Ishrana

Plavi patlidžan je mnogo više od povrća: Potpuno čisti creva od otrova!

Visok nivo fitonutrijenata u plavom patlidžanu pomaže moždanim funkcijama tako što poput zaštitnog omotača štiti mozak od slobodnih radikala i različitih vrsta povreda
Fitnes & Nutricija
21:10h Autor:
Plavi patlidžan je mnogo više od povrća: Potpuno čisti creva od otrova!
Foto: Shutterstok

Plavi patlidžan izgleda kao obično povrće, ali on zapravo ima mnogo drugih, između ostalog i zdravstvenih prednosti. Ovo povrće sadrži mnogo vitamina i minerala, hrani mozak, snižava loš holesterol u krvi, oslobađa od stresa…

Konzumiranje bilo kog povrća doprinosi smanjenom riziku od zdravstvenih problema vezanih za određeni nezdrav način život. Takav slučaj je i sa plavim patlidžanom koji je u stanju da smanji rizike povezane sa gojaznošću, dijabetesom i srčanim problemima.

Svako ko bi želeo da se posveti zdravom načinu života trebalo bi što pre da plavi patlidžan uključi u ishranu.

Može se izdvojiti devet neverovatnih zdravstenih koristi plavog patlidžana:

Gubljenje težine - Plavi patlidžan je povrće koje ima visok sadržaj vode i veoma malo kalorija. Ova njegova osobina čini ga idealnim u ishrani koja je namenjena gubitku kilograma. Sunđerasta tekstura ovog povrća olakšava ove njegove karakteristike, pa se stoga ono može konzumirati u svom prirodnom obliku, što se i preporučuje kad god je to moguće.

Obnavlja žuč, jetru i štitnu žlezdu iz korena: Jeftina namirnica može da oporavi celo telo!

<\/div>

Srce - Iz sličnih razloga kao i kod eliminacije kilograma, plavi patlidžan je odličan i za naše srce, jer on aktivno radi na poboljšanju zdravlja celog organizma. Studija o efektima soka plavog patlidžana pokazala je da on može pomoći u snižavanju nivoa lošeg holesterola, poboljšanju zdravlja zidova arterija i opuštanju krvnih sudova.

Mozak - Visok nivo fitonutrijenata u plavom patlidžanu pomaže moždanim funkcijama tako što poput zaštitnog omotača štiti mozak od slobodnih radikala i različitih vrsta povreda. Kompleks vitamina B pomaže u olakšanju od fizičke i mentalne napetosti. Uključivanje ovog povrća u nedeljni režim ishrane omogućava nam da mislimo mnogo brže i dinamičnije.

Zatvor - Osobe koje proživljavaju hroničnu opstipaciju stomaka mogu osetiti izuzetne benefite od upotrebe plavog patlidžana u svakodnevnoj ishrani.

Vlakna koja ima ova biljka podstiču pražnjenje creva i dodatno ispiraju njihovu unutrašnjost, što ih održava čistim od otrova. Plavi patlidžan dodatno pruža pomoć u tretiranju hemoroida i kolitisa.

Kalorijski unos - Iako možda niste pobornik brojanja kalorija, mora se priznati da su one mnogo važne, jer sve namirnice imaju različit broj kalorija u sebi. Ovo povrće svrstava se u prave rekordere kada je reč o kalorijskom sastavu, jer je neverovatno da je toliko mnogo hranljivih materija zbijeno u tako malo kalorija.

Jedna šolja plavog patlidžana ima svega 35 kalorija, što je zapanjujuće mali broj u odnosu na druge vrste povrća.

Očistite naslage sa creva: Evo kako da najefikasnije koristite laneno brašno! (RECEPT)

<\/div>

Izvor kalijuma - Kalijum je neophodan za održavanje normalnog krvnog pritiska, ali u slučaju plavog patlidžana pokazuje se da ovaj mineral može pomoći u sprečavanju bolesti zuba i desni. Kalijum je ključna komponenta u borbi protiv upale desni i arterija.

Visok nivo gama aminobuterne kiseline - Gama aminobuterna kiselina (GABA) je aminokiselina koja ima sposobnost da smanji anksioznost, poboljša san i umiri zahuktali um. Ovom aminokiselinom bogat je plavi patlidžan, pa je zbog toga savršen kao hrana za relaksaciju tokom napornih radnih dana.

Prevencija raka - Istraživanja u Japanu pokazuju da sok plavog patlidžana može da smanji rizik od raka jer ovo povrće sadrži tripsin, koji je inhibitor proteaze, a smatra se komponentom koja pomaže pri neutralizaciji ćelija koje izazivaju rak.

Dijabetes tip 2 - Plavi patlidžan sadrži veliku količinu biljnih vlakana uz veoma malo šećera, što ga čini povrćem sasvim poželjnim u ishrani dijabetičara koji boluju od šećerne bolesti tipa 2. Vlakna i ugljeni hidrati iz plavog patlidžana smanjuju nivo šećera u krvi kod obolelih. Konzumiranje ove vrste povrća umanjuje opasnost od visokog nivoa šećera, jer fenoli u plavom patlidžanu pomažu u “nadgledanju” nivoa glukoze. Ovo povrće ima nizak glikemijski indeks te je stoga idealno za dijabetičare.

Izlečite dijabetes pomoću kuvanog jajeta: Evo kako! (RECEPT)

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs