Povećan rizik

OPASNO JE KAD SE UPARE HRONIČNE DIJAGNOZE I VRUĆINE: Srčani i bubrežni bolesnici mogu ovako izbeći POGORŠANJE ZDRAVLJA

Ako je temperatura tela slična temperaturi vazduha, ono se hladi isparavanjem, što može da promeni srčani ritam i izazove dehidrataciju i grčeve. Evo šta treba da uradite...

Saveti stručnjaka
23:11h Autor:
OPASNO JE KAD SE UPARE HRONIČNE DIJAGNOZE I VRUĆINE: Srčani i bubrežni bolesnici mogu ovako izbeći POGORŠANJE ZDRAVLJA
Kako srčani bolesnici da sačuvaju zdravlje tokom vrućina?, Foto: Shutterstock

Kad sunce peče, organizam počinje drugačije da se ponaša. Srce mora da radi više i brže pumpa krv u druge delove tela kako bi temperatura tela ostala optimalna, a ako se ono ne ohladi kako treba, vrlo lako može da dođe do toplotnog udara.

Pod povećanim rizikom su osobe koje pate od bubrežnih i srčanih bolesti!

To je samo jedan od razloga zašto ovi pacijenti leti moraju o sebi dodatno da vode računa.

Ovako se čuva srce

Ako je temperatura tela slična temperaturi vazduha, ono se hladi isparavanjem, što može da promeni srčani ritam i izazove dehidraciju i grčeve.

Menja se i zgrušavanje krvi pa zbog češće dehidracije dolazi do lokalne tromboze, a noge otiču jer tečnost zaostaje u donjim delovima tela.

Pri naglim promenama temperature može doći do infarkta jer se na vrućini krvni sudovi šire pa se snižava krvni pritisak i ubrzava rad srca, a promena pritiska i pulsa može da dovede do slabosti i gubitka svesti.

nesvestica
foto: Shutterstock

Zato se srčanim bolesnicima tokom velikih vrućina savetuje da izlaze samo ujutro i uveče, a da tokom dana borave u klimatizovanim prostorijama na temperaturama između 23 i 26 stepeni.

Razlika između temperature u kući i napolju ne bi trebalo da bude veća od sedam stepeni.

Takođe, treba piti dovoljno tečnosti, jesti umereno i pojačati unos sezonskog voća i povrća.

Leto, Voda, Vrućina
foto: Shutterstock

Propisanu terapiju treba redovno uzimati, a preporuka je da se leti bar jedanput poseti kardiolog kako bi eventualno izmenio terapiju, ukoliko je potrebno.

Osobe s niskim pritiskom i hipertenzijom pritisak tokom vrućina treba da mere češće. Ako su vrednosti snižene (ispod 100/60 mm/Hg), obratite se lekaru. Obavezno zapisujte vrednosti.

doktor, Krvni Pritisak
foto: Shutterstock

Da bubrezi rade kako treba

I oni koji imaju probleme s bubrezima treba da izbegavaju vrućine jer je povišena temperatura ogroman napor za bubrege. Oni koji imaju akutnu infekciju ili su preboleli akutnu bolest ili operaciju takođe ne treba da se izlažu visokim temperaturama.

Poseban oprez potreban je kod uzimanja diuretika. Ti lekovi, suprotno uvreženom mišljenju, ne izbacuju vodu iz organizma, već so (NaCl), a pošto je leti potreba za diureticima obično smanjena, veća potreba za njima može da ukaže da se bolest pogoršala. Zato treba dodatno da piju tečnost i nadomeste elektrolite, naročito kad se uz to i pojačano znoje.

Urin, urinarna infekcija
foto: Shutterstock

Obratite pažnju i na boju urina - on mora da bude svetao, ako je taman, to znači da je koncentrisaniji jer je telo dehidrirano.

Svaku promenu prijavite lekaru, on će najbolje znati kako da vam promeni ili prilagodi terapiju, ukoliko je to potrebno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs