Važno je da znate

Upala bešike kod žena mora da se leči: Uzroci i simptomi podmukle infekcije!

Ukoliko se terapija ne sprovede na vreme, infekcija mokraćne bešike može da se proširi na bubrege i izazove ozbiljne zdravstvene probleme
Medicina
20:48h Autor:
Upala bešike kod žena mora da se leči: Uzroci i simptomi podmukle infekcije!
Foto: Thinkstock

Urinarne infekcije kao što su upala bešike (cistitis), upala mokraćnih kanala (uretritis) pogađaju svaku ženu makar jednom u životu. Od ovih tegoba obolevaju i muškarci, ali znatno ređe od pripadnica nežnijeg pola.

Simptomi urinarnih infekcija

Tegobe u nekim slučajevima potpuno izostaju, a mogu se kretati u rasponu od veoma blagih do izuzetno bolnih i neprijatnih, praćenih blago povišenom temperaturom. Simptomi upale bešike obično započinju sa iznenadnim bolom i osećajem težine u mokraćnoj bešici.

Javlja se i često mokrenje, što je zapravo odbrambena reakcija organizma koji na taj način želi da se oslobodi bakterija, kao i peckanje prilikom mokrenja.

Ono što pacijente najviše plaši jeste prisustvo krvi u mokraći, tada mokraća ume da bude beličasta ili mutna. Groznica može da bude znak da se infekcija proširila na bubrege, a u tom slučaju neretko je praćena bolom u slabinskom delu leđa, povraćanjem i mučninom.

Spasite bubrege za dva dana: Ovako se sprečava 5 teških bolesti! (RECEPT)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Urinarne infekcije kod žena

Najviše zbog anatomske građe urogenitalnog sistema, žene su daleko podložnije infekcijama od muškaraca. Upala besike najčešće pogađa mlade žene koje tek stupaju u seksualne odnose, kao i starije posle menopauze. Iako tegobe mogu da budu vrlo neprijatne, ove infekcije leče se jednostavno i brzo primenom odgovarajućih medikamenata, kao i biljnim čajevima. Međutim, ukoliko se terapija ne sprovede na vreme, infekcija mokraćne bešike može da se proširi na bubrege i izazove ozbiljne zdravstvene probleme.

Kako nastaju urinarne infekcije

Često se misli da se urinarne infekcije prenose isključivo seksualnim putem, sa zaraženog partnera, ali to nije tačno. Ipak, seksualni odnos predstavlja rizik jer bakterije koje se nalaze između anusa i vaginalnog otvora lako prelaze do bešike i mokraćnih kanala. Dakle, upalu izazivaju mikroorganizmi koji se inače nalaze u urogenitalnom traktu i crevima. Infekcija mokraćnih kanala se češće dešava kod žena, pošto je put koji bakterije treba da pređu do mokraćne bešike mnogo kraći nego kod muškaraca.

Šta sve leči sok od šargarepe: Samo jedna čašica dnevno u stanju je da spreči ove bolesti!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Faktori rizika za urinarne infekcije

- Smanjen unos tečnosti

- Nedovoljna higijena

- Kamen u bubregu

- Često kupanje u bazenima i kadi

- Dugotrajno i učestalo zadržavanje mokraće (odlaganje mokrenja)

- Uvećana prostata kod muškaraca

- Polne bolesti (hlamidija,gonoreja)

- Pad imuniteta i oslabljen imunitet

- Preterana higijena - prekomerna upotreba sredstava za higijenu uništava dobre bakterije koje treba da budu u ravnoteži sa onima koje su opasne.

40% žena ne menja gaćice svaki dan: Igrate se za 5 strašnih posledica!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Analiza mokraće i nalaz urinokulture

Prvi korak u uspostavljanju dijagnoze jeste analiza mokraće, kojom se proveravaju prisustvo bakterija i nivo crvenih i belih krvnih zrnaca. Po preporuci lekara, može se uraditi i urinokultura, kako bi se utvrdilo o kojoj bakteriji je reč i na kakvu je terapiju osetljiva. Ukoliko se potvrdi postojanje urinarne infekcije, uvode se antibiotici, a savetuje se i povećen unos tečnosti jer nam često mokrenje pomaže da izbacimo bakterije iz urinarnog trakta.

Pravilna ishrana za zdravlje urinarnog trakta

Protiv urinarnih infekcija pomaže ishrana sa manje soli, koncentrovanih belančevina (meso, jaja, mlečni proizvodi, riba…), prečišćenog skroba (belo brašno) i slatkiša sa belim šećerom. Ove namirnice dodatno podstiču upalu i povećavaju kiselost krvi.

Sa druge strane, treba konzumirati što više voća, povrća i integralnih žitarica. Takođe, savetuje se unos veće količine vitamina C (dovoljno je 500 mg dnevno). Za jačanje imuniteta neophodno je jesti namirnice bogate vitaminima A i E, kao i mineralima selenom i cinkom.

Odbio hemioterapiju, dočekao 102. rođendan: Deka nadživeo lekare i otkrio recept kojim se rešio raka

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs