DEVOJČICU OD 9 GODINA HODŽA JE PRISILNO UDAVAO ZA 250 EVRA PO BIZARNIM ISLAMSKIM OBIČAJIMA: "Ne sećam se svih muževa"

Jeziva sudbina devojčice koja se prisilno udavala više puta, a hodža ju je prodavao

Lifestyle
Autor:
DEVOJČICU OD 9 GODINA HODŽA JE PRISILNO UDAVAO ZA 250 EVRA PO BIZARNIM ISLAMSKIM OBIČAJIMA: "Ne sećam se svih muževa"
Devojčica iz Indije, Foto: Shutterstock

Boreći se da izdržava sebe i svoju mlađu sestru, Rusul je svakodnevno gledala druge devojke kako prodaju svoje telo na ulici. Nikada nije mogla da shvati zašto bi neko dozvolio sebi takvo poniženje. Njihova sudbina joj je bila misterija, a njeno srce je bilo ispunjeno osećajem odlučnosti da će naći bolji način da se izbori sa životom.

Jednog sudbonosnog dana, stariji muškarac je došao do stovarišta gde je sakupljala flaše da bi preživela. Bio je čovek čije lice je bilo ispisano tragovima vremena. Počeo je da je zanima njen život i poreklo. To je bio prvi put da je neko pokazao iskreno interesovanje za nju, osim onih koji su dolazili da kupe njene proizvode. Na početku, Rusul je bila odlučna da neće zavisiti od muškarca. Godinama je naučila da se oslanja isključivo na svoje napore i snalažljivost, iako je imala samo 9 godina.

Međutim, kako su dani prolazili, emocije su počele da se razvijaju. Stariji muškarac je postao njen oslonac, a Rusul je osetila da je to nešto što je dugo tražila. Postepeno su se upoznavali i delili svoje priče. Njegovo ime je bilo Amir, i iako je imao dugu i komplikovanu prošlost, on je bio iskren prema njoj.

Njihova veza se produbila, a Rusul je počela da se pita da li je možda pronašla nekoga ko će konačno brinuti o njoj i sestri, kao otac. Amir je postao neko ko ju je podržavao u njenim naporima da poboljša njihovu situaciju, ali i neko ko je saosećao sa svim teškoćama koje je pretrpela tokom svog teškog puta.

Zajedno su gradili budućnost, boreći se zajedno protiv svih prepreka koje su im se našle na putu. Njihova priča je postala primer borbe, ljubavi i nade, dok su Rusul i Amir zajedno koračali ka svetlu koje je sijalo na kraju njihovog dugog i trnovitog puta. Njihov susret je promenio tok njihovih života, a njihova ljubav je postala osnova na kojoj su izgradili bolju budućnost za sebe i za Rusulinu sestru.

Devojčica iz Indije
foto: Shutterstock

Ceremonija je bila isuviše kratka da bi se značajno razlikovala od mnogih drugih koje su se dešavale u tom delu sveta. Amir je odlučio da oženi devojčicu. Hodža je brzo izrecitovao nekoliko reči, a potom uputio Rusul pitanje koje se tiče miraza - 250 evra koji će dobiti kao deo ovog čudnog aranžmana. Ona, iako nije znala da čita, nije imala razloga da posumnja u suštinski deo ovog dogovora. Možda je čak pomislila da se njen život konačno popravlja, da će se teret odgovornosti sa njenih ramena skinuti.

"Osećala sam se kao da mi je neko skinuo sav teret sa ramena. Konačno nisam ja bila ta koja mora sve da obezbedi", prisećala se Rusul tog trenutka.

Nažalost, ovaj brak je bio samo privid sreće. Vrlo brzo, Rusul je shvatila da je upala u brak zadovoljstva, takozvani "zavaj al-mutaa", oblik islamskog braka koji dozvoljava intimne odnose na određeno vreme. Njen muž je nestao nakon samo nekoliko nedelja, ostavljajući je razočaranom i izneverenom. Tada se Rusul odlučila suočiti s ovim neljudskim obrtima sudbine i otišla je kod sveštenika koji ih je venčao.

Razgovor sa sveštenikom nije joj ponudio rešenje, već dodatne izazove. Hodža je predložio Rusul da uđe u još jedan "brak zadovoljstva", ističući da nema mnogo drugih opcija, naročito s obzirom na njeno teško finansijsko stanje. U toj situaciji, kako tvrdi, on ju je fotografisao. Rusul je znala da će se i dalje suočavati s teškoćama u izdržavanju sebe i svoje sestre sa svojom trenutnom platom i ograničenim obrazovanjem. Takođe je bila svesna da će biti teže naći muškarca koji bi želeo trajnu vezu, s obzirom na činjenicu da nije devica.

"Hodža je tada postao posrednik, pronalazio mi je "poslove da spavam s muškarcima", i ja nisam imala drugu opciju nego da na to pristanem", priča Rusul. Iako Rusul ne želi da otkrije koliko tačno zarađuje, naglašava da sveštenik od svakog braka uzima svoju proviziju. Navodi da je potpisivala ugovore koji su trajali samo nekoliko sati, ali i one koji su se protezali na nekoliko nedelja. "Kada me hodža pozove i kaže da mi je našao nekog, ne mogu da kažem ne", priča Rusul.

Rusul je pristajala na ovu šokantnu situaciju, spavala je sa desetinama muškaraca, toliko njih da više nije znala ni broj. Sve je to bilo pod okriljem tih brakova zadovoljstva, gde su ugovori igrali ključnu ulogu. Zapravo, hšdža je čak bio taj koji je osiguravao da Rusul koristi kontracepciju, kako se ne bi suočila s mogućnošću trudnoće koja bi dodatno zakomplikovala njen već komplikovan život.

Ova priča Rusula je duboko potresla i suočila s nepoštovanjem ženskih prava i dostojanstva u društvu u kojem je živela. Njena borba i patnja podsećaju nas koliko je važno raditi na promociji jednakosti, obrazovanju i osnaživanju žena širom sveta kako bi se sprečile takve užasne situacije.

Devojčica iz Indije
foto: Shutterstock

Šta je brak zadovoljstva?

Brak zadovoljstva, poznat i kao "zavaj al-mutaa", predstavlja specifičnu tradiciju koja potiče iz preislamskih vremena i danas se često praktikuje, posebno u šiitskim zajednicama u Iraku i Iranu. Ova vrsta braka ima svoje karakteristike koje ga razlikuju od tradicionalnih brakova i često ima fokus na zadovoljstvu seksualnim potrebama, umesto na uspostavljanju trajne emocionalne veze. Osnovni elementi brakova zadovoljstva uključuju zaključivanje ugovora o određenom periodu braka i određenoj kompenzaciji za ženu. Osim toga, muškarac ima pravo da raskine ovaj ugovor u bilo koje vreme.

Rusul, koja je sama prošla kroz iskustvo brakova zadovoljstva, opisuje kako je ova praksa raširena u njenoj zajednici i koliko je mnogo devojaka suočeno s istim izazovima. Veoma često, devojke koje su uključene u ovakve brakove žele da to bude tajna od njihovih porodica, često iz straha od osude ili društvenog stigmatizma. Iz tog razloga, prijavljivanje ovakvih slučajeva policiji čini se kao nemoguća opcija.

Nažalost, nema zvaničnih podataka koji bi nam omogućili da saznamo koliko je mutaa brakova sklopljeno u Iraku, što dodatno otežava situaciju i smanjuje mogućnost zaštite prava žena koje se nalaze u ovakvim brakovima. Rusul, koja je prošla kroz ovu traumatičnu iskustvo, ne može dovoljno naglasiti koliko je ovakva odluka može duboko uticati na život žene.

"Kad jednom ovo uradiš, život ti je uništen", kaže ona, što ilustruje koliko teškoće i patnja mogu pratiti žene koje se nađu u situaciji braka zadovoljstva. Ova priča ističe potrebu za edukacijom, osnaživanjem žena i promocijom prava žena u društvima gde su ovakve tradicije još uvek prisutne.

Devojčica iz Indije
foto: Shutterstock

"To nije greh": Mračna stvarnost brakova zadovoljstva

U skrivenim delovima društva, među muškarcima s nejasnim namerama i hodžama koji se bave sumnjivim poslovima, postoje prakse koje otvaraju vrata za iskorišćavanje žena i devojčica. Brakovi zadovoljstva, ili "zavaj al-mutaa", predstavljaju ozbiljan problem u šiitskim zajednicama u Iraku i Iranu, a ova priča istražuje jednu stranu ovog mračnog fenomena.

Jedan muškarac u svojim četrdesetim godinama, koji se oslanja na islamske sveštenike da mu pronađu žene i devojke za brakove zadovoljstva, drži da ova praksa nije greh. "To se ne računa kao greh. Dostupno je i jeftino, i dobro je to učiniti", kaže on bez trunke svesti o moralnom i etičkom problemu ovog čina. "Mnogo islamskih sveštenika to obezbeđuje, ali ja koristim samo dvojicu jer mi obezbeđuju sve devojke koje mi trebaju", nastavlja, otkrivajući svet izopačenih vrednosti koje podržavaju ovu praksu.

Muškarac dalje objašnjava kako sveštenici imaju pripremljene foto-albume devojaka. "Ponekad nekoliko devojaka sedi kod njega u kancelariji. Ako ti se neka svidi, možeš je uzeti. Ako ne, gledaš album i tako", detaljno opisuje postupak, čineći ga još uznemirujućijim. On dodaje da preferira devojke koje imaju 16 godina i više, jer imaju više iskustva i, kako kaže, "ne koštaju toliko". Ova jeziva izjava jasno ukazuje na to da se ovakvi muškarci fokusiraju na mlade devojke, koje su ranjive i podložne iskorišćavanju.

Razgovarajući o uzrastu, ovaj sagovornik BBC-ja takođe otkriva da "devojčice od 12 su 'sveže', zato su i skuplje. Ugovor s njima košta i po 800 dolara." Ovo je alarmantna informacija koja baca svetlo na zastrašujuću stvarnost da postoje ljudi koji su spremni da plate ogromne sume novca kako bi iskoristili najmlađe i najranjivije članove društva.

Rusul, žena koja je prošla kroz ovu traumatičnu praksu, potvrđuje da su devičanstvo i mladost često veoma traženi atributi među onima koji koriste usluge sveštenika u ovim brakovima zadovoljstva. "Postoje sveštenici koji traže mlade device jer ih klijenti traže, a i plaćaju se više", priča Rusul, što jasno ukazuje na to da ova praksa podstiče trgovinu i iskorišćavanje žena, posebno mladih devojaka.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs