Neka ovo bude mesec štednje

KAKO ŠTO BEZBOLNIJE PREŽIVETI JANUAR: Manje koristite kartice i ne kupujte stvari samo zato što su na sniženju

Ovo su nepisana pravila da se kućni budžet nakon praznika malo stabilizuje

Lifestyle
Autor:
KAKO ŠTO BEZBOLNIJE PREŽIVETI JANUAR: Manje koristite kartice i ne kupujte stvari samo zato što su na sniženju
Foto: Shutterstock

Groznica prazničnih kupovina je završena, proslavili smo Novu godinu i Božić, pokloni su podeljeni i primljeni, nakupovalo se hrane i pića, danima se dobro jelo i pilo...

Odavno je poznato da je januar "najduži mesec", iako nije jedini koji ima 31 dan.

Dočekujemo ga ispražnjenih džepova, pa bi trebalo pažljivo isplanirati kako ćemo narednih dana trošiti. Štednja je jedini izlaz. Svaka porodica steže kaiš na svoj način, ali postoje neka nepisana pravila da se kućni budžet nakon praznika malo stabilizuje.

Kuvanje
foto: Shutterstock

Srežite troškove

  • Januar proglasite mesecom - netrošenja. Možda će biti teško, ali vredi.
  • Odreknite se naručivanja gotove hrane na kućnu adresu ili na posao i kupovine odeće na još većim akcijama nego što su bile one u decembru.
  • Kupujte u prodavnicama samo najneophodnije namirnice i iskoristite zalihe koje su ostale od praznika, kao i one koje imate u ostavama i zamrzivačima.
  • Doručkujte, ručajte i večerajte - kod kuće, ovo je i prilika za dobru detoksikaciju organizma.
  • Kuvajte "na kašiku" jela koja mogu da se jedu dva dana. Kad saberete, videćete kolika je ušteda samo na tome, a i mnogo je zdravije.
Računi
foto: Shutterstock
  • Neodložni računi
  • Iako smo se tokom decembra poprilično istrošili i većina je švorc, računi moraju da se plate, kao i mesečne rate. Zato sedite i sračunajte dugovanja i platite ono što je neodložno, to nikako ne preskačite da se dugovi ne bi duplirali i da vas kasnije zbog toga ne bi bolela glava.
  • Držite se gotovine
  • Kreditne kartice se lako vade iz novčanika, jer tako nemamo utisak da trošimo. Zato ih u januaru sklonite van vidnog polja i plaćajte isključivo kešom. Tako ćete imati uvid da li dajete više novca za impulsivne kupovine, jer cena neće biti "povoljna" kao kad određeni deo love skidaju mesečno, na rate! Ne brinite, mnoge stvari će vas sačekati, neke možda neće, a realno - ne morate ni da kupite treće čizme samo zato što su na zimskom sniženju.
  • Smanjite odlaske u kafić. Pića su, realno, skuplja od hrane, zato svedite na minimum trošak u omiljenom kafiću. Mnoge će reći: "Pa zar ne treba da popijem kafu s prijateljima?!" Naravno da treba, druženje je uvek poželjno. Ako nemate novca - nemojte, bar dok se malo finansijski ne oporavite.
  • Planirano trošite - Na kovertama ispišite pojedinačno sve račune, posebno za svaki. Neka postoji i poseban za hranu. U njih stavite određenu sumu, onu koju ste za određenu stvar planirali i ne trošite ni dinar više od toga. Ovo bi trebalo da radite cele godine jer ovakav način štednje ima veliki psihološki efekat, a imaćete uvid i koliko trošite (i koliko je ostalo do kraja meseca).
Garderober
foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs