šra vi mislite?

KAKO SU SRPSKE STJUARDESE IZGLEDALE NEKAD, A KAKO DANAS: Slike stare nekoliko decenija otkrivaju šta se sve promenilo

Nekada su srpske stjuardese izgledale mnogo drugačije, negovao se neki malo drugačiji stav.

Lifestyle
11:52h Autor:
KAKO SU SRPSKE STJUARDESE IZGLEDALE NEKAD, A KAKO DANAS: Slike stare nekoliko decenija otkrivaju šta se sve promenilo
Kako su srpske stjuardese nekada izgledale?, Foto: Shutterstock

Obično posao stjuardese gotovo svima deluje kao onaj iz snova, međutim druga strana medalje nije baš tako bajkovita. Iako imaju priliku da upoznaju ceo svet i razne kulture i ljude, odvojenost od porodice i bliskig prijatelja, ali i opasne situacije u avionu su svakodnevne pojave u životu žene koja je odabrala ovu profesiju.

I danas je mnogima prva asocijacija na stujardese – osmeh, elegancija, savršeno skrojeni kostimi, punđa i crveni karmin. Osim toga, njihovu ličnost mora da krasi smirenost, staloženost, pribranost, ljubaznost. Sve to je začinjeno lepim i negovanim izgledom, te nije ni čudo što su u okviru ovog zanimanja neke od najlepših žena.

Stjuardesa, Air Serbia
foto: Shutterstock

Kako se promene dešavaju munjevitom brzinom, tako ni ovaj posao više nije isti. Da iza kulisa obični putnici ne vide mnoge stvari otkrila je svojevremeno jedna od prvih stjuardesa stare Jugoslavije Milica Lukić, koja je imala prilike da leti i sa Josipom Brozom Titom. Promenila je sedam uniformni i letelea je raznim avionima. A egzotičnr destinacije su joj bile "na dohvat ruke".

Naime, jedne letnje večeri, prolazeći pored poslovnice JAT-a na tadašnjem Bulevaru revolucije u Beogradu, pomislila je kakav li je posao i život stjuardese. Tako je počela avantura koja je trajala više od tri decenije. Bila je među prvim damama na prostoru bivše Jugoslavije koja je ušla u ovu profesiju, za koju smatra da nije dovoljno cenjena, s obzirom kroz koje sve stvari se prolazi i sa koliko se zahtevnih i teških prilika susreću među oblacima. Neretko naglašava da je sebe pitaka, tek nakon završetka karijere, kako je mogla to da radi.

Se o životu jedne stjuardese otkriva i Kristina Grabež, koja je u jednoj stranoj avio-kompaniji radila šest godina. Tako je jednom prilikom otkrila najveće mane ovog posla, tačnije, razloge zbog kojih devojke shvate da ipak ne žele da rade kao stjuardese.

- Sve bi one bile stjuardese dok ne shvate da moraju da čiste toalete, da se bude u dva sata ujutro, da rade tokom svih praznika… Treba da budu spremne na neželjeni flert i prekomernu seksualizaciju profesije, hroničnu neispavanost, opadanje kose, debljanje od avionske hrane, izloženost radijaciji i virusima“, rekla je Kristina u videu.

Često se mogu čuti komentari o brojnim predrasudama kada je ova profesija u pitanju. Jedan od najglasnijih je da današnje stuardese nemaju tu lepotu i harizmu, kao nekada, već da su bleda kopija. Pre se na prvo mesto stavljala priroda lepota koja ih je činila posebnima. Sada brojne devojke ne mogu bez estetskih korekcija, kako bi bile što atraktivnije. A da li je to zaista tako, šta vi mislite?

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs