Možda je ona krivac

JEDNOSTAVNIM TESTOM KOD KUĆE LAKO ĆETE UTVRDITI ZAŠTO VAM JE BUKNULO LICE, A NISTE U PUBERTETU: Samo je OVO potrebno

Saznajte zašto vam se javljaju bubuljice na licu i kako da jednostavnim testom sami proverite.

Nega
17:34h Autor:
JEDNOSTAVNIM TESTOM KOD KUĆE LAKO ĆETE UTVRDITI ZAŠTO VAM JE BUKNULO LICE, A NISTE U PUBERTETU: Samo je OVO potrebno
Kako da proverite zašto vam je lice buknulo?, Foto: Shutterstock

Akne su pravi izazov za odrasle, veliki teret za one koji pate od njih. Ovo stanje više pogađa žene nego muškarace - studije ukazuju da od onih koje muči ovaj problem čak 85 odsto čine pripadnice nežnijeg pola.

Kao i kada ste bili tinejdžer, najčešće su uzrokovane prekomernom masnoćom i bakterijama na koži. Bubuljice nastaju kada masna supstanca i mrtve ćelije kože začepe folikule dlake. To onda izaziva upalu i infekciju, što dovodi do stvaranja više akni.

Utvrđeno je, međutim, da i vaša štitna žlezda može biti uzrok pojavi akni kod odraslih, a dobra vest je da to možete proveriti sami, jednostavnim testom kod kuće.

Štitna žlezda
foto: Shutterstock

Štitna žlezda se nalazi na zadnjem delu vrata, a njena ključna uloga je lučenje hormona koji kontrolišu metabolizam – veoma važan element u upravljanju načinom na koji telo koristi energiju.

Istraživanja su ukazala i na njenu drugu važnu funkciju – štiti kožu, a potencijalno može da bude uzrok pojave akni na koži.

KAKO DA TESTIRATE ŠTITNU ŽLEZDU

Prema Američkom udruženju za kliničku endokrinologiju, načini da proverite da li imate problem sa štitnom žlezdom uključuju pijenje čaše vode, gutanje hrane i - gledanje u ogledalu.

Vrat
foto: Shutterstock

Kada gutate hranu ispred ogledala, pogledajte dobro svoj vrat i proverite da li ima izbočina. Još jednostavnije će biti ako uzmete čašu vode.

Ako vidite bilo kakve izbočine u ovoj oblasti, obratite se svom lekaru. Možda imate uvećanu štitnu žlezdu ili čvor na štitnoj žlezdi. Svakako treba da se to proveri.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs