Upoznajte Bajau narod

Život na moru, bez novca i automobila: Oni ne silaze na kopno, porađaju se u čamcima! (FOTO)

Život na moru je pre svega izbor Bajau naroda koji žive u kućama od trske koje su iznad nivoa mora izdignute drvenim stubovima
Lifestyle
13:10h Autor:
Život na moru, bez novca i automobila: Oni ne silaze na kopno, porađaju se u čamcima! (FOTO)
Foto: Profimedia

Bajau narod, morski nomadi i izbeglice sa Filipina koji žive u blizini obala Bornea, jedni su od retkih naroda koji su "osuđeni" da ceo život provedu na moru. Iako ih nijedna od okolnih država nije prognala, isto tako ih i ne prihvataju, piše Newsweek.rs.

Život na moru je pre svega izbor Bajau naroda koji žive u kućama od trske koje su iznad nivoa mora izdignute drvenim stubovima.

Jedini ljudi na planeti koji nikad nisu bolovali od raka: Ovo je njihova tajna!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ovi nomadi se bave ribolovom koji im je ujedno i glavni izvor prihoda. Svake nedelje oni odlaze na obalu gde ribu prodaju lokalnim seljanima i kupuju namirnice koje su im neophodne za život na vodi. Za njih se često kaže da nemaju nacionalnost, novac i da ceo život provode na moru.

Ne pije lekove, ne stari, ne boluje ni od čega: Žena zmaj (72) otkrila izvor mladosti! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Njihovi čamci koji više liče na kanue izrađeni su od trske, a većina dece već sa osam godina počinje da se bavi ribolovom. Mnogi mališani su čak i rođeni u ovim čamcima jer mnoge porodice koje nemaju kuću, žive u ovom prevoznom sredstvu. Lov se najčešće svodi na ronjenje u dubinama iz kojih izvlače retke primerke riba.

Žene im rađaju sa 65 godina, ne boluju od raka: Narod Hunza se kune u kajsiju! (FOTO, VIDEO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Fotograf Čo Kia proveo je jedan dan sa ovim morskim nomadima.

"Mnogi su oduševljeni njihovim bezbrižnim načinom života. Ali nije sve tako sjajno. Deci je potrebno obrazovanje, da idu u škole. Skoro svi su nepismeni", rekao je Kia i dodao da ih ne treba ohrabrivati da je ovakav način života najbolji.

Sneg do kolena, noći ledene, -65 stepeni: Život u 4 najhladnija grada na planeti! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Za ovaj narod koji potiče sa brojnih ostrva u arhipelagu se prvi put čulo davne 1521.godine, kada se sa njima susreo moreplovac Antonio Pigafeta.

Žive 120 godina, izgledaju duplo mlađe, nikad nisu bolesni: Sve tajne misterioznog naroda!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Takođe, poznata je i legenda po kojoj je ovaj narod prvobitno živeo u kraljevstvu. Njihov kralj je imao ćerku koja je tokom oluje na moru nestala. Po naređenju, celo kraljevstvo je pošlo da je traži a s obzirom da je nisu našli, odlučili su da se nikada više ne vrate na kopno jer nisu ispunili naređenje kralja i jer su smatrali da više nisu dostojni kopna.

Idealna skloništa: 10 najbezbednijih mesta u slučaju Trećeg svetskog rata (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs