Neverovatno otkriće

I kandida može da izazove rak: Naučnici otkrili najbolji prirodni lek za opasnu infekciju!

Kandida pogoršava stanje kod pacijenata obolelih od karcinoma, tako što koristi pad imunog sistema tokom hemoterapije i izaziva nove tumore i metastaze
Medicina
14:16h Autor:
I kandida može da izazove rak: Naučnici otkrili najbolji prirodni lek za opasnu infekciju!
Foto: Shutterstock

Nova studija je potvrdila kontroverznu teoriju o raku prema kojoj i bakterija kandida može da izazove ovu tešku bolest u našem organizmu.

Naime, prema ovoj studiji, izgleda da infekcija parazitskom gljivicom Candida albicans nije posledica raka, već može da bude uzročnik, odnosno da doprinese nastajanju bolesti.

Sve više istraživanja podržavaju stavove da postoji veza između mikrobnih infekcija i raka, ali sada su se pojavili i dokazi da gljivica Candida albicans povećava rizik od nastanka raka i metastaze.

Kandida koristi pad imunog sistema kod pacijenata tokom hemoioterapije. Najnovije studije su pokazale da kandida putem izvesnih mehanizama podstiče rak proizvodnjom karcinogenih nusprodukata i izazivanjem zapaljenja.

Naučnici smatraju da se ovaj tip infekcije mora kontrolisati tokom lečenja raka, ali i da postoji potreba za pronalaženje novih terapeutika kako bi se eliminisao uticaj gljivica na nastanak tumora.

Odvojite pola sata i zaštićeni ste dva meseca: Japanski lekar objasnio kako da sprečite rak!

Kandida može da doprinese nastanku raka proizvodnjom nitrozamina, karcinogenima koji aktiviraju specifične proto-onkogene koji mogu pokrenuti kancerozne lezije, zatim proizvodnjom acetaldehida, koji predstavlja hemikaliju koja oštećuje DNK i koja je karcinogena. Takođe, stručnjaci navode da kandida može da izazove zapaljenje uzrokovanjem oštećenja tkiva i lučenjem hemikalija koje stimulišu hronično zapaljenje. Poznato je da kandida izaziva zapaljenski odgovor kada se namnoži van normalne količine usled pada imunog sistema, nepravilne ishrane ili izlaganja hemikalijama.

Otkriveno je da taj zapaljenski odgovor podstiče nastanak sekundarnih tumora i metastazu. Kandida može da podstakne odgovor T17 pomoćnih ćelija koje luče faktore koji promovišu angiogenezu (formiranje novih krvnih sudova) i podstiču rast tumora. Takođe, može doći do nastanka molekularne mimikrije.

Naime, antitela koja se formiraju protiv proteina kandide imaju strukturne i antigenske sličnosti sa receptorom na belim krvnim zrncima (leukocitima), pa tako mogu nastati antitela koja se bore protiv imunih ćelija organizma.

Nova istraživanja ne samo da potvrđuju da namnožavanje kandide može doprineti nastanku raka, već i indirektno kritikuju konzumiranje šećera i alkohola, jer razgradnjom šećera i etanola nastaje acetaldehid. Štaviše, nedavno je otkriveno da šećer "hrani" rak i aktivno doprinosi transformaciji normalnih ćelija u kancerogene.

Čudesna kombinacija 3 sastojka štiti od raka: Kako da napravite alkalnu vodu! (RECEPT)

Druga nova studija otkriva da je primarni polifenol u kurkumi, poznatiji kao kurkumin, najbolji način da se suzbije rak nastao kao posledica razmnožavanja gljivica.

U studiji je naveden problem koji predstavljaju invazivne gljivične infekcije kod pacijenata obolelih od raka, ali i da prirodna alternativa hemioterapiji može biti kurkumin.

Kurkumin je prirodna komponenta izolovana iz rizoma biljke kurkume i privlači pažnju mnogih naučnika koji pokušavaju da pronađu lek za rak. Kurkumin predstavlja idealnu alternativu trenutnim terapijama jer je potpuno bezbedan čak i u velikim količinama.

Dokazano je da kurkumin antifungalno deluje na gljivice kao što su Candida, Cryptococcus, Aspergillus, Trichosporon i Paracoccidioides. Kurkumin pomaže pacijentima obolelim od raka da se odupru invazivnim gljivičnim infekcijama i komplikacijama koje pri tome nastaju.

Rak jajnika ubije 450 žena godišnje u Srbiji: Ne ignorišite ovih 10 simptoma!

Cilj studija je da dokažu dvostruki antikancerozni i antifungalni efekat kurkumina. U studiji je objašnjeno da konvencionalne terapije uglavnom uzrokuju kolateralnu štetu imunom sistemu pacijenta, što opet doprinosi prenamnožavanju gljivica. Takođe, konvencionalni lekovi za gljivične infekcije mogu izazvati ozbiljna oštećenja na bubrezima.

Studija je zaključila da je kurkumin prirodni lek budućnosti koji može da se izbori sa više vrsta raka i koji pokazuje i antikancerozni i antifungalni efekat, što ga čini odličnim kandidatom za prevenciju i lečenje raka, kao i komplikacija nastalih usled gljivičnih infekcija.

Potrebna su dodatna istraživanja da bi se utvrdili mehanizmi delovanja kurkumina. Takođe, slaba rastvorljivost kurkumina u vodu i njegova niska biološka dostupnost ograničavaju njegovu kliničku primenu.

Kurkumin bi mogao da se primenjuje jedino u nekom vidu nanočestica ili micela, a takva istraživanja su još uvek u prekliničkom stadijumu.

Zlatna mešavina protiv raka: Preparat od kurkume koji diže iz mrtvih! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs