Pre 60 godina

Bila je prva žena koja je pročitala vesti na nacionalnoj televiziji: Usledio je skandal kakav se ne pamti! (VIDEO)

Prezenter televizijskih vesti je nekada bilo isključivo muško zanimanje

Zanimljivosti
12:56h Autor:
Bila je prva žena koja je pročitala vesti na nacionalnoj televiziji: Usledio je skandal kakav se ne pamti! (VIDEO)
Foto: PrintscreenJutjub/Bright Star TV

Žene su smatrane "neozbiljne" za takav posao, dok u današnje vreme televizija vrvi od ženski spikera.

Nensi Viginton, poznatija pod imenom Nan Vinton je pre 60 godina postala prvi ženski glas u nacionalnim vestima na BBC-u.

Ona je pred kamerom na javnoj britanskoj televiziji je 20. juna 1960. godine pročitala tri sažetka vesti za taj dan. Nešto što je tada trebalo da bude revolucionarna i pozitivna promena na informativnom programu BBC-a, postalo je predmet gorućih rasprava.

Brižit Makron (64) razbija predrasude: Omiljene ženske farmerice na prvoj dami Francuske! (FOTO)

Kako prenosi BBC, tada se smatralo da su "žene previše neozbiljne za vođenje vesti" i "objektivnost se povezivala sa muškosti". S druge strane, komercijalne televizije u Velikoj Britaniji su tada imale ženske spikerke već nekoliko godina.

Konkurencija s komercijalnim televizijama je podstakla BBC da ipak angažuje žensku spikerku. Čast je pripala 35-godišnjoj Vinton.

U BBC-u su verovali da je ona dovoljno "ozbiljna" da pobije tadašnje ukorenjene negativne predrasude o ženama na vestima.

Nažalost, prema BBC-jevim istraživanjima, gledaoci su rekli da ženska spikerka u vestima jednostavno "nije prihvatljiva". Nakon godinu dana, dobila je otkaz bez ikakvog objašnjenja.

Nisu samo gledaoci bili prepreka novoj poziciji žena na televizijskim vestima, već i cela redakcija koju su činili samo muškarci, prenosi BBC.

Predrasude prema ženama su bile prejake da bi se nešto promenilo. Tek 1975. godine BBC je zaposlio stalnu informativnu spikerku Angelu Ripon koja je tada prihvaćena i od strane publike i kolega.

Nan Vinton je preminula 11. maja 2019. u 93. godini.

Razvodi se od Trampa čim izađu iz Bele kuće: Ako ga napusti sada, on će je uništiti! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs