Vidovdanski pesnički sabor

Lepa reč ne može da nahrani telo, ali dušu oplemenjuje: Ako želite da zaboravite na probleme, čitajte poeziju!

Ko želi da zaboravi na probleme današnjice, neka poseti Vidovdanski pesnički sabor. Duša će mu biti zahvalna

Lifestyle
Autor:
Lepa reč ne može da nahrani telo, ali dušu oplemenjuje: Ako želite da zaboravite na probleme, čitajte poeziju!
Foto: Shutterstock

Naučno je dokazano da čitanje i pisanje pesama ima terapeutsko dejstvo na čoveka. Sve više psihoterapeuta tvrdi da pisanje i čitanje poezije pozitivno deluje nan psihu, samnjuje stres i pomaže u izražavanju osećanja.

Upravo zbog toga, doktori poeziju preporučuju ljudima koji se bore sa poremećajem u ishrani, ali i one koji pate od Alchajmerove bolesti.

Postoji studija koja kaže da čitanje i pisanje pesama aktivira moždane hemisfere.

Upravo da bi izlečili ljudsku dušu, skrenuli misli da problema i patnje današnjice, grupa entuzijasta okupila se i osnovala udruženje "Poeta Dunavski venac". Četrdesetak ljudi, mahom amatera u poeziji, okupljaju se, pišu i čitaju poeziju kad god imaju vremena.

Šta poezija može da uradi za ljudsku dušu, pitali smo pesnika Boru Živaljevića, predsednika udruženja "Peta Dunavski venac":

"Ko voli i razume poeziju, ona može da uradi mnogo. Danas ima malo ljubitelja pisane reči. Međutim, u našem udruženju postoji 40 pesnika, koji se trude svaki dan da šire lepu reč. Skoro svi su amateri u pisanju poezije, a sve nas je spojila upravo ljubav prema pesmama".

Da li ljubav prema poeziji dolazi s godinama?

"To ipak nije slučaj sa mnom. Ja sam u mladosti mnogo čitao da bih se kasnije odvažio i počeo i sam da pišem. Tako da se ljubav prema pisanoj reči ipak rađa, bar u mom slučaju."

Da li može od poezije da se živi?

"Ne. Od poezije može da živi samo par pesnika. Ali većina pesnika ne mogu da žive od poezije. Poezija ne može da nahrani telo, ali dušu može.

Za mene je poezija posle porodice najvažnija stvar u životu. Mislim da je to slučaj i kod drugih pesnika. To je jedna vrsta velike i bezgranične ljubavi. Bogami, skupe ljubavi. Mnogi naši prijatelji koji pišu poeziju u stanju su da na dane poezije koje mi organizujemo dolaze čak iz Makedonije ili iz Republike Srpske ili iz Ljubljane.

Oni putuju ceo dan da bi došli na taj naš skup, budu par sati i onda se vraćaju svojim kućama. Da bi se neko izložio takvom naporu, potrebno je da ima veliku ljubav".

Dobrobiti poezije za ljudsku dušu prepoznao je i sveštenik Miladin Malić, koji je udruženje pesnika "Poeta Dunavski venac" podržao u pesničkim susretima koji se održavaju dva puta godišnje na levoj obali Dunava, u Borči.

Reč je o "Vidovdanskom pesničkom susretu", kao i "Pesničkom saboru u slavu Svete Petke". Obe manifestacije su postale tradicionalne od 2013. godine, a svake godine okupljaju sve veći broj učesnika, pa su ovi sabori dobili i međunarodni karakter.

Treći vidovdanski pesnički susret biće održan u sali parohijskog doma Sveta Petka u Borči, 22. juna sa početkom u 13h.

Ko želi da izleči dušu i napuni se pozitivnom energijom, pozvan je da poseti ovu kulturnu manifestacju, poručuju iz urduženja Poeta Dunavski venac.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs