Blistava koža uprkos štetnom uticaju uv zraka

Zaštitite kožu od štetnog uticaja sunca: Dermatolozi otkrivaju pravila letnje nege!

Toplo vreme donosi niz pitanja vezanih za kožu i način njene nege. Na sreću dermatolozi imaju spemne odgvore

Nega
Autor:
Zaštitite kožu od štetnog uticaja sunca: Dermatolozi otkrivaju pravila letnje nege!
Foto: Shutterstock

Dermatolozi provode leto pod istim suncem kao i svi mi, ali nekako njihova koža uspeva da ostane čista i blistava tokom cele sezone, to je zato što oni tačno znaju pravila nege u ovom periodu.

"Rutina nege kože bi trebala da se primjenjuje tokom svih godišnja dobaa, ali postoji nekoliko promena koje bi se mogle uzeti u obzir prilikom prelaska iz zimskog perioda u letnji."

Pitali smo tri dermatologa za najbolji letnji savet za negu kože.

Olakšajte rutinu

"Tokom leta, generalno podsećam pacijente da baš kao i njihova garderoba, njihova rutina za negu kože mora da bude malo lakša", kaže jedan od dermatologa. Vrućina i vlažnost opterećuju kožu pa je najbolje da sredstvo za čišćenje na bazi kreme ili ulja zamenite sa nekim u formi pene.

Da stomak radi kao sat: Uz pomoć ovih 6 saveta više nikad nećete imati problema sa probavom!

Izbacite dodatni sloj kreme

Da bi olakšali stvari, dermatolog preporučuje prelazak na kombinovanu kremu i kremu za sunčanje tokom leta. "Lagana krema sa SPF-om od 30 ili više može biti dovoljna za većinu ljudi", kaže on.

U stvari, on napominje da kreme teže teksture mogu da dovedu do začepljenih pora, upala i akni, pogotovo ako imate masnu kožu.

Investirajte u kvalitetan serum sa vitaminom C

"Vitamin C je odličan tokom cele godine, ali je još važnije tokom leta", slažu se dermatolozi. Vitamin C pomaže u sprečavanju hiperpigmentacije, poboljšava pojavu finih linija i pomaže kod proizvodnje kolagena. Nanesite nekoliko kapi na kožu između čišćenja i hidratantne kreme.

Piling je važan

Ako imate masnu kožu, predlažu uključivanje više pilinga u rutinu nege barem jednom nedeljno. Osim toga poželjna je povećana upotreba krema sa alfa-hidroksi kiseline (AHA) za otvaranje blokiranih pora i uklanjanje ulja koje dovode do akni.

Formula savršenog izgleda Kameron Dijaz (46): Evo u čemu je ključ moje vitke linije!

Ne preterujte

Tuširajte se samo nekoliko minuta i to što hladnijom vodom. "Preterano tuširanje, ili tuširanje u vodi koja je prevruća, može da dovede do prekomernog sušenja vaše kože, što dovodi do upale, pa čak i do ekcema tokom leta", kaže on.

Pobrinite se da vaša šminka nije komedogena

Obratite pažnju na oznake na proizvodima za šminku i zadržite samo one koje nisu komedogene. To je fensi reč za proizvod formulisan bez sastojaka za začepljenje pora. Podloga i puder neka budu na vodenoj bazi.

Ne zaboravite na hodrataciju

"Hidratacija je uvek važna za našu kožu, a posebno tokom leta",

Ukoliko unosite osam čaša vode dnevno, imaćete odlične rezultate kada je u pitanju koža. Hidratacija može da pomogne da se koža oporavi nakon opekotina od sunca.

Kada promenite ovo, bićete tanki kao trska: Evo kako emocije utiču na gubitak kilograma!

SPF, SPF, SPF

Ovaj korak je osnovni i ključan. Ne idite nigde bez kreme sa zaštitnim faktorom. Stručnjaci preporučuju široki spektar krema za sunčanje sa najmanje 30 zaštitnim faktorom. Ne zaboravite na ruke, noge, uši i usne.

"Takođe je važno napomenuti da kremu za sunčanje treba ponovo nanositi svakih nekoliko sati"

Tajna vitke linije Italijanki: Kako da uživate u ukusu testenina do mile volje, a da pritom mršavite!

(stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs