Prirodom protiv malokrvnosti

Prvi uslov za zdravlje je dobra krvna slika: 10 namirnica koje podižu hemoglobin!

Kada nije pod kontrolom, nizak nivo hemoglobina može da izazove anemiju, a ona druge probleme sa zdravljem
Fitnes & Nutricija
14:14h Autor:
Prvi uslov za zdravlje je dobra krvna slika: 10 namirnica koje podižu hemoglobin!
Foto: Thinkstock

Hemoglobin igra vitalnu ulogu u organizmu. To je protein koji se nalaziu crvenim krvnim zrncima i koji transportuje kiseonik po celom telu.

Nažalost, danas većina ljudi ima nizak nivo hemoglobina zbog bolesti bubrega, mesečnog ciklusa, trudnoće, hranljivih nedostataka ili raznih tipova karcinoma.

Kada nije pod kontrolom, nizak nivo hemoglobina može da izazove anemiju. Anemija može da se reguliše medicinskom terapijom, ali se nivo hemoglobina u krvi može povećati i prirodnim putem - unosom namirnica koje podstiču rast ovog proteina i održavaju njegovu vrednost na optimalnom nivou.

Može se navesti 10 ovakvih namirnica koje bi svako od nas trebalo da uvede u redovnu ishranu. Gvožđe i vitamin C su materije neophodne rastu hemoglobina, a njih u velikoj količini ima baš u sledećem voću i povrću.

LubenicaRedovno konzumiranje lubenice može da poveća nivo hemoglobina i podstakne organizam da drži dovoljno hidriranim tokom letnjeg perioda.Ovo voće sadrži veliku količinu gvožđa i vitamina C, pa na taj način ono poboljšava krvnu sliku. Jedno parče lubenice dnevno učiniće dosta na podizanju nivoa hemoglobina u krvi.

Dokazano najzdravija na svetu, a niko je ne jede: Ova namirnica leči sve, od srca do slabe kose!

NarNar nazivaju rajskim voćem, a to nije slučajno, jer ovo voće ima brojne zdravstvene koristi. Nar sadrži visok nivo vitamina C. Ovaj vitamin povećava apsorpciju gvožđa u krvi. Bobice nara mogu se jesti u neograničenim količinama, a od njih se može i iscediti sok. Čaša soka od nara dnevno zadužena je za brigu o hemoglobinu.

Suvo grožđeOsušena zrna grožđa sadrže gvožđe, a to je metal čije zavidne vrednosti u krvi pomažu da se nivo hemoglobina poveća. Zbog ovog svog svojstva, suvo grožđe se dodaje ovsenim pahuljicama (musli) ili voćnim jogurtima.

CveklaNije tajna da većina sportista pije sok od cvekle, čija jarka crvena boja već nagoveštava da ona može da utiče na kvalitet krvi. Savet je da se iskoristi prednost ovog povrća, jer jedna šolja cvekle u sebi sadrži oko 1,1 mg gvožđa. Pasterizovana iz tegle ili sok od cvekle - sasvim jesvejedno!

Šta se dešava kad pomešate cveklu, šargarepu i jabuku: Čaša soka uništava ove bolesti!

UrmeUrme dokazano poboljšavaju zdravlje srca i smanjuju rizik od dijabetesa. One takođe mogu da povećaju nivo hemoglobina zato što usebi sadrže gvožđe. Urme treba jesti umereno ukoliko osoba želi da smrša, a ako ne postoji problem sa kilogramima, onda nema ni ograničenja u konzumiranju ovog voća.

DudinjeOvo je jedna od najzdravijih bobičastih voćki koja sadrži mnogo gvožđa. Dudinje takođe u sebi imaju proteine i vlakna, koja ih čine savršenim izborom ako želite da postignete gubitak težine. Imajte na umu da i druge bobice povećavaju nivo hemoglobina, ali su dudinje u tom smislu broj 1.

BundevaBundeva sadrži vitamin C, a ovaj vitamin povećava bioraspoloživost gvožđa. Takođe, od bundeve izuzetnu zdravstvenu korist imaju i njene semenke, koje sadrže gvožđe i proteine. Jedenje bundeve i grickanje njenih semenki su pravi izbor kada je reč o povećanju hemoglobina.

Radikalno čišćenje jetre i debelog creva: Spasite zdravlje jednom namirnicom! (RECEPT)

Japanska jabukaJapanska jabuka (kaki) je izuzetno slasno voće koje u sebi ima hranljive materije potrebne za povećanje hemoglobina, a to su gvožđe i vitamin C. Sa ovom voćkom ipak ne treba preterivati, jer njena velika slatkoća jasno govori da ona u sebi sadrži visok nivo šećera, pa su umerene količine japanske jabuke ono što se preporučuje za bolji hemoglobin u krvi.

Suve šljiveIsto kao i grožđe, osušene šljive mogu biti izuzetno korisne za popravljanje krvne slike. Doduše, suve šljive mogu napraviti i probavne probleme, jer sadrže vlakna, ali zbog svog sadržaja gvožđa one povećavaju proizvodnju hemoglobina. S obzirom na to da sadrže visok nivo voćnog šećera, treba biti oprezan i umeren u njihovom konzumiranju.

MahunarkeSočivo, pasulj, grašak, boranija i drugo mahunasto povrće bogato je gvožđem, što već obezbeđuje aktivnu ulogu u procesu nastanka važnog proteina u crvenim krvnim zrncima.

Obnavlja žuč, jetru i štitnu žlezdu iz korena: Jeftina namirnica može da oporavi celo telo!

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs