Vaskršnji post

KAKO POST UTIČE NA NAŠE TELO: Uzdržavanje od nekih jela i pića nije samo duhovni već i telesni podvig

Naše telo bolje podnosi nedostatak hrane nego izobilje

Saveti stručnjaka
Autor:
KAKO POST UTIČE NA NAŠE TELO: Uzdržavanje od nekih jela i pića nije samo duhovni već i telesni podvig
Foto: Shutterstock

Ljudi danas u ishrani koriste mnogo namirnica životinjskog porekla, bogatih zasićenim mastima koje se pravom se mogu nazvati nezdravom jer je jedan od glavnih faktora rizika za nastanak mnogih oboljenja. U prevenciju bolesti, koje često mogu i fatalno da se završe, spada i post. Poštovanje njegovih principa pomaže i u borbi s viškom kilograma.

Pijaca
foto: Shutterstock

Pijaca je puna zeleniša, iskoristite to

Ljubitelji mrsa i gurmanluka ne bi trebalo da se boje posne hrane jer jela od povrća i te kako mogu da budu slasna, zasitna i na tanjiru primamljiva isto kao i ona od mesa i drugih namirnica životinjskog porekla. Uzdržavanje od njih je važno ne samo iz duhovnih razloga: zdravlje je svima neophodno, a postom ćete pročistiti organizam od nagomilanih štetnih materija. Konzumiranje svežih sezonskih namirnica koje su gajene kod nas i minimalno prerađene uravnotežuje nivo šećera u krvi, poboljšava pamćenje, odlaže prve simptome Alchajmerove bolesti... A kako se toksini gnezde u našim vitalnim organima, debelom crevu, jetri i plućima, ovakva zdrava ishrana će regulisati i probavu. Post može da dovede i hormonski sistem u ravnotežu, neophodan je i kod nekih oboljenja štitne žlezde. Dakle, zdravstveni benefiti posne ishrane su zaista brojni.

Post kao deo terapije

Klasična medicina odavno ne negira post kao sredstvo lečenja, a lekari ga i kod nas često preporučuju kao terapiju. Obavezno će vam savetovati uzdržavanje od hrane pre hirurškog zahvata koji podrazumeva da treba da primite totalnu anesteziju, ali i ako imate visok nivo holesterola u krvi. Nekad je potreban i tzv. dijagnostički post, savetuje se osam do 72 sata uoči neke neophodne analize u laboratorijskim uslovima kako bi se tačno utvrdio uzrok tegoba na koje ste se požalili lekaru. Kad podvučete crtu, jasno je da je post dobrodošao i da u propisanim granicama nikoga ne dovodi u opasnost. Naprotiv, može samo da pomogne! A ako zahtevate još neku potvrdu nauke dok razmišljate da li ćete da ispoštujtete vaskršnji post, tu je i studija koja potvrđuje da odrasla osoba s prosečnom težinom od 70 kg ima zalihe od čak 15 kg masti, koje će se smanjiti za vreme uzdržavanja od mrsne hrane. Uskršnji post ove godine traje od 18. marta do 4. maja pa iskoristite to vreme za oporavak organizma!

dojenje
foto: Shutterstock

Ko ne bi trebalo da posti

Deci je za razvoj neophodna raznolika ishrana bez većih odstupanja, a potrebna im je i energija koja se dobija od masti, pa nije preporučljivo da jedu isključivo posnu hranu. To se odnosi i na trudnice i dojilje - dok beba raste u stomaku, može da iscrpi majku, a mleko kojim se po rođenju hrani mora da bude bogato svim neophodnim nutrijentima. Na listi onih kojima se ne preporučuje dugi post nalaze se i pojedini hronični bolesnici, posebno ako su stariji i ako je neophodno da poštuju prepisanu medicinsku ishranu koja podrazumeva i namirnice životinjskog porekla. Ne bi trebalo da poste osobe kojima je dijagnostikovan kancer zbog dodatnog gubitka težine i slabljenja imunosistema. Nije neophodno da poste ni osobe koje su pod velikim stresom ili su depresivne.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs