Obratite pažnju

Peckanje, svrab i jak bol tokom seksa: Ovo su glavni uzroci!

Ovo nije retka pojava, gotovo tri četvrtine žena će bar jednom u životu imati bolan odnos. Za neke je to samo trenutna pojava, dok je za druge stalni problem
Ljubav
20:16h Autor:
Peckanje, svrab i jak bol tokom seksa: Ovo su glavni uzroci!
Foto: Shutterstock

Bolni odnosi mogu biti znak ginekološkog problema, poput ciste jajnika ili endometrioze, ali i problema sa seksualnošću – nedostatak želje za odnosom ili izostanak seksualnog uzbuđenja.

Problem sa seksualnošću može biti rezultat problema u vezi, ali i posledica uzimanja nekih lekova, poput kontraceptivnih pilula, nekih antidepresiva i analgetika. Takođe može imati veze sa artritisom, šećernom bolešću, karcinomom i poremećajem rada štitne žlezde.

Ginekološka stanja koja mogu uzrokovati bolne odnose su:

Bolesti kože – kontaktni dermatitis kao posedica reakcije na sapune, dezinfekcijska sredstva, lubrikante, što kao rezultat ima peckanje i svrab prilikom kontakta. Nakon izlečenja osnovnog stanja prestaju bolni odnosi.

Vulvodinija – stanje kada se bol u vidu peckanja i probadanja javlja samo na ulazu u vaginu, a ne vidi se uzrok – nema promena na koži niti znakova infekcije, a brisevi tog predela su sterilni. Nekada su, zavisno od uzroka, potrebni lečenje i operacija.

10 tajni klitorisa: Znate li koja je jedina njegova funkcija?

Hormonalni uzroci – smanjenje nivoa hormona estrogena tokom menopauze i perimenopauze može dovesti do suvoće vagine. U ovim slučajevima pomaže lokalna terapija hormonima ili upotreba lubrikanata tokom odnosa.

Vaginitis – pojava infekcije vagine, najčešće je uzrokovana gljivicama i bakterijskom vaginozom. Simptomi su pečenje, svrab i bol, ponekad i bol pri mokrenju i odnosima. Vaginitis se leči lokalnim stavljanjem vaginaleta, a u nekim slučajevima i antibioticima.

Vaginizmus – refleksna kontrakcija (stiskanje) vaginalnih mišića. Terapija obuhvata kako lekove, tako i vežbe i tehnike opuštanja.

Stanje posle porođaja – ako je porođaj bio težak, a došlo je do rascepa na međici ili unutar vagine, može doći i do bola tokom odnosa. Leči se fizikalnom terapijom, lekovima ili operativnim intervencijama.

Nemate želju za seksom? Možda su ovo uzroci!

Drugi uzroci mogu obuhvatiti endometriozu i priraslice. Ukoliko imate problem bolnih odnosa, trebalo bi da se javite svom ginekologu kako bi se otkrio tačan uzrok.

Neke od stvari koje možete i sami pokušati su:

Upotreba lubrikanta. Postoje lubrikanti koji su na vodenoj bazi (koriste se u slučajevima osetljivosti vagine ili njene iritacije) i silikonski koji traju duže i više "klize". Ako koristite prezervative kao metodu kontracepcije, ne treba da koristite uljane tečnosti, jer one mogu dovesti do pucanja kondoma.

Odvojite dovoljno vremena za odnose da biste mogli dovoljno da se opustite.

Razgovarajte s partnerom o tome kada vas boli odnos, a kada ne, da biste mogli da se prilagoditi.

Pre odnosa pokušajte s tehnikama opuštanja – lezite u toplu kadu ili se na sličan način opustite pre odnosa.

Divlje i erotično: Nova seks poza koja će vas raspametiti!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs