Vredi znati

Nemaju akne, dijabetes, ni probleme sa srcem: Na ovom ostrvu važi jedno dragoceno pravilo! (FOTO)

Genetika i fizička aktivnost nemaju veze sa tim, ključno je nešto sasvim drugo
Lepi & Zdravi
20:06h Autor:
Nemaju akne, dijabetes, ni probleme sa srcem: Na ovom ostrvu važi jedno dragoceno pravilo! (FOTO)
Foto: Profimedia

Malo, tropsko ostvo, kristalno čista voda, riba, sveže voće i povrće - tako izgleda Kitava, rajsko mesto na području Papue Nove Gvineje. Ono je poznato po zdravoj ishrani njegovih stanovnika koji od toga imaju ogromnu korist - kardiovaskularni problemi svedeni su na minimum, demencija takođe, retko pate od dijabetesa i – nemaju akne.

Doktor Stafan Lindeberg je jedan od prvih koji je uočio medicinske prednosti ovakve ishrane. Ona je, pre svega, lagana, jednostavna, puna svežih namirnica koje se uopšte ne obrađuju.

"Primetili smo da genetika kod ovih ljudi nije presudna za ovakve efekte po zdravlje. Istraživali smo i uočili da je, ipak, ključna ishrana. To je naš zaključak", rekao je dr Lindeberg.

Ono što je zanimljivo žitelji Kitave nisu preterano aktivni, tako da se ne može reći ni da aktivan stil života može uticati na ovakve dobrobiti.

Vitamin C odvaja ćelije raka i uništava ih: Ali samo ako se uzme na ovaj način!

Sladak krompir

Kitava je ostrvo na kome se dosta jede sladak krompir. On je bogat izvor vitamina C, vlakana i utiče na regulisanje insulina u krvi. Sve to dovodi do toga da imate blistav ten i dobro zdravlje. A koja je najčešća namirnica na njihovom meniju? To su kokos i riba.

Kokos

Kokos ima veoma zapaženu ulogu u ishrani Kitavanaca. Koriste ga u svim oblicima: svežeg, piju kokosovu vodu, a ulje koriste za pripremu hrane.

Kokos često koriste sportisti kao snažan izvor energije. On poboljšava izdržljivost. Izuzetno je zdrav za srce i koristan za normalan rad štitaste žlezde. Pomaže u izlučivanju insulina i boljem iskorišćavanju glukoze u krvi. Na taj način smanjuje rizik za nastanak dijabetesa. Zbog velike količine kalcijuma i magnezijuma, pomaže razvoju zdravih zuba i snažnih kostiju, usporava pojavu osteoporoze. Ublažava upalna stanja, podstiče regeneraciju i brže zarastanje povređenih tkiva.

Život na moru, bez novca i automobila: Oni ne silaze na kopno, porađaju se u čamcima! (FOTO)

Riba

Riba je višestruko korisna za organizam. Ne samo što sadrži višestruko nezasićene masnoće, dragocene saveznike za prevenciju kardiovaskularnih bolesti, borbu protiv stresa i poboljšanje koncentracije, nego predstavlja i bogat izvor mineralnih soli.

Morska je riba bogata jodom, kalijumom, natrijumom i bakrom, dok slatkovodna sadrži nešto manje natrijuma i joda. Sve vrste ribe sadrže vitamine B1, B2, B6 i B12, dragocene za pravilan rad nervnog sistema. Riba je bogata i kalcijumom, ali on je uglavnom koncentrisan u ljuskama. Idealan izbor su skuša, losos, haringa.

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs