Obavezno pročitajte

Svetski priznat kardiohirurg tvrdi: Ovako se leči srce i bolesti krvnih sudova bez lekova!

Ovom temom bavi se doktor Stiven Gandri, kardiohirurg koji se u zalasku svoje karijere posvetio ishrani pojedinaca.

Saveti stručnjaka
11:40h Autor:
Svetski priznat kardiohirurg tvrdi: Ovako se leči srce i bolesti krvnih sudova bez lekova!
Doktor Stiven Gandri, Foto: Printscreen Youtube / Lewis Howes

Godine 2002. Stiven Gandri odlučio je da se posveti lečenju pacijenata hranom, umesto drugim, savremenim medicinskim sredstvima. To je donekle neobično, jer je Gandri lekar besprekorne karijere.

On je u prvom delu karijere obavio više od 10.000 operacija na srcu i krvnim sudovima u grudnom košu, a bio je i veoma popularan kao predavač na univerzitetu Loma Linda u Kaliforniji. Za one koji pomalo prate te okolnosti, Loma Linda je mesto u okolini Los Anđelesa koje je projekat „Plavih zona“ Nacionalne geografije proglasio jednim od pet mesta u svetu sa značajno dužim trajanjem života od uobičajenog.

Za stanovnike Loma Linde uobičajeno je da dožive 90 godina. Stiven Gandri je i nosilac rekorda za srce presađeno iz svinje u babuna, koje je kucalo 30 dana, kombinacijom vešte hirurške tehnike sa imunološkim tretmanom životinje.

Kada se doktor Gandri susreo sa pacijentom koji je dijetom oporavio krvne sudove, odlučio je da se vrati ishrani. Naime, dosetio se da je nekoliko godina ranije odbranio doktorsku tezu sa temom humane evolucione biologije u kojoj je izneo sve dijetetske preporuke koje je kasnije čuo od svog talentovanog pacijenta. Krvni sudovi tog čoveka bili su preporođeni, naslage plaka u njima bile su smanjene za 50% u odnosu na raniji snimak!

„Kada bih danas ponovo susreo takvog pacijenta, ne bih ga operisao, samo bih ga savetovao kako da se hrani!“

Kada bi medicina mogla da ostvari smanjenje naslaga u krvnim sudovima nekim lekom za samo pola procenta, taj lek bi bio svetski hit, kaže Gandri. Krestor, Lipitor i drugi statini i slični lekovi nemaju ni mali deo kapaciteta koji nosi ishrana!

Gandri preporučuje ishranu kuvanom hranom, sa dosta maslinovog ulja. U njegovoj provokativnoj priči o ishrani, postoji mnogo teza koje će provocirati sve pravce u ishrani: i vegetarijance i paleo i keto dijetetičare, kao i ljubitelje sirove ishrane. On posebno ističe da se biljke brane od napasnika hemijskim sredstvima, jer i one žele da žive i imaju neki oblik svesti, kao i životinje.

Zato se biljke trude da svojim hemikalijama odbiju napasnike, ili da smanje reproduktivnu sposobnost svojih konzumenata. Za to se koriste supstancama koje se zovu „lektini“. Lektini se pre svega nalaze u semenkama i izazivaju čitav niz simptoma kod čoveka. Primera radi, ricinusovo ulje sadrži u sebi posebno otrovan lektin čija su samo četiri molekula dovoljna da usmrte ljudsko biće. Pasulj u sebi sadrži lektin zbog kojega je neophodno dobro ga skuvati. Doktor Gandri kaže da je i gluten lektin iz žitarica.

Iako nije vegetarijanac, Gandri ne preporučuje previše mesa u ishrani. Njegov tajanstveni sastojak u hrani je prirodno, hladno ceđeno maslinovo ulje!

Druga hrana je samo sredstvo kojim ćemo maslinovo ulje uneti u svoj organizam, veruje Gandri. Za sebe i svoju suprugu kaže da oni nedeljno pojedu više od litar i po maslinovog ulja. Uostalom, maslinovo ulje je razlog za izvanrednu dugovečnost stanovnika Sardinije [koja je, opet, deo „Plavih zona“]. Kada ga pitaju kako je moguće da na Sardiniji i na čitavom Mediteranu jedu toliko paradajza, plavog patlidžana, paprike i žitarica, koji su puni lektina,on spremno odgovara da su to i sredine u kojima je prisustvo artritisa kao autoimune bolesti takođe rekordno u svetu.

On bi, valjda, trebalo da zna. Na kraju, Gandri je specifičan još po jednoj stvari. Svake godine on drži specifičan post pet meseci, u periodu između januara i juna. U tom periodu jede samo u trajanju od dva sata, a dvadeset i dva sata gladuje. On svakako predstavlja osobu koja praktikuje reči koje propoveda.

Takođe je poznat i po tome što se dobro razume u genetiku i svoje preporuke zasniva na prethodno proučenim genetskim konstelacijama pacijenata.

Kada pogledate ove izvanredne posvećenike, poželite da se obavestite o vlastitim genima, jer je nauka danas već ponešto o njima doznala i dolazi vreme u kojem više ne očekujete samo da vas doktor strpljivo sasluša i saosećajno klima glavom, već i da vam ponudi neku pametnu i delotvornu strategiju kojom ćete svoj život uskladiti sa svojim potencijalom, zapisanim u genima.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs