ONI KOJI SU JE PROBALI KAŽU DA ZA 13 DANA MOŽE DA SKINE OD 6 DO 10 KILOGRAMA: Jelovnik za dansku dijetu

Jedni kažu da je nezdravo stroga, drugi da je neverovatno brza i efikasna

Lifestyle
Autor:
ONI KOJI SU JE PROBALI KAŽU DA ZA 13 DANA MOŽE DA SKINE OD 6 DO 10 KILOGRAMA: Jelovnik za dansku dijetu
Jelovnik za dansku dijetu, Foto: Shutterstock

Danska, bolnička ili Kopenhagen dijeta od kako se pojavila, izaziva veliko interesovanje, ali i brojne polemike. Veoma je rigorozna, zbog čega mnogi ne mogu da je sprovedu do kraja, ali mnogi koji su u tome uspeli, kažu da je veoma efikasna.

Kako je nastala danska dijeta?

Danska dijeta bazira se na dijetetskom režimu ishrane koji moraju poštovati pacijenti pred operacije, odnosno režimi koji se prepisuju gojaznim osobama koje treba da izgube veći broj kilograma.

Osobe koje su probale dansku dijetu tvrde da je baš efikasna - da se može izgubiti u proseku 13 kilograma za dve nedelje. Ipak, kao i kod svakog brzog i rigoroznog načina ishrane, najveći problem danske dijete jeste jo-jo efekat koji se može javiti nakon što se vratite na stari režim ishrane.

Da bi se smanjila mogućnost vraćanja kilograma, savetuje se da se obavezno uz dijetu uvede i fizička aktivnost (na taj način se ne tokom mršavljenja gube masne naslage, a ne mišićna masa), kao i da se hrana deli na pet obroka dnevno, kako bi se metabolizam ubrzao, kao i da obroci svakog dana budu u približno isto vreme.

Osnovna pravila danske dijete

Suština danske dijete je u tome da prati satnicu metabolizma i njegove reakcije na promene u ishrani, i na taj način budi rešenje da se metabolizam ubrza, a masne naslage izgube. Zato je ova dijeta veoma stroga kada je u pitanju pridržavanje principa - toliko da se savetuje da je prekinete ako ste prekršili neko od njih! Dakle, nema zamene namirnica, niti se sme praviti pauza ili jesti manje ili više od propisanog. Nakon što se prekine, na vreme ili pre vremena, danska dijeta se sme ponoviti tek za nekoliko meseci. Ako ste prekršili neko pravilo u prava tri dana, ponovo možete da pokušate za mesec dana. Ukoliko ste dijetu prekinuli nakon toga, tek nakon šest meseci možete ponovo da je sprovedete!

Drugo pravilo je unos svega 600 kalorija dnevno - čak pet puta manje od prosečnog preporučenog dnevnog unosa. Iako zvuči kao veoma malo, autori ove dijete tvrde da nema velike gladi, jer su namirnice pažljivo birane u savršen jelovnik i da se osećaj gladi koji se javlja tokom danse dijete može izdržati.

Dijeta, Mršavljenje
foto: Shutterstock

Treće pravilo kaže da nema zamene dana.

Jedina dva odstupanja jesu mogućnost rotacije ručka i večere (može se primeniti samo dva do tri puta tokom dijete) i zamena kafe čajem. Kod ove rotacije treba uzeti u obzir da se kafa pije skoro svakog dana, a čaj samo jedanput i to sedmog dana.

Četvrto pravilo nalaže tačno tri obroka svakog dana - nema deljenja u više obroka i manje porcije.

Peto pravilo vas obavezuje na ispijanje najmanje dve litre vode dnevno. Ako pijete slatku kafu ili čaj, obavezno morate koristiti šećer u kocki, zbog tačne gramaže.

Obavezno je i poštovanje satnice!

Doručak - do 9 časova;

Ručak između 12 i 14 časova;

Večera između 17 i 18 časova.

Ako ispoštujete sva pravila, autori danske dijete tvrde da ćete izgubiti 6 do 10 kilograma za 13 dana, koliko traje ova dijeta.

Evo i jelovnika za svih 13 dana:

Prvi dan

Doručak: 1 šoljica crne kafe sa 1 kockom šećera. Ručak: 2 tvrdo kuvana jaja, 100 g kuvanog spanaća, 1 paradajz. Večera: 230 g goveđe šnicle i 150 g danske salate. Ovde je u pitanju specijalna salata, osmišljena u svrhu ove dijete, koja se razlikuje od klasične danske salate, a način pripreme možete pročitati ispod ovog jelovnika.

Drugi dan

Doručak: 1 šoljica crne kafe sa 1 kockom šećera. Ručak: 1 parče nemasne šunke i 200 ml grčkog jogurta. Večera: 1 goveđa šnicla ili biftek – do 250 g i 150 g danske salate.

Treći dan

Doručak: 1 šoljica crne kafe sa 1 kockom šećera i 1 parče integralnog tosta. Ručak: 2 tvrdo kuvana jaja, 1 kriška nemasne šunke od 100 g i 150 g i danske salate. Večera: 100g kuvanog spanaća ili celera, 1 paradajz i 1 kruška, jabuka ili narandža po izboru.

Kafa
foto: Shutterstock

Četvrti dan

Doručak: 1 šoljica crne kafe sa 1 kockom šećera i 1 parče integralnog tosta. Ručak: 1 šolja nemasnog jogurta, 1/2 – 1 litre soka od sveže ceđenih pomorandži. Večera: 1 kuvano jaje, 1 sveža šargarepa i 25 g mladog sira.

Peti dan

Doručak: 1 do 2 izrendane šargarepe sa prelivom od limunovog soka. Ručak: 230-250 g ribe pečene u foliji sa malo maslinovog ulja, sa prelivom od limunovog soka. Večera: 1 goveđa šnicla – 250 g, danska salata i 1 šolja kuvanog celera.

Šesti dan

Doručak: 1 šoljica crne kafe sa 1 kockom šećera i 1 parče integralnog tosta. Ručak: 1 izrendana šargarepa i dva tvrdo kuvana jaja. Večera: 200-250g barene ili pečene piletine bez kože i 150 g danske salate.

Sedmi dan

Doručak: 1 šoljica zelenog čaja bez šećera. Ručak: obrok se preskače. Večera: 200 – 250 g jagnjećeg kotleta začinjenog maslinovim uljem i limunovim sokom i 1 porcija voća po izboru.

Osmi dan

Doručak: 1 šoljica crne kafe sa 1 kockom šećera i 1 parče integralnog tosta. Ručak: 1 parče šunke, dva tvrdo kuvana jaja, 1 danska salata ili kajgana od dva jajeta sa nemasnom šunkom. Večera: 1 šolja kuvanog celera ili spanaća, 1 paradajz i 1 jabuka, breskva ili kruška po izboru.

Deveti dan

Doručak: 1 šoljica crne kafe sa 1 kockom šećera. Ručak: 200 g nemasne šunke i 1 šolja nemasnog jogurta. Večera: 250 g goveđe šnicle, danska salata i porcija voća po izboru.

Deseti dan

Doručak: 1 šoljica crne kafe sa 1 kockom šećera i 1 parče integralnog tosta. Ručak: 2 tvrdo kuvana jaja, 100 g nemasne šunke i 150 g danske salate. Večera: 1 šolja kuvanog celera, 1 paradajz i 1 voćka po izboru.

Jedanaesti dan

Doručak: 1 šoljica crne kafe sa 1 kockom šećera i 1 parče integralnog tosta. Ručak: 250 g ribe kuvane ili pečene u foliji sa prelivom od limunovog soka. Večera: 1 tvrdo kuvano jaje, 1 izrendana šargarepa i 25 g mladog sira.

Salata, Cvekla, šargarepa, kupus, turšija
foto: Shutterstock

Dvanaesti dan

Doručak: 1 izrendana šargarepa sa limunovim sokom. Ručak: 1/2 – 1 litre soka od sveže ceđenih pomorandži i 1 šolja grčkog jogurta. Večera: 1 goveđa šnicla – 230 g, 1 šolja kuvanog celera i 150 g danske salate.

Trinaesti dan Doručak: 1 šoljica crne kafe sa 1 kockom šećera i 1 parče integralnog tosta. Ručak: 2 tvrdo kuvana jaja i 1 izrendana šargarepa. Večera: 250g kuvane ili pečene piletine na žaru, bez kože i 150 g danske salate.

Recept za dansku salatu

Dansku salatu možete pripremiti unapred za svih 13 dana.

Sastojci: 1 kg svežeg kupusa, 1 kg šargarepe, 1 veća crvena paprika, 1 veća zelena paprika, 1 praziluk.

Za preliv: 1 dl maslinovog ulja, 0,5 dl jabukovog sirćeta, 1/2 kašičice soli i 1/2 kašičice šećera.

Kako izbeći jo-jo efekat nakon danske dijete

Autori danske dijete preporučuju sledeće, kako biste izbegli vraćanje kilograma:

- pre same dijete postepeno smanjite broj kalorija koje unesete u toku dana;

- nakon dijete postepeno povećavajte broj kalorija;

- svaki drugi ili treći dan idite u dužu šetnju ili radite lagane vežbe;

- narednih 6 meseci pridržavajte se jelovnika danske dijete jednom nedeljno;

- ispijajte dovoljno vode, najmanje dve litre svakog dana.

(Stil / dietx.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs