OVO JE NAJVAŽNIJI OBIČAJ VEZAN ZA MITROVDAN: Večeras će svaki pravoslavac da uradi 1 VEOMA VAŽNU STVAR

Sutra obeležavamo Mitrovdan, a za ovaj veliki praznik važi samo jedno pravilo koje se poštuje uoči velike slave

Običaji
Autor:
OVO JE NAJVAŽNIJI OBIČAJ VEZAN ZA MITROVDAN: Večeras će svaki pravoslavac da uradi 1 VEOMA VAŽNU STVAR
Najvažniji običaj za Mitrovdan, Foto: Shutterstock

Praznik posvećen Svetom Dimitriju praznujemo svakog 8. novembra, a ukoliko ovaj svetac "pada" na sredu ili petak, proslavlja se kao posna slava.

Mitrovdan je na petom mestu na listi najvećih srpskih slava, a često se slavi i kao imendan.

Najvažniji običaj vezan za Mitrovdan poštuje se upravo uoči slave, tj. večeras.

Prema starom predanju, noć pre Mitrovdana poželjno je da prespavate u svojoj kući, inače se može desiti da tokom cele godine hodate po tuđim kućama i nikad mira nemate.

Stara izreka kaže: "Mitrovdanak - hajdučki rastanak, Đurđevdanak - hajdučki sastanak." Jer se verovalo da su se hajduci rastajali na ovaj dan kako bi zimu dočekali u kući i na toplom, a na proleće, tj. na Đurđevdan su se opet sastajali i nastavljali hajdukovanje.

Sveti Dimitrije, Mitrovdan
foto: Wikipedia

Ko je bio Sveti Dimitrije?

Sveti Dimitrije je rođen u Solunu u trećem veku naše ere, za vreme cara Maksimilijana. Ignorisao je carevo naređenje da progoni hrišćane i javno je propovedao hrišćanstvo.

Kada je car čuo da je solunski zapovednik hrišćanin, naredio je da ga bace u tamnicu gde je mučen i pogubljen. Solunski hrišćani tajno su ga sahranili. Na mestu njegovog groba kasnije je podignuta crkva, a Dimitrije je proglašen zaštitnikom grada Soluna.

Prema predanju, Dimitrijev grob odisao je bosiljkom i smirnom, pa je on zato nazvan Mirotočivi. U srednjovekovnoj Srbiji, posvećeni su mu mnogobrojni hramovi, uključujući i crkvu u Pećkoj patrijaršiji i kapelu u manastiru Visoki Dečani.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs