Čudno, ali funkcioniše

Naučite da upravljate stresom: 14 neobičnih načina koje psiholozi preporučuju!

Ne samo da ćete se vratiti u formu, već će vam pomoći da sačuvate zdravlje i usporite proces starenja

Zanimljivosti
Autor:
Naučite da upravljate stresom: 14 neobičnih načina koje psiholozi preporučuju!
Foto: Profimedia

Rasute misli, teško vam je da se skoncentrišete, osećate se veoma nepijatno, kao da ste u panici - ovo su tipični simptomi stresa koji znaju da nas izbace iz uobičajenog koloseka.

Šta da uradite? Naučite da upravljate stresom, jer ne samo da će vam to pomoći da se vratite u formu, već će vam pomoći da sačuvate zdravlje i čak usporite proces starenja.

1. Češljanje

Tokom radnog dana provedenog ispred monitora, mišići lica su tako napeti da glava postane teška i počinje da boli. Jedan od načina da se rešite ovog stresa je da češljate kosu 10-15 minuta. Ova procedura pomaže da se "rasprši" krv i opuste mišići.

2. Pojedite sladoled

Ukusna hrana je efikasan anti-stres doping. Održavaćete dobro raspoloženje, oslobodićete se stresa uz pomoć ribe, koja sadrži omega-3 masne kiseline, veoma korisne za nervni sistem. Ako ne volite ribu, pojedite sladoled ili bananu.

3. Masaže

Kako biste uštedeli energiju, masirajte 30 sekundi tačke ispod nosa, između obrva, ispod donje usne i na sredini dlana.

4. Trljajte dlanove

Još jedan jednostavan način da se oslobodite tenzije i izbegnete stres. Treba da protrljate dlanove dok se ne zagreju. Takođe je veoma korismo da nežno protrljate uši kako biste se oraspoložili i fokusirali na posao.

Čuveni neurolog tvrdi: Radite ovo i zaštitićete se od najtežih bolesti!

foto: Profimedia

5. Sperite sve konflikte i stresove

15-ominutno tuširanje će vam pomoći da se nosite sa negativnim emocijama. Stojite ispod mlaza tople vode dok vam masira da glavu i ramena. Uskoro ćete osetiti kako voda spira sve nepotrebno sa sobom.

6. 27 stvari

Istočnjački učitelji tvrde: "Ako želite da se oslobodite tuge, izbacite ili pomerite 27 stvari iz kuće." Veruje se da ovo oslobađa prostor energije i usmerava je u dobrom smeru. Pokušajte ovaj metod i proverite da li pomaže važem mozgu da se isključi, udalji od problema koji vas muče i resetuje.

7. Stepenice

Organizujte trčanje od 30 sekundi gore i dole - ova vežba će povećati protok kiseonika do delova mozga odgovornih za upravljanje emocionalnim stresom.

8. Bojenje

Psiholozi su otkrili da bojenje slika u roku od dva do tri minuta u periodima pojačanog stresa povećava verovatnoću završetka rada na vreme za pet puta. To jest, ne samo da možete lakše da preživite stres, već i možda stvorite neko remek-delo.

9. Čaj od hibiskusa

Sa akumulacijom radikala, osoba doživljava anksioznost i panična stanja karakteristična za stres. Hibiskus ne dozvoljava da se radikali koncentrišu, jer ih razređuje i na taj način pomaže da se oslobodite stresa, a da vas ne omete.

Kako se pametni ljudi ponašaju prema onima koje ne vole?

foto: Shutterstock

10. Mašite rukama

Za mnoge ljude, stres se izražava kao štipanje mišića, gubitak elastičnosti mišića ramenog pojasa, vrata i kičme - odatle potiču glavobolje i bolovi u leđima. Dobra pomoć u ovom slučaju može da bude masaža ili plivanje. Kod kuće i na poslu možete da obavljate jednostavne vežbe opuštanja: treba da okrećete ruke i savijate ih u različitim smerovima.

11. Čišćenje

Stavljanje stvari na svoje mesto pomaže da organizujete misli i fokusirate se. Pored toga, uredne police, fioke i ormarići daju poseban psihološki efekat - osoba nesvesno prenosi spoljašnji red i organizaciju na sopstveni život.

12. Minut za refleksiju

Pronađite priliku da ostanete kod kuće i smirite misli. Pustite omiljenu muziku, uzmite omiljenu hranu, sedite u omiljenu fotelju. Mislite o tome šta najviše želite i zapišite to na papir. Kada vidite svoje ideje crno na belo biće vam lakše da isplanirate buduće akcije.

13. Aromaterapija

Mirisi su snažno povezani sa emocionalnom memorijom. Zbog toga je veoma korisno imati pri ruci miris povezan sa iskusnim trenucima velike sreće, užitka, blaženstva. Udahnite ga češće, to će pomoći da se održi dobro raspoloženje.

14. Ples

Budite sigurni da plešete kod kuće! Ritmički pokreti u dobroj muzici pomažu da se oslobodite stresa. Osim toga, ples se doživljava kao zabava, za razliku od treninga u teretani.

Stil.kurir.rs

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs