SVET JE PAMTI KAO NAJLEPŠU DEVOJČICU: Sa 2 godina je bila na dijeti i NATERANA u solarijum, danas ima 18 i drugi život

Proglašena je za najlepšu devojčicu u Americi, danas je ostavila pakao rijalitija iz sebe

Lifestyle
18:42h Autor:
SVET JE PAMTI KAO NAJLEPŠU DEVOJČICU: Sa 2 godina je bila na dijeti i NATERANA u solarijum, danas ima 18 i drugi život
Eden Vud, Foto: preentscreen/Youtube

Najlepšu devojčicu sveta, Eden Vud, je zapanjujuća priča koja osvetljava tamnu stranu dečijih takmičenja lepote. Ovaj fenomen je dobio poseban izraz kroz kontroverzni televizijski šou program "Toddlers and Tiaras", koji je izazvao brojne kontroverze zbog svojih neprikladnih prikaza i promovisanja maloletne dece.

Američka opsesija dečjim takmičenjima lepote je dobro poznata, i iako se mnoge majke nadaju da će time svojoj deci omogućiti svetliju budućnost, realnost je da su deca često izložena neverovatnim pritiscima i neprirodnim zahtevima kako bi ispunila standarde "savršenstva". Ovi zahtevi često uključuju solarijume, veštačke nokte, komplikovane frizure, šminku, čak i manipulaciju izgledom zuba. Sve to je praćeno intenzivnim vežbanjem, koreografijama i zahtevima da se deca ponašaju kao mali odrasli.

Sveprisutni glamur i sjaj ovakvih takmičenja obično prikrivaju tamnu stranu, a ova tamna strana je duboko uticala na sudbinu mlade Eden Vud. Njeno ime i lice su postali prepoznatljivi ne samo u Americi, već i širom sveta. Eden je višestruka pobednica na raznim takmičenjima lepote, te je proglašena za najlepšu devojčicu u celoj Americi.

Dok su mnogi gledali na dečja takmičenja lepote kao na nešto bezopasno, što je deca činila iz zabave i radoznalosti, istina je da je iza svih tih blistavih trenutaka postojala potpuno druga strana medalje – strana koju je surovo osetila mlada Eden Vud.

Sigurno vam nije nepoznato lice ove devojčice, čak i ako živite u Srbiji ili bilo gde drugde. Ona je tokom proteklih godina dominirala na mnogobrojnim takmičenjima lepote, postala višestruka pobednica i iznedrila se kao nesporno najlepša devojčica ne samo u svojoj zemlji već i u celoj Americi.

Međutim, iza svih tih sjajnih trenutaka i blistavih pobeda krila se potpuno drugačija priča. To je priča koju je najbolje osetila mlada Eden Vud. Njena priča je priča o ambicijama, preteranim očekivanjima i ceni koju je platila kao dete pod pritiskom.

Kada je još imala samo dve godine, njena majka Miki je uvela je u svet takmičenja, donoseći odluku koja će odrediti sudbinu i njenog detinjstva i njenog života u celini. Miki je neprestano insistirala na tome da mala plavokosa Eden uvek bude prikazana u najboljem svetlu, s besprekornom frizurom, pažljivo našminkana i obučena u haljine od tila koje su često davale utisak neke minijaturne odrasle dame.

U nameri da "čuva" i naglasi Edeninu lepotu, Miki je preterala u zahtevima i pritiscima. Njena opsesija idealnim izgledom deteta je dosegla neprirodne razmere. Eden je bila podvrgnuta dijetama koje su se drastično ograničavale u kalorijskom unosu, dok je solarijum postao njen redovan deo dnevnog rasporeda. Čak su i energetski napici postali deo svakodnevice kako bi se osiguralo da je uvek dobro raspoložena i aktivna.

Svaka medalja ima svoju cenu, a Eden je platila ogromnu cenu za odrastanje pod tim pritiscima. Njeno zdravlje je počelo trpeti posledice ovakvog neodrživog ritma života. Neprestana izloženost solarijumu i ekstremnim dijetama je uzrokovala jake glavobolje, a njen digestivni sistem je počeo pokazivati znakove narušavanja.

Još više zabrinjavajuća su saznanja koja su izašla na površinu nakon što je Eden postala starija. Postalo je jasno da majka Miki često nije prezala ni od fizičkog zlostavljanja kako bi izgradila Edenin "otporni karakter" za suočavanje sa stresnim situacijama na takmičenjima. Tek kada je država reagovala i upozorila majku na mogućnost oduzimanja deteta, situacija je počela da se menja.

Eden je sa šest godina, nakon osvajanja više od 300 titula, donela odluku da okonča svoju takmičarsku karijeru. Iako je prošla kroz težak period, danas sa osamnaest godina, ona se i dalje bavi svetom modelinga, ali na znatno zdraviji način. Pored modelinga, eksperimentiše sa glumom i pisanjem. Svoju priču je zabeležila u autobiografskoj knjizi, a i dalje oseća strast prema svetu zabave i umetnosti. Na Instagramu ima veliki broj pratilaca koji je podržavaju u njenoj životnoj transformaciji.

Priča Edena Vuda nije samo priča o jednoj devojčici, već ogledalo društva koje sve više postaje svesno potrebe da se štiti nevinost i integritet dece. Ona nam ukazuje na duboke probleme koji mogu biti sakriveni iza sjajnih površina dečijih takmičenja lepote, te nas podseća na važnost fokusa na dobrobit, zdravlje i sreću dece, umesto na besmisleno forsiranje izgleda i glamura.

Ovaj nezdrav način života i nesrazmerni tempo su ostavili svoje tragove na zdravlje ove mlade devojke. Eden je iskusila konstantne i intenzivne glavobolje, a njen probavni sistem je bio narušen. Njeno telo je jasno davalo znakove da je podvrgnuto preteranim zahtevima, a njeno dobrobiti je kompromitovano zarad postizanja spoljašnjih standarda.

Kasnije je postalo jasno da su patnje koje je Eden trpela išle mnogo dublje. Informacije su izašle na videlo da je Miki često fizički kažnjavala svoju ćerku. Očigledno je to činila u nameri da "otpora" svojoj ćerki razvije sposobnost suočavanja sa stresnim situacijama. Ova praksa je sve više izlazila na površinu, a državne institucije su reagovale upozorenjem Mikiju da će joj biti oduzeto starateljstvo ukoliko se ponašanje prema detetu ne promeni.

Takođe je imala epizodne uloge u nekoliko filmova, iskoristila svoje iskustvo da napiše autobiografsku knjigu kojom deli svoju priču sa svetom. Takođe, eksperimentiše sa blogovanjem, deleći svoje misli i iskustva sa svojim pratiocima.

Sa preko 70 hiljada pratilaca na Instagramu, Eden je postala inspiracija mnogima. Izrazila je želju da se posveti glumi i muzici u budućnosti, kao i da pokrene sopstvenu liniju dečje garderobe. Ova mlada žena je transformisala svoju traumatičnu prošlost u snagu za promene, koristeći svoj glas i uticaj kako bi podigla svest o potrebama i dobrobiti dece u svetu dečijih takmičenja i zabave.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs