viŠestruko korisna

IMA LI ALUMINIJUMSKA FOLIJA PRAVU I POGREŠNU STRANU: U čemu je razlika između mat i sjajne strane

Ovo je večna dilema koja odavno muči mnoge domaćice

Lifestyle
Autor:
IMA LI ALUMINIJUMSKA FOLIJA PRAVU I POGREŠNU STRANU: U čemu je razlika između mat i sjajne strane
Aluminijumska folija prava i pogrešna strana, Foto: Shutterstock

Teorija o upotrebi aluminijumske folije u kuhinji kod svakog je drugačija. Zagovornici spremanja hrane na njenoj sjajnijoj strani kažu da ona reflektuje više toplote i da jelo zato na kraju ima hrskaviju koricu, dok oni koji preferiraju pečenje na mat strani smatraju da ona ipak mnogo bolje sprovodi toplotu i da tako stvara ujednačenu površinu za pečenje.

Istina je da aluminijumska folija nema pravu i pogrešnu stranu i na koji god način je koristite, zapravo ste u pravu. Razlika u "finišu" je stvar proizvodnje, objašnjavaju stručnjaci.

Naime, kad se proizvodi, folija se valja u slojevima. To je proces u kojem se pomoću toplote i zatezanja ona dovodi do željene debljine. Dva sloja folije obrađuju se u isto vreme da ne bi došlo do njenog pucanja. Na mestima gde jedan sloj folije dodiruje drugi nastaje mat strana, a sjajna strana je na mestima koja nisu u dodiru.

Drage domaćice, sad kad smo vam rešili dilemu, slobodno se opustite, jer na koju god stranu folije da stavite meso ili kojom god stranom da prekrivate pleh za pečenje - niste pogrešile!

Bonus video

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs