DEDA LJUBETU SU LOPOVI UPALI U KUĆU I KRVNIČKI TUKLI, PA MUČILI NJEGA I ŽENU: Upucao ih je, a onda SE DESILO NEZAMISLIVO

Deda Ljube ubio je lopova koji su mu je sa još jednim provalnikom upao u kuću, a onda je nastala drama.

Zanimljivosti
10:43h Autor:
DEDA LJUBETU SU LOPOVI UPALI U KUĆU I KRVNIČKI TUKLI, PA MUČILI NJEGA I ŽENU: Upucao ih je, a onda SE DESILO NEZAMISLIVO
Kako je deda Ljube ubio lopova koji mu je upao u kuću, Foto: Printscreen Youtube/ 24info. mk

Ljubomir Mitev iz sela Кojkovo kod Кratova u Severnoj Makedoniji proglašen je nevinim 2019. za ubistvo koje mu se stavilo na teret, kada je 2013. godine pucao u dvojicu razbojnika, a tom prilikom jednog od njih ubio, a drugog ranio.

Dvojica muškaraca, u noći 27. februara 2013. godine, taksijem su došli u Ljubomirovo selo, upali mu u kuću, a onda počeli sa iživljavanjem. Oni su počeli sa pretresom skromne kuće, tada 73 - godišnjeg Ljubomira i satima maltretirali njega i njegovu suprugu, koja je bila invalid.

Naime, oni su od bračnog para zahtevali da im otkriju gde drže svoj novac, kao i ostale dragocenosti. Deda Ljubetu su stavili najlon u usta gurnuli ga na zemlju i tukli, a potom ga konopcem vezali za stolicu, dok su njegovu ženu prekrili ćebetom i maltretirali je. Кada su otišli ​​u drugu prostoriju da traže novac, on je iskoristio njihovu nepažnju i odvezao se, te otišao u podrum stare kuće. Tom prilikom, uzeo je očevu lovačku pušku iz koje je pucao, ubivši Zlatkova i ranivši Ivanova. Razbojnik Borčo Ivanov, koji je preživeo, osuđen je na 8 godina zatvora.

Deda Ljube, Ljubomir Mitev
foto: Printscreen Youtube/ Velickovski TV

Međutim, prava drama je tek usledila. Naime, javnost u Makedoniji bila je ogorčena kada su dedu optužili za ubistvo. Njegova odbrana insistirala je na činjenici da se radi o slučaju samoodbrane. Ipak, Ljube je optužen za ubistvo, kao i za držanje vatrenog oružja, 2015. godine.

Suđenje dedi Ljubetu se oteglo, jer je u aprilu te godine, na zahtev njegovih advokata, zbog određenih propusta, optužnica povučena i predmet vraćen u istražni postupak. Tek u januaru 2018. godine, nakon 5 godina, u Osnovnom sudu u Kumanovu započeo je sudski postupak, protiv tada 84 - godišnjeg Ljubomira Miteva.

Naskon izvršenog uviđaja i istražnog postupka, Osnovno javno tužilaštvo u Kumanovu, 2013. godine, podiglo je optužnicu protiv Ljubomira Miteva, za tri krivična dela - ubistvo u trenu, ubistvo u pokušaju i nedozvoljeno držanje oružja. U aprilu, 2015. godine na zahtev advokata odbrane, optužnica je povučena i predmet je ponovo vraćen u istražni postupak.

Tokom sudskog postupka, javnost je tražila oslobađajuću presudu za deda Ljubeta, jer su ga nasilnici napali u njegovoj kući, pa je pucao u samoodbrani da bi se spasao. U aprilu, 2015. godine, advokati preživelog razbojnika, koji je osuđen na 8 godina, podneli su žalbu na oslobađajuću presudu. Ročište je zakazano za 14. april 2015. godine. Deda Ljubeta, koji je sam došao na suđenje sačekali su aplauzi i uzvici, kao znak podrške. Građani koji su se spontano okupili ispred suda, uzvikivali su: "Heroj!", "Heroj!"...

- Mislim da će pravda pobediti, preživeo sam ovo i nadam se da će i sud otkriti istinu o tome šta mi se dogodilo. Ponoviću, siguran sam u pravdu. - poručio je tada zbunjeni deda Ljube okupljenim građanima, koji su izrazili želju da prisustvuju suđenju. Tog dana, sud je odlučio da se ročište odloži.

Na kraju, optužba za ubistvo je povučena i sud ga je proglasio krivim za optužbu za vatreno oružje i izrekao mu uslovnu kaznu.

- Ovo je velika pobeda za vladavinu prava. Ovo se može koristiti kao školski primer samoodbrane. Nadamo se da se tužioci neće žaliti i da će dozvoliti deda Ljube da proživi svoj život u miru - rekao je tada advokat Hristijan Georgievski.

Advokat je rekao da je zadovoljan presudom.

- Ovo je velika pobeda u ime pravde posle šestogodišnje pravne bitke – rekao je Georgievski.

(Stil/ DOSIJE BJ)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs