DVA NAJVAŽNIJA OBIČAJA NA MITROVDAN: Verovanje kaže da ovo nikako ne smete da radite, evo KAKVU TRPEZU treba da spremite

Sveti Dimitrije je peta slava po broju svečara, a u crkvenom kalendaru obeležen je crvenim slovom

Običaji
Autor:
DVA NAJVAŽNIJA OBIČAJA NA MITROVDAN: Verovanje kaže da ovo nikako ne smete da radite, evo KAKVU TRPEZU treba da spremite
Narodna verovanja za Mitrovdan, Foto: Profimedia

Pravoslavna crkva i njeni vernici 8. novembra slave Mitrovdan, crveno slovo i petu najveću slavu u Srbiji kada govorimo o broju svečara.

Osim toga, Mitrovdan je esnafska slava i slava brojnih naselja. U istoriji je poznat kao datum hajdučkog rastanka - hajduci su se sastajali na Đurđevdan, kada prođu prolećne padavine i hladnoće i prolepša se vreme, a rastajali na Mitrovdan, pred zimu i snegove.

Kao i za većinu praznika, i za Mitrovdan su vezani narodni običaji i verovanja nastala u davna vremena, a jedan od njih je i da uoči ovog praznika treba biti kod kuće.

U suprotnom, kaže verovanje, cele godine ćete noćivati po tuđim kućama. Ovaj običaj smatra se najvažnijim miitrovdanskim običajem. Takođe, postoji verovanje da na ovaj praznik ne treba grditi decu, koliko god da su pogrešila, inače će cele naredne godine biti nestašna.

Ove godine Mitrovdan pada u sredu, pa prema crkvenom običaju, trebalo bi se odlučiti za posnu trpezu.

Bonus video

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs