Da li ste znali?

Tikvice zaista vredi jesti: 5 vitamina i minerala kojima obiluju!

Tikvice sadrže nutrijente koji pomažu u održavanju zdravlja kardiovaskularnog sistema
Fitnes & Nutricija
12:10h Autor:
Tikvice zaista vredi jesti: 5 vitamina i minerala kojima obiluju!
Foto: Thinkstock

Tikvice predstavljaju idealno, osvežavajuće povrće za tople letnje dane. Možete ih jesti kuvane, grilovane ili sveže, a ako pojedete količinu od 100g unećete samo 16 kalorija. Sto grama svežih tikvica zadovoljava 28 odsto dnevnih potreba za vitaminom C i 11 odsto za vitaminom B6, dok kuvana varijanta sadrži više vitamina A i podmiruje 22 odsto potreba za ovim vitaminom. Ista količina tikvica sadrži oko 260 mg kalijuma (7 odsto preporučene dnevne doze) i 0.2 mg mangana (9 odsto preporučene dnevne doze).

Tikvice sadrže nutrijente koji pomažu u održavanju zdravlja kardiovaskularnog sistema. Najpre je to kalijum koji smanjuje štetne efekte soli na organizam i tako pomaže u snižavanju krvnog pritiska i smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Istraživanja su pokazala da povećanje unosa kalijuma uz ograničavanje soli u ishrani bitno smanjuje rizik od moždanog udara. Isto tako, sto grama tikvica sadrži 2 g vlakana koja smanjuju nivo holesterola u krvi. Visok sadrža vitamina A i C smanjuje oksidaciju LDL holesterola i pomaže u prevenciji ateroskleroze.

Omiljena dijeta Katrin Denev: Pomoću tikvica skinite do 6 kilograma za mesec dana!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Zahvaljujući niskoj kalorijskoj vrednosti, tikvice predstavljaju idealno povrće u periodima kada pokušavamo da se oslobodimo viška kilograma. Sto grama tikvica sadrži dva grama vlakana zbog kojih ćemo se duže osećati sitima. Takođe, pošto sadrže 95 odsto vode, tikvice snabdevaju organizam vodom i pomažu nam da se oslobodimo toksina, čime se smanjuje i mogućnost glavobolja koje neretko prate dijetu.

Iseckajte tikvice na ploške ili kolutove i jednostavno ih izgrilujte ili ispecite uz dodatak začina i, na samom kraju pripreme, maslinovog ulja. U poslednje vreme su isto tako popularni rezanci od svežih tikvica koji se prave uz pomoć posebne spiralne seckalice, a koji se potom mogu začiniti kao i ostala testenina.

5 brzih jela od tikvica: Ručak za celu porodicu! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs