Ne igrajte se

Uništićete zdravlje vagine: Situacije u kojima nikako ne smete da nosite tange!

Zbog tankog komada tkanine koji prolazi kroz međunožje, postoji rizik da će se isti kod kretanja pomerati između rektuma i vagine, tako povećavajući rizik od bakterijskih infekcija i sličnih komplikacija
Medicina
22:22h Autor:
Uništićete zdravlje vagine: Situacije u kojima nikako ne smete da nosite tange!
Foto: Shutterstock

Da, niko ne voli ivice od gaćica na uskim farmerkama ili novoj haljini koja je napokon dočekala svoj trenutak, ali to ne znači da su tange idealan izbor za sve prilike – tako bar tvrdi Džil Rabin, doktorka i profesorka ginekologije iz Njujorka.

Zbog tankog komada tkanine koji prolazi kroz međunožje, postoji rizik da će se isti kod kretanja pomerati između rektuma i vagine, tako povećavajući rizik od bakterijskih infekcija i sličnih komplikacija.

Kako bismo izbegli taj problem, trebalo bi da nosimo tange veličine koja nam savršeno pristaje - ukoliko su veće ili premale, taj problem će da se događa s gotovo svim modelima. Zato je u nekim situacijama možda ipak bolje da se odlučite za gaćice koje će da pokriju malo više.

Soda bikarbona za zdravu vaginu: Najefikasnija terapija protiv kandide! (RECEPT)

1. Ne nosite pamučni donji veš

Veštačke tkanine poput najlona upijaju i zadržavaju vlagu. Pamuk omogućava slobodnu cirkulaciju vazduha u području genitalija, pomažući koži da diše i zadržava prirodnu vlažnost koja štiti od mogućih vaginalnih infekcija.

2. Ceo dan u odeći za vežbanje

Uska odeća poput helanki takođe može da stoji na putu u slobodnom prodoru vazduha. S druge strane, vlažna, široka odeća mogla bi da bude još gora. Vlaga će s lakoćom da podstakne rast bakterija oko vagine. Kako biste izbegli dodatne komplikacije, sa sobom ponesite čistu presvlaku, a odeću u kojoj ste vežbali operite nakon svakog treninga.

3. Nosite usku suknju

U slučaju da vam je suknja toliko kratka da se podigne kad sednete, na primer, na sedište tramvaja, nosite gaćice koje će da pokriju sve ono što suknja neće. Stolice van vašeg stana, bile u tramvaju ili restoranu, s lakoćom mogu da se mere sa šoljom javnog WC-a.

Šta treba da uradite pre brazilske depilacije: Najvažnija stvar!

4. Često obolevate od gljivica ili vaginalnih infekcija

Ukoliko se smatrate ogromnom ljubiteljkom tangi i nikada s njima niste imali problema, srećna ste i ponosna vlasnica čeličnog imunog sistema. S druge strane, ako imate osećaj da kod ginekologa idete više nego što bi trebalo, postoji velika mogućnost da za to možete da okrivite vaš izbor donjeg veša i možda bi ipak trebalo da ga zamenite pamučnim gaćicama.

5. Trudni ste

U trudnoći ste skloni brojnim infekcijama. Budući da deluje na imuni sistem, rizik od vaginalnih infekcija uveliko je povećan. U ovom slučaju niste u opasnosti samo vi, već i vaša beba. Trudnoća sa sobom može da donese brojne komplikacije – nemojte da ih povećavate nošenjem tangi.

Vaša vagina nije zdrava: 8 opasnih znakova upozorenja!

6. Ne tuširate se dovoljno često

Dnevno pranje sapunom za intimnu negu u velikoj meri pomaže u smanjivanju rizika od mogućih infekcija. Ukoliko se ne tuširate bar jednom dnevno, računajte i na povećan rizik.

7. Ne menjate tampone dovoljno često

Iznimno loša navika koja sama donosi ogroman rizik od vaginalnih infekcija, gljivica i slično, u kombinaciji s tangama koje bi, usput, mogle da se "pozabave" koncem tampona, pa da ga zajedno s gaćicama pomeraju oko područja rektuma i vagine. Dok nosite tampone, pokušajte da se držite pamučnih gaćica i, šta god radili, menjajte tampone dovoljno često.

Sačuvajte zdravlje vagine: 8 saveta da sve bude kako treba tamo dole!

8. Nosite higijenske uloške

Da. Čak i one posebno dizajnirane za vaše tange. Činjenica je da se dnevni ulošci najčešće ne menjaju onoliko često koliko bi trebalo. Oni, takođe, povećavaju rizik od promene broja bakterija u vaginalnom području što preti bakterijskom infekcijom.

9. Koristite pogrešne higijenske proizvode

Dok se vaš omiljeni šampon možda čini odličnim rešenjem za čišćenje genitalija, on bi zapravo mogao da poveća rizik od infekcije i da utiče na vaš imunitet. Zato, budite obzirni i za to područje koristite isključivo sapun za intimnu negu, a ukoliko ga ne koristite, vodite računa o tome da ćete se nositi s oslabljenim imunitetom koji će, u kombinaciji s tangama, osigurati još jedan neprijatan odlazak ginekologu.

10. "Curite"

Dve od pet žena ispod 60 godina pate od problema mokraćnih puteva koji rezultuju "curenjem" ukoliko morate da mokrite ili ste obavili trening. Čak i nekoliko kapi može da uzrokuje iritaciju na osetljivoj koži, praćenu osipom koji će vas vratiti u dane kad ste nosili pelene. Ukoliko se s tim problemom susrećete često, posavetujte se s lekarom o mogućim rešenjima.

Ne brukajte se kod ginekologa: Evo šta ne smete da radite na pregledu!

11. Ne koristite kondome, a često menjate partnere

Ovaj riskantan potez sam po sebi može da donese brojne neželjene posledice. Tange bi mogle dodatno da povećaju iritaciju, povećavajući i rizik od polno prenosivih infekcija.

12. Bolesni ste

To znači da je vaš imuni sistem već oslabljen. Vredi li zaista pogoršati situaciju neprijatnim svrabom u međunožju?

13. Kupujete novi bodi

Definitivno nosite pamučne gaćice. Na taj način ćete da se zaštitite od bakterija koje je ostavilo poslednjih deset žena koje je isti bodi imalo na sebi pre vas. Fuj.

Peckanje, svrab i jak bol tokom seksa: Ovo su glavni uzroci!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs