LJUBINKO JE ZBOG LJUBAVNICE UBIO BEOGRADSKOG ADVOKATA - NJENOG MUŽA: Ljubica mu došla glave, a onda je usledio ŠOK OBRT

Ljubinko Točilovac je ubio advokata zbog ljubavnice, koja je ubijenom bila žena.

Lifestyle
22:10h Autor:
LJUBINKO JE ZBOG LJUBAVNICE UBIO BEOGRADSKOG ADVOKATA - NJENOG MUŽA: Ljubica mu došla glave, a onda je usledio ŠOK OBRT
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ljubinko Točilovac, auto-lakirer i magacioner u jednom preduzeću i vanredni student Više komercijalne škole, i Ljubica Sotirovski, supruga poznatog beogradskog advokata Milorada Sotirovskog (42), bili su ljubavnici. Sastajali su se u stanu Zore Rebić i Aksentija Belića i samo su oni znali za njihovu ljubavnu vezu.

Međutim, Ljubinko Točilovac optužen je za ubistvo Milorada Sotirovskog, muža njegove ljubavnice. Ona je bila uplakana udovica koja je svog ljubavnika branila, a onda ga je prijavila policiji. Optuženi Točilovac branio se ćutanjem na optužbe da je počinio ubistvo na svirep i podmukao način, iz niskih pobuda, što je dovelo do oslobađajuće presude za Ljubicu i dvoje optuženih u čijem stanu su se sastajali. Ali, Točilovac je osuđen na smrt.

Tada, na scenu stupa njegov branilac, Veljko Guberina i ulaže žalbu na prvostepenu presudu - tražeći da se proveri alibi i izvedu novi dokazi i suočenja. Vrhovni sud ukida presudu i suđenje počinje ispočetka.

Ljubinko je 1966. godine počinio svirepo ubistvo, kao iz krimi romana. Lišen je slobode, 25. marta 1967. godine, pod optužbom da je ubio advokata Milorada Sotirovskog na svirep i podmukao način iz niskih pobuda. Supruga ubijenog, Ljubica Sotirovski optužena je za krivično delo - ukazivanje pomoći učiniocu nakon izvršenja krivičnog dela ubistva. Rebić Zora i Aksentije Belić, uhapšeni su zbog ne prijavljivanja krivičnog dela i učinioca.

Kako je sve počelo?

Ljubica i Ljubinko bili su ljubavnici, tajno su se sastajali u stanu Zore i Aksentija. Niko drugi osim njih dvoje nije znao za njihovu preljubničku vezu.

Točilovac je u noći 21. jula 1966. godine, dok su Ljubica i njeno dvoje dece bili na moru, usmrtio advokata u njegovom stanu koji mu je ujedno bio i kancelarija. Oko 23 časa uveče, komšije su čule galamu iz njegovog stana, zatim pozive u pomoć. Komšije su videle leđa ubici, ali iz straha nisu smelim da ga zaustave. Kanije su nađena dva noža i jedan metalni valjak. Tek tada je za policiju počela drama.

Islednici su razgovarali sa više od 10.000 ljudi koji su imali bilo kakve veze sa Sotirovskim. Međutim, niko od njih nije imao motiv da ga ubije, niti je policiji po bilo čemu bio sumnjiv.

Tek osam meseci od ubistva, istraga se pomakla sa mrtve tačke, jer tada, tada je Ljubica Sotirovski prijavila policiji da joj je jedan mladić, čudnog prezimena, kojeg zna iz viđenja pretio. To je bio Ljubinko Točilovac. On je policiji rekao da Ljupku, kako su zvali Ljubicu, poznaje samo iz viđenja, ali je poricao da joj je pretio na bilo koji način. Policija ga je tada upozorila na ponašanje i pustili na slobodu.

Međutim, dalja istraga je pokazivala da je on napravio jedan od noževa koji su pronađeni na mestu ubistva, te biva uhapšen. U istražnom postupku je priznao zločin, tvrdeći da je počinio ubistvo zbog svađe oko imanja. Na sud je izvedena i Ljubica, jer se ispostavilo da u je ljubavnica. Sve do završetka, suđenje je bilo tajno, a Ljubinko se branio ćutanjem.

Nesrećno zaljubljeni student je u decembru 1967. osuđen na smrt, ali mu je kazna odmah zamenjena sa 20 godina zatvora. Sud je utvrdio da je "Točilovac zaljubljen do ušiju" i "da je u vrtlogu strasti, razdiran ljubomorom i gonjen Ljupkinim preuveličavanim pričama da je muž maltretira, posumnjao je u njena obećanja da će se razvesti, da će mu pomoći da završi fakultet i da će se posle toga venčati, izabrao zločin kao prečicu u budućnost".

Točilovac je progovorio tek na ponovljenom procesu u Okružnom sudu u Beogradu, koje je trajalo od 8. januara do 25. februara 1969. godine. Tada je porekao priznanje iz istrage, tvrdeći: "To što sam bio ljubavnik njegove žene ne mora da znači da sam ubica Milorada Sotirovskog!". I dalje se ponašao zaštitnički prema Ljubici, iako je bilo jasno da ga je ona prijavila policiji, jer joj je remetio planove da se opet uda i ode iz zemlje. Odslužio je svih 20 godina u Požarevcu, tvrdeći da je nevin i nikad nije napisao molbu za pomilovanje.

(Stil/ Dosije BJ)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs