Ubacite ga u svakodnevnu ishranu

Ko konzumira riblje ulje, bolesti mu ne mogu ništa: Evo zašto!

Jedan ključni sastojak iz ovog dodatka ishrani pravi je čuvar vašeg zdravlja

Medicina
Autor:
Ko konzumira riblje ulje, bolesti mu ne mogu ništa: Evo zašto!
Foto: Shutterstock

Mnogi dodaci ishrani koje danas možete da pronađete na tržištu imaju sličnu parolu - obećavaju dug i zdrav život. Ali, zapravo, samo nekoliko njih zaista može da vam pomogne.

Na prvom mestu je riblje ulje, za koje je naučno dokazano da ekeftno popravlja zdravlje, i to na 10 načina:

1. Zdravlje srca

Omega 3 masne kiseline iz ribljeg ulja su pravi zaštitnici srca. One su sjajna prevencija aritmije i visokog holesterola, čime se snižava rizik od srčanog i moždanog udara.

2. Pamćenje

Riblje ulje je ključno za optimalni rad svih funkcija mozga, jer omega 3 masne kiseline aktivno učestvuju u izgradnji membrana i ćelijske strukture. Nervnim ćelijama su takođe neophodne, kako bi obale svoje funkcije kako treba. Istraživanja su pokazala da riblje ulje na taj način može da poboljša memoriju, ali se ovaj efekat s godinama ipak smanjuje.

3. Reguliše telesnu težinu

Naravno, nemoguće je izgubiti višak kilograma bez vežbanja i korigovanja ishrane, ali dodavanje ribljeg ulja obrocima može da vam pomogne da taj proces značajno ubrzate. Konzumiranje ribljeg ulja smanjuje apetit, čini vaš trening efektivnijim i smanjuje količinu uskladištenih masti na minimum.

Jedite sardine što češće, i živećete dugo i bez bolesti: Evo zašto!

foto: Shutterstock

4. Popravlja raspoloženje

Serotonin je ključna hemikalija za raspoloženje i način razmišljanja. Konzumiranje ribljeg ulja na dnevnoj bazi pomaže da serotonin bolje obavlja svoje funkcije, tako što smanjuje zapaljenske procese u mozgu. Riblje ulje će vam tako pomoći i da popravite raspoloženje i ponašanje u društvu, ubrzate proces donošenja odluka i generalno budete srećniji.

5. Smanjuje efekat zagađenja vazduha

Zagađenje vazduha utiče na sve organe i sisteme u telu. Srećom, riblje ulje može da vam pomogne da smanjite štetu izazvanu zagađenjem vazduha, i to od 30 do 50 odsto. Ako je verovati nedavnoj studiji, omega 3 masne kiseline mogu da spreče i izleče zapaljenja i oksidativni stres uzrokovan udisanjem zagađenog vazduha.

6. Čuva vid

Redovna konzumacija ribljeg ulja može da umanji rizik od sindroma suvog oka i spreči rani razvoj gubitka vida. Studije su pokazale da omega 3 masne kiseline mogu da pomognu u održavanju zdravog nivoa vlažnosti očiju i pospeše proizvodnju suza.

Dokazano najzdravija na svetu, a niko je ne jede: Ova namirnica leči sve, od srca do slabe kose!

foto: Shutterstock

7. Zdravlje kože

Zahvaljujući sposobnosti da obnavljaju ćelijske membrane, omega 3 masne kiseline iz ribljeg ulja doslovno "popravljaju" oštećene ćelije kože iznutra. Moćno antiupalno dejstvo pomaže da se smanji crvenilo i iritacija, što na kraju kao rezultat ostavlja prelepu, zdravu kožu.

8. Pomaže lečenju depresije

Prema naučnim studijama, omega 3 masne kiseline iz ribljeg ulja mogu da budu korisne u lečenju duboke depresije. Stručnjaci još uvek nisu sigurni na koji način mehanizam funkcioniše, ali su sigurni da unos ribljeg ulja direktno utiče na nivo serotonina. Takođe, dokazano je da je nivo depresije manji u zemljama u kojima ljudi češće jedu ribu.

9. Jak imunitet

Ishrana bogata omega 3 masnim kiselinama povećaja aktivaciju i broj B-ćelija u telu, odnosno sposobnost da se telo izbori sa bolestima. Riblje ulje takođe može da pomogne podizanju imuniteta tako što popravlja hemijski sastav krvi i smanjuje upale.

10. Zdrava trudnoća

Omega 3 masne kiseline, poput onih u ribljem ulju, ključne su za izdradnju mozga, očiju i nervnog sistema bebe. Za majke, unos ove materije je važan i zbog jačanja imuniteta, prevencije postporođajne depresije i opšteg zdravlja.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs