MILIJARDER KOJI ŽIVI PRILIČNO SKROMNO: Šesti najbogatiji čovek na svetu kuponima plaća obroke a evo šta vozi i gde živi

"Deci treba ostaviti dovoljno da urade bilo šta, ali ne toliko da ne rade ništa"

Lifestyle
20:26h Autor:
MILIJARDER KOJI ŽIVI PRILIČNO SKROMNO: Šesti najbogatiji čovek na svetu kuponima plaća obroke a evo šta vozi i gde živi
Život skromnog milijardera koji je šesti najbogatiji čovek sveta., Foto: Profimedia

Voren Bafet je šesti najbogatiji čovek na svetu, a prema Blumbergovom indeksu milijardera, vredi 124 milijarde dolara. Ovaj 93-godišnji predsednik i izvršni direktor Berkšira Hataveja takođe je bogatiji od šefa Mete Marka Zakerberga, čija se neto vrednost procenjuje na 111 milijardi dolara. Uprkos milijardama, Bafet živi prilično skromno.

Tako, između ostalog, i dalje živi u kući koju je kupio pedesetih godina prošlog veka, vozi "skroman" automobil, jede Mekdonaldsovu hranu za doručak i pozajmio je krevetac od prijatelja kada se rodilo jedno od njegovo troje dece. U slobodno vreme voli da igra bridž i golf a provodi i mnogo vremena čitajući knjige.

Voren Bafet
foto: FREDERIC J. BROWN / AFP / Profimedia

Veći deo njegovog bogatstva povezan je sa Berkširom Hatavejom, holding kompanijom i investicionom kompanijom. Bafet je počeo da gradi svoje imanje sa 11 godina, kada je počeo da ulaže na berzu, a prvi put je prijavio porez sa 13 godina. Kao tinejdžer zarađivao je 175 dolara mesečno isporučujući Vašington post. Berkšir Hatavej je kasnije posedovao skoro 30 posto Vašington posta, dok nije prodao udeo u tim novinama 2014. godine.

Takođe je prodavao kalendare, loptice za golf i poštanske markice. Do 16. godine, prikupio je 53.000 dolara, a većinu svog bogatstva stekao je posle 50. Poslednjih 40 godina njegova plata u Berkšir Hataveju bila je 100.000 dolara godišnje, a kompaniji je nadoknadio 50.000 dolara za privatne pozive i poštarinu.

Njegova najveća investiciona greška bila je benzinska pumpa koju je kupio 1951, kada je imao samo 21 godinu. Nije uspeo da se bolje pozicionira na tržištu zbog jake konkurencije i tada je izgubio petinu novca.

Bil Gejts, Voren Bafet
foto: Profimedia

Godinu dana kasnije oženio se Suzan Bafet i sa njom imao troje dece – Suzi, Hauarda i Pitera. Iako su ostali u braku do njene smrti 2004, živeli su odvojeno od sedamdesetih godina. Dve godine posle smrti prve žene, oženio se Astrid Menks.

Uprkos svom statusu milijardera, dugi niz godina živeo je skromno i umereno. Kada je dobio prvo dete, napravio je kolevku od fioke, a za drugo dete je pozajmio krevetac.

Bafet živi u skromnoj kući u Omahi, u Nebraski, koju ocenjuje kao "treću najbolju investiciju u životu". Kupio ju je 1958. godine za 31.500 dolara, što bi danas bilo oko 276.700 dolara. Sada vredi 1,3 miliona dolara i prostire se na skoro 600 kvadratnih metara. Kupio je vikendicu u Laguna Biču za 150.000 dolara 1971. godine i prodao je za 7,5 miliona dolara 2018. godine.

Voren Bafet
foto: Profimedia

Kako prenosi Biznis Insajder, uprkos tome što je njegova kompanija Berkšir Hatavej bila glavni akcionar Apple-a, Bafet nije koristio pametni telefon sve do 2020. godine. Do tada je imao Samsung telefon koji se može kupiti na eBay-u za manje od 20 dolara. Takođe je dugo vozio skroman automobil. Desetak godina je posedovao Lincoln Town Car (sa THRIFTY natpisom na registarskim tablicama), da bi ga zamenio Cadillac DTS iz 2001, a 2006. kupio XTS model. Linkoln je stavljen na aukciju.

Ali zato je trošio novac na privatne avione. Dao je 850.000 dolara za polovni avion Falcon 20, prodao ga za nekoliko godina i kupio drugi za 6,7 miliona dolara.

Što se tiče oblačenja, svih 20 njegovih odela za njega je napravila dugogodišnja prijateljica, dizajnerka Madam Li. Ima istu frizuru godinama, šiša se u istoj berbernici za 18 dolara, i doručkuje u Mekdonaldsu skoro svako jutro. Izjavio je da nikada ne troši više od 3,17 dolara na porudžbinu i da uvek ima pripremljen tačan iznos. Jednom su on i njegov prijatelj Bil Gejts platili njegovu narudžbinu u Mekdonaldsu u Hong Kongu kuponima.

On je 2010. osnovao "Davanje zaveta", inicijativu koja podstiče najbogatije ljude na svetu da većinu svog bogatstva daju u dobrotvorne svrhe. Sam Bafet je obećao da će 99 posto svog bogatstva dati u dobrotvorne svrhe - bilo tokom svog života ili posle smrti.

Akcije njegove kompanije koje je donirao, s obzirom na to koja je njihova vrednost trenutno, ukupno vrede oko 130 milijardi dolara. Da ih je zadržao, verovatno bi bio najbogatija osoba na svetu sa ukupno 250 milijardi dolara.

On će svojoj deci ostaviti dve milijarde jer, kako je jednom prilikom poručio bogatim roditeljima, "Deci treba ostaviti dovoljno da urade bilo šta, ali ne toliko da ne rade ništa", prenosi Tportal.hr

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs