GDE SE NALAZI SRPSKI KIP SLOBODE: Prolazite pored ove zgrade svakodnevno a ni ne znate da je na njenom krovu Kip Srbija

Arhitektura našeg lepog glavnog grada mnoge obara sa nogu kada nas posete, a njegovi stanovnici često uspevaju da previde umetnička dela koja ih okružuju

Lifestyle
GDE SE NALAZI SRPSKI KIP SLOBODE: Prolazite pored ove zgrade svakodnevno a ni ne znate da je na njenom krovu Kip Srbija
Foto: Thinkstock

Pri prolasku pored zgrade Vlade Republike Srbije uočićete kip žene sa bakljom u ruci i štitom, svojevrsni srpski Kip slobode.

Ali ova statua ima dosta interesantnu priču, naime ona je naručena još u vreme Kraljevine Jugoslavije, a vajaru Đoki Jovanoviću je kao muza poslužila čuvena beogradska dama i potomkinja austrijskog grofa Zagorka Cvetičanin.

Zagorka Cvetičanin se udala za akademskog vajara Milana Arsića zvanog Daskalo, koji je uljem slikao beogradske motive na šperpločama, poput starih kafana “Tri šešira” u Skadarliji i “Kičevo” u Crnogorskoj 14, koja je bila ozloglašena zbog brojnih tuča, pa su je zvali i “krvava kafana“.

Studirao je likovne umetnosti „po belom svetu“ i bio je idealna prilika za lepoticu Zagorku.

U tom raskošno umetničkom i prijateljsko-rodbinskom ambijentu, njeno nestvarno lepo i otmeno lice, dostojanstveno držanje i damske, aristokratske manire i holivudski izgled iz zlatnog doba, prepoznao je čuveni vajar Đoka Jovanović. Zagorka je bila oličenje njegove ideje za naručenu skulpturu za, ni manje ni više, tadašnju palatu Ministarstva finansija kraljevine Jugoslavije, a sadašnju zgradu Vladu Republike Srbije.

Skulptura je visoka preko 3m, izlivena je u Pragu, a u ruci je nosila dijademu-krunu kralja Petra I. Međtim komunisti su po dolasku na vlast izvršili "korekciju", i krunu zamenili bakljom, čime ovaj spomenik dobija prepoznatljiv izgled i ime "Srbija".

Inače, "Srbiju" viđate i češće nego kad se nađetu u ulici Kneza Miloša, ona se nalazi i na žigu svake lične karte!

Stil / Zadovoljna

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs