Dobro prostudirajte

DA LI STE IKADA PRIMETILI DA JE VAŠA STOLICA CRNA? Postoji 5 razloga zašto je to tako, a na OVO posebno pripazite

Tamna stolica uglavnom nije razlog za brigu, ali vredi se pozabaviti ovakvim njenim izgledom jer postoji nekoliko ozbiljnijih bolesti koje bi mogla da oda crna boja

Saveti stručnjaka
Autor:
DA LI STE IKADA PRIMETILI DA JE VAŠA STOLICA CRNA? Postoji 5 razloga zašto je to tako, a na OVO posebno pripazite
Foto: Shutterstock

Ako ste ikada imali pomalo nepravilnu ishranu, uzimali suplemente gvožđa ili popili previše alkohola tokom noćnog izlaska, onda su šanse da primetite da je vaša stolica tamna zaista velike.

Tamna stolica uglavnom nije razlog za brigu, ali vredi se pozabaviti ovakvim njenim izgledom jer postoji nekoliko ozbiljnijih bolesti koje bi mogao da oda ovakav njen izgled. Izmet koji izlazi poput katrana može biti znak upozorenja na rak creva. U ovom slučaju nastaje kao rezultat toga što krv postaje tamnija u debelom crevu i daje izmetu drugačiju nijansu.

U svakom slučaju, najbolje bi bilo da se obratite lekaru, a on će vas, dok ne budu gotove laboratorijske i druge analize, ispitati šta jedete i pijete, uputiti kojih to pet stvari utiče na pojavu crne stolice, a ne znače da je u pitanju kancer.

1. Uzimate suplemente gvožđa

Uz suplemente se podrazumeva sve što je bogato gvožđem – i čokoladne torte mogu da budu krivac.

lekovi
foto: Profimedia

„Crni izmet je najčešće uzrokovan prisustvom gvožđa u crevima. Događa se ili od uzimanja suplemenata gvožđa (u tom slučaju ovo nije razlog za zabrinutost i nije razlog da se prestane sa uzimanjem), ili zato što se krv oslobađa u gornjem delu creva, a ova crvena krvna zrnca se tada razgrađuju u procesu varenja i gvožđe koje se u njima nalazi oslobađa se u creva“, objašnjava dr Kevin Baret za Women’s Health.

2. I namirnice su krivci

Vaš zdrav način života takođe može da utiče na boju vašeg izmeta. Namirnice kao što su cvekla, sladić, suve šljive, meso bogato gvožđem (posebno crni puding i govedina), pa čak i borovnice mogu pretvoriti vaš izmet iz idealne braon u nijanse crne.

gvožđe
foto: Shutterstock

„Neke namirnice prolaze kroz creva na relativno nepromenjen način“, kaže dr Baret. „Ako niste jeli nijednu od ovih namirnica i imate crnu izmet, onda je vredno posetiti zdravstvenog radnika, jer može postojati i zlokobniji uzrok.“

3. Uzimate lekove protiv bolova

Tamna stolica se javlja i ako se borite protiv bolova ili grčeva uz pomoć ibuprofena.

Prekomerna upotreba antiinflamatornih sredstava kao što su aspirin, ibuprofen, mefenaminska kiselina, diklofenak ili naproksen može izazvati iritaciju sluznice creva, što zauzvrat može izazvati krvarenje.

Žena, Glavobolja, Migrena
foto: Shutterstock

Ovo nije dobar znak i trebalo bi da posetite zdravstvenog radnika ako se to dešava.

4. Konzumirate alkohol

Može imati isti uticaj na boju stolice kao i lekovi protiv bolova. Dakle, ako popijete više vina, a već ste videli crnu kakicu, vreme je da preispitate svoje navike u pogledu pijenja.

Slično tome, ako ste se oslanjali na dodatke uglja i bizmut koji se nalaze u nekim lekovima za varenje, imajte na umu da oni takođe mogu da izazovu crni izmet.

alkohol
foto: Shutterstock

5. Imate već postojeće stanje

Krvarenje iz čira na želucu, raka jednjaka, želuca ili creva može izazvati crnu stolicu. Osim toga, ljudi kojima otkazuje jetra mogu razviti proširene vene u crevima koje mogu krvariti.

Ulcerozni kolitis i polipi debelog creva takođe mogu izazvati crnu kakicu.

„Ako se izgubi dovoljno krvi, može doći do anemije“, kaže dr Baret. „To može da izazove bledu kožu, umor, kratak dah ili oticanje gležnja. Ponekad se mogu javiti bolovi u stomaku. A ako je krvarenje dramatično, to bi moglo dovesti do kolapsa.“

Devojka, žena, Kompjuter, Umor
foto: Thinkstock

Kada treba da budete zabrinuti zbog crnog izmeta?

Ako ste u 20-im ili 30-im godinama, crna kaka može biti prilično uobičajena zbog upotrebe antiinflamatornih lekova i kratkoročne prekomerne konzumacije alkohola. Rakovi povezani sa crnim izmetom manje su česti u ovoj starosnoj grupi.

Međutim, ako imate ovakvu boju stolice udruženu sa drugim simptomima, posebno ako imate kratak dah ili umorniji ste nego obično i ako ne postoji očigledan uzrok vašeg crnog izmeta (isključili ste 'crnu hranu' i smanjili unos alkohola), ili se to stalno dešava - onda je vreme da odete kod svog lekara opšte prakse.

Pregled gastroenterologa, Gastroenterolog Radoje Doder
foto: Profimedia

Ne dozvolite da prođe više od nekoliko nedelja!

Zapamtite, kolorektalni rak je četvrti najčešći rak i drugi najveći ubica. Ali ako se dijagnostikuje u najranijoj fazi, vaše šanse za preživljavanje su veoma visoke.

Dakle, iako sad znate šta sve utiče da izmet postane crn, uvek je najbolje proveriti kod lekara šta se zaista dešava.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs