije se odrekla provokativne i ekscentrične odeće, mini suknjica i mrežastih čarapa.

Nažalost, ovaj brak bio je najkraći - trajao je samo tri godine. Kajetana je 2014. godine završila u bolnici zbog upale pluća i akutnog gastroenteritisa. Odbila je bolničko lečenje jer je znala koliko su ove bolesti opasne u njenim godinama.

Praktično, znala je da je kraj i želela je da ga doživi u svojoj kući, okružena najmilijima.

To se i dogodilo - najplemenitija buntovnica preminula je 20. novebra 2014. godine u svom krevetu u 98. godini.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs