Usudite se

ŠRI ČINMOJ DOKAZAO DA SVAKI ČOVEK IMA SNAGE ZA SVE: U 47. godini istrčao 22 maratona i 3 ultramaratona!

On je bio čist božanski mir - on je bio čista božanska snaga

Zanimljivosti
14:46h Autor:
ŠRI ČINMOJ DOKAZAO DA SVAKI ČOVEK IMA SNAGE ZA SVE: U 47. godini istrčao 22 maratona i 3 ultramaratona!
Foto: Profimedia

Šri Činmoj je bio duhovni učitelj, sportista, pesnik, umetnik i dizač tegova. Pre svega, Šri Činmoj je zaslužen za promociju unutrašnjeg i spoljašnjeg mira.

Rođen je u Indiji, avgusta 1931. godine, a preselio se u Njujork 1964. godine, gde je ostao do smrti, oktorba 2007. godine.

Kao najmlađi od osmoro dece, Šri je bio veoma nestašno i znatiželjno dete. Velika želja mu je bila da postane kondukter u vozu. Nasuprot njemu, njegova šestorica braće i sestra bili su veoma tiha i povučena deca. Šri je oduvek isticao koliko je srećan bio što je odrastao u porodici u kojoj su roditelji želeli da njihova deca imaju bogat duhovni život.

Kada je imao samo 11 godina, preminuo mu je otac, a ubrzo potom i majka. Pridružio se svojoj braći i sestri koji su živeli u jednom indijskom hramu i izučavali hinduizam. Dobio je ime Činmoj, što u prevodu znači "pun božanske svesti".

Tu u tom hramu probudio se u njemu duhovni zov. Mladi Činmoj je sate provodio u dubokoj meditaciji. Često bi se probudio u 2h ujutru, pa bi meditirao pre nego bi se njegova braća probudila. U dobi od 13 godina, već je sate provodio u transu.

U tim godinama mnogo je voleo da piše poeziju, a ponajviše je voleo da trči.

Aprila 1964. godine Činmoj odlazi u Ameriku, u Njujork kako bi propovedao hinduizam i meditaciju, po nagovoru svojih učitelja. Da bi dobio vizu, morao je da radi, pa se zapošljava na odelu za vize pri ambasadi.

U Njujorku drži svoje prve seminare gde mlade generacije uči jogi, te da duhovno podrazumeva čistoću uma i tela. On ljude uči da je droga štetna za duhovnost, da se uzdrže od konzumiranja opijata i alkohola.

Zbog popularnosti njegovih predavanja, Činmoj je morao da napusti posao u konzulatu kako bi se potpuno posvetio svojim seminarima.

Krajem 1960-ih i početkom 1970-ih, Šri Činmoj je mnogo putovao po Americi, a takođe i po Evropi i Aziji. Držao je predavanja i javne meditacije na mnogim univerzitetima i koledžima, uključujući prestižne univerzitete kao što su Harvard, Oksford i Kembridž. Njegova predavanja su bila na različite teme vezane za duhovnost i meditaciju. Tokom ovih predavanja, osnovao je i prve centre za meditaciju Šri Činmoja u Evropi i na Dalekom Istoku.

Sport i Šri Činmoj

Šri je sport doživljavao kao praktičan način njegove filozofije samotranscendencije. 1978. godine, u 47. godini, okrenuo se trčanju na duge staze i vredno trenirao da bi mogao da odradi 22 maratona i 3 ultramaratona. Njegovo najbrže vreme maratona bio je njegov prvi maraton u Kaliforniji, u kojem je postigao vreme od 3:55:56.

Često je išao na trening već u 4 ujutro. Pored ohrabrivanja svojih učenika da trče, početkom 1970-ih, Šri Činmoj je osnovao Šri Činmoj maratonski tim.

Ovaj maratonski tim organizuje niz trka od kratkih trka od 3, 2 kilometra do triatlona do najduže sertifikovane trke od 4 000 kilometara na svetu godišnje u Kvinsu, Njujork.

Krajem 1980-ih povreda kolena umanjila je trkačku karijeru Šri Činmoja. Zatim je počeo da diže tegove. Ovo je bio sport za koji je ranije pokazivao malo interesovanja, ali već od početka karijere dizanja tegova uspeo je da postigne napredak bez presedana. Sve do svoje smrti, oktobra 2007. godine, u dobi od 76 godina, Šri Činmoj je nastavio da diže različite težine i različite predmete.

"Ovaj čovek je božanske snage. Zaista je neverovatan. ..Pokušava da podigne stav sveta. Pokazuje nam da um može nadmašiti materiju," pričali su o njemu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs