Pripremite se na vreme

"DECI JE 3 X GORE NA VRUĆINI NEGO ODRASLIMA! DA IH ZAŠTITITE OBAVEZNO URADITE OVO": Savet dr Olivere Čović Nestorović

Mališani nemaju razvijen mehanizam za termoregulaciju. Ako poslušate savete dr Olivere Čović Nestorović, pomoći ćete im da prođu zdravi kroz novi toplotni talas

Saveti stručnjaka
Autor:
"DECI JE 3 X GORE NA VRUĆINI NEGO ODRASLIMA! DA IH ZAŠTITITE OBAVEZNO URADITE OVO": Savet dr Olivere Čović Nestorović
Dr Olivera Čović Nestorović, Foto: Privatna Arhiva

Primetno je da su deca prethodnih dana bila nemirna, razdražljiva. Kako im pomoći da budu aktivna i raspoložena, a ujedno bez tegoba prebrode ekstremno toplo vreme koje neće, posle kratjotrajnog rashlađenja, napuštati Srbiju za Stil govori dr Olivera Čović Nestorović.

dr Olivera Čović Nestorović
foto: Privatna Arhiva

Dr Olivera Čović Nestorović, specijalista pedijatrije, supspecijalista alergologije i kliničke imunologije

"Vrućine smetaju svima, naročito ako nastanu naglo i ne ostave vremena za adaptaciju. Odrasli sigurno znaju kako im je u tropskim danima i noćima i koliko je teško rashladiti se. Ali treba da znaju da je deci tri puta gore! Ne podnose vrućine, naročito deca ispod dve godine.

Deca nemaju razvijen mehanizam za termoregulaciju, nemaju razvijen hormonski mehanizam, vrlo brzo dehidriraju, postaju nervozna, razdražljiva i plačljiva. Zato, oprezno sa decom! Ne menjajte navike, ali pomozite deci!"

*Smeju li i bebe na bazen ili na plažu, da se sunčaju, da li njihovu nežnu kožu zaista mogu da sačuvaju preparati za zaštitu od sunca?

"Roditelji treba da znaju da su bebe u prva dva meseca života najosetljivije. Nemaju razvijen imuni sistem koji će ih adekvatno odbraniti od infekcije koju mogu dobiti kupajući se u bazenu, iako i voda i bazen izgledaju čisto na oko."

Bazen, Dete, Plivanje
foto: Shutterstock

Zato, do trećeg meseca nikako ne vodite bebe na bazen!

Najbolje bi bilo sačekati da beba napuni 5-6 meseci. Starije bebe možete voditi na bazene, pod uslovom da je voda veoma topla - nije niža od 25 stepeni. Može se desiti da nas osećaj zavara i da nam se učini na dodir da je voda topla, a beba nam počne drhtati i pomodri. Starije bebe mogu na bazene sa mlakom i čistom vodom.

Vodite računa da voda u bazenima ne sme biti dublja od 15cm i da ste uvek na rastojanju da ga možete dohvatiti rukom.

Do šestog meseca se ne preporučuju plaže. U tom periodu se bebe ne mažu ni kremama sa zaštitnim faktorom, jer je koža jako osetljiva i tanka i može da dođe do alergijske reakcije.

Plaža, Majka, Beba
foto: Shutterstock

*Šta preporučujete za nešto stariju decu?

"Starija deca mogu da koriste bazene prilagođene uzrastu, uz nadzor odrasle osobe. Posebno im skrenuti pažnju da ne trče oko bazena kako se ne bi okliznuli i pali."

Svako stanje koje dovodi do promene opšteg stanja deteta zahteva konsultaciju pedijatra

Kada su u moru, treba da plivaju do dubine na kojoj roditelj oseća dno pod nogama. Bazene i more posećivati kad sunce nije jako, a to je period do 10h ujutru i popodne posle 17 h. Mazati kožu kremama visoke zaštite (SPF 50).

devojčica, dete, sunčanje, krema za sunčanje, naočare za sunce
foto: Shutterstock

*Na koje znake toplotne bolesti treba da obratimo pažnju?

"Kada deca dugo borave na suncu, naročito ako glava nije pokrivena, može se javiti sunčanica čiji su simptomi bledilo, glavobolja, vrtoglavica, zujanje u ušima, povraćanje, povećanje temperature, ubrzan puls i disanje, suva koža, a može doći i do problema sa vidom i nesanice. Slični su i simptomi toplotnog udara koji se javlja usled velikih vrućina i dehidriranosti.

Ovo je hitno medicinsko stanje i zahteva hitnu hidrataciju i nadzor lekara!"

*Kad roditelji još moraju da se obrate pedijatru, a ne radi se o sunčanici?

"Svako stanje koje dovodi do promene opšteg stanja deteta zahteva konsultaciju pedijatra."

Beba, Vakcina
foto: Profimedia

*Kako da znamo koliko je tečnosti dovoljno da dete ne bi dehidriralo?

"Dete na velikim vrućinama češče treba nuditi vodom. Na svakih 15-20 minuta teba da popije gutljaj, dva, naročito ako je aktivno. Ako je dete dobrog opšteg stanja i raspoloženja i prihvata vodu kada je nudimo, budite sigurni da je lepo hidrirano."

*Šta još treba da učinimo da bi se dete bolje osećalo?

"Detetu obezbediti rashađene prostorije i adekvatnu garderobu uz unos dovoljne količine tečnosti."

Dečak, Dete, Jogurt
foto: Shutterstock

*A šta nikako ne smemo da radimo?

"Nikako ne izvoditi decu napolje od 10-17h, kada su vrućine najveće, ne prekrivati kolica za bebe zaštitnim platnima i ne ostavljati decu samu u automobilima i drugim vozilima ni na minut."

*Neko nema klima uređaj, dešava se da nestane struja, nema pristup bazenu ili moru... Kako u tim situacijama rashladiti dete?

"Dete je potrebno ležerno obući i češće tuširati mlakom vodom. Može se rashladiti mokrim sunđerom ili kupkom za noge, stavljanjem vlažnog peškire na noge i ruke. Prostorije zamračiti i provetravati u ranim jutarnjim satima."

*Šta još može da pomogne u borbi protiv vrućine?

"Adekvatna ishrana, bez mnogo proteina. Potrebno je jesti češće, a manje. Pripremati lagane supice i tečnije obroke. Jesti sveže povrće i voće koje ima dosta vode, praviti smutije."

Klima uređaj, Čišćenje klime, Čišćenje
foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs