Putovanja

Pravo mesto za odmor: Ovde je Dunav velik kao more, pogleda oduzima dah! (FOTO)

Nacionalni park Đerdap po mnogima je jedan od najlepših predela Srbije. Proteklih godina Donji Milanovac i Kladovo beleže značajan rast broja turista, pre svega stranaca, koji dolaze kruzerima. Ovog leta računaju pre svega na domaće goste.

Destinacije
Autor:
Pravo mesto za odmor: Ovde je Dunav velik kao more, pogleda oduzima dah! (FOTO)
Foto: Thinkstock

Kada se pogleda sa Kapetan Mišinog brega, Dunav kod Donjeg Milanovca izgleda kao more.

Donji Milanovac je po broju sunčanih dana prvi u Srbiji. Ovaj gradić na Dunavu je poslednjih godina sve popularniji među domaćim i stranim turistima.

– Sa velikim brojem vaučera Ministarstva turizma, radimo vrlo ozbiljno i sve kapacitete popunjavamo u toku sezone a i nakon toga – kaže Predrag Radaković, direktor TO Donji Milanovac.

Sve čari koje nudi Palić: Odmor kao u raju! (FOTO)

foto: Thinkstock

Najveći nacionalni park u Srbiji

Donji Milanovac je u središtu Nacionalnog parka Đerdap. Najveći nacionalni park u Srbiji obiluje prirodnim lepotama, brojnim biljnim i životinjskim vrstama. Za posetioce se organizuju šetnje planinskim stazama, ali po strogim pravilima.

– Moraju unapred da nam se najave, da bi mi obezbedili pratnju čuvara ili drugih ovlašćenih lica, upravljača zaštićenim područjem – rekla je Jelena Bujdić Krečković iz Nacioalnog parka Đerdap.

U Đerdapskoj klisuri čekaju vas i “Lepenci”, nekadašnji stanovnici neolitskog naselja Lepenski vir.

Ovde ćete se provesti bolje nego na moru: Top 10 najlepših jezera u Srbiji! (FOTO)

foto: Thinkstock

Vladimir Nojković, direktor “Lepenskog vira” kaže da je Đerdap zvanično jedno od najstarijih naseljenih područja na tlu Evrope.

– Smatramo da smo i mi, kao jedan segment tog kulturnog nasleđa, doprineli da čitavo ovo područje bude što atraktivnije – istakao je Nojković.

Dunav u Srbiji drži dva rekorda

Na svom putu do Crnog mora, Dunav u Srbiji drži dva rekorda. Najširi je kod Golupca, preko šest kilometara, a ovde u Đerdapskoj klisuri je najdublji i svakako najlepši.

Krstarenje brodom kroz klisuru dok se iznad vas uzdužu okomite strane Miroča je nezaboravan doživljaj. Samo sa vode se može videti i Trajanova tabla. O osvajanjima slavnog rimskog imperatora svedoče i ostaci njegovog mosta kod Kladova. Aleksandra Vasiljević iz TO Kladovo kaže da je most bio dugačak 1.097 metar i sastojao se od 20 stubova.

– Danas na našoj obali imamo ostatke jednog stuba, na rumunskoj obali takođe, i oni pored tvrđave Fetislam predstavljaju jedan važan turistički potencijal u našoj opštini – kaže Vasiljevićeva.

U Donjem Milanovcu i Kladovu kažu da je dolazak preko tri stotine stranih kruzera, koliko ih je bilo najavljeno, neizvestan. Nadaju se da će domaći gosti, kojih je iz godine u godinu sve više, ovog leta u još većem broju uživati u lepotama Đerdapa.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs