Važno je da znate

Simptomi upale slepog creva: Stanje koje zahteva hitnu intervenciju lekara!

Ova upala nije kao druge - ako se odmah nešto ne preduzme, može doći do fatalnih posledica

Medicina
Autor:
Simptomi upale slepog creva: Stanje koje zahteva hitnu intervenciju lekara!
Foto: Shutterstock

Apendicitis ili upala slepog creva je upala malog organa koji se nalazi pri početku debelog creva. Dijagnoza akutne upala postavlja se klinički, a leči se odstranjivanjem slepog creva.

Preko 5% populacije u određenom trenutku preboli upalu slepog creva.

Simptomi su najčešće očigledni

U Americi je upala slepog creva najčešći uzrok abdominalnog bola. Do akutne upale može doći zbog opstrukcije creva hiperplazijom ili fekalitom. Ponekad razlog začepljenosti mogu biti i gliste. Opstrukcija stvara prekomeran rast bakterija, ishemiju i upalu.

Ako se upala slepog creva ne leči na vreme, može doći do gangrene i gnojenja. Ova vrsta upale zahteva hiruršku intervenciju i uklanjanje slepog creva.

Apendicitis se može dogoditi u svakoj životnoj dobi, ali najčešće se događa kod tinejdžera i u dvadesetim godinama.

Glavni simptom upale je bol oko pupka i u donjem desnom delu stomaka, koju prati mučnina, povraćanje i gubitak apetita. Kroz nekoliko sati se bol premešta u ceo donji desni deo trupa. U slučaju pomeranja ili kašljanja, bol postaje jači.

Upala bešike kod žena mora da se leči: Uzroci i simptomi podmukle infekcije!

foto: Shutterstock

Jedan od klasičnih znakova je i direktna i prenesena osetljivost u spoju pupka i desne strane tela. Pri protezanju mišića se može osetiti jači bol, kao i kod pokretanja bedara. Jedan od simptoma je i povišena telesna temperatura od 37,7 do 38,3 stepena.

Jedan od problema je to što se ovi klasični simptomi javljaju tek kod polovine bolesnika. Navedeni bol ne mora nužno da bude lokalizovan na donju desnu stranu, pogotovo kod male dece i odojčadi. Osetljivost na dodir može biti manja ili čak odustna. Kod malog deteta stomak može da bude tvrd na dodir, natečen ili naduven.

Peristaltika creva, širenje i sužavanje za potrebe probave, može biti sporija ili čak odsutna u slučaju upale slepog creva. U mokraći se mogu pojaviti crvene krvne ćelije. Kod starijih ljudi i kod trudnica je bol slabiji nego kod mlađih bolesnika, a lokalna osetljivost takođe je manje izražena.

Lečenje uključuje operaciju

Pri pojavi prvih simptoma za koje niste sigurni odakle dolaze, nikako nemojte uzimati lekove protiv bolova. Na taj način otežaćete lekaru postavljanje dijagnoze. Pri prvoj pojavi simptoma odmah se obratite lekaru.

Ovo su simptomi leukemije: Neki liče na grip, retko ko shvata šta se dešava!

foto: Shutterstock

U slučaju klasičnih simptoma, lekar će vam postaviti dijagnozu kliničkim putem. Ako se radi o atipičnim simptomima, radiće se krvna slika i pregled skenerom. Moguće je i da će vam lekar uraditi ultrazvuk sa postupnim povećanjem pritiska, ali je on ograničen u odnosu na skener.

Od analiza za navedene simptome moguća je i laparoskopija, koja je posebno korisna kod žena koje imaju izražene abdominalne bolove.

Lečenje upale slepog creva u potpunosti je moguće bez komplikacija u slučaju ranog prepoznavanja simptoma i upale. Kod dovoljno ranog zahvata mortalitet je manji od 1 odsto, te je uz to uobičajen potpuni oporavak.

Ako dođe do komplikacija i pucanja slepog creva u utrobi, mogu da uslede ponovne operacije i dug oporavak.

Ako se radi o upali slepog creva, operacija uključje uklanjanje ovog organa. Postoji mogućnost smirivanja upale antibioticima, ali nakon toga se upala često vraća jer je to samo privremeno rešenje. Nakon operacije, lekar će vam, u zavisnosti od komplikacija i zahvata, preporučiti antibiotike.

Inače, slepo crevo spada u "nepotrebne" organe u telu. U nekim zemljama, lekari ga vade iz tela beba odmah po rođenju.

Simptomi povišenog testosterona kod žena: Ako se ne leči, posledice su opasne!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs