Sačuvajte zdravlje

Bolesti bubrega: Ovih 12 alarmantnih simptoma ne smete da ignorišete!

Rano otkrivanje oboljenja bubrega je ključno za uspešno lečenje, pa je dobro poznavati simptome
Medicina
19:36h Autor:
Bolesti bubrega: Ovih 12 alarmantnih simptoma ne smete da ignorišete!
Foto: Shutterstok

Svako ko je ikada oboleo od ozbiljne upale bubrega zna da ceni savete starijih da ih bolje čuvamo. Kada bol parališe telo i nađete se na pregledu, upala je već ozbiljno zahvatila vaš organizam. Ako zakaže bubreg, sledi dijaliza, a u najgorem slučaju transplantacija. Rano otkrivanje oboljenja bubrega je ključno za uspešno lečenje, pa je dobro poznavati simptome. Ovo je 12 najalarmantnijih:

1. Konfuznost, zbunjenost

Osećaj zbunjenosti i nemogućnost koncentracije je prvi znak da nešto nije u redu. Slaba cirkulacija koja se pojavljuje kod bolesti bubrega direktno utiče na slab dotok kiseonika u mozak. To uzrokuje nemogućnost pamćenja, vrtoglavicu i probleme sa koncentracijom.

Tibetanska gljiva: Kako da sami gajite prirodni lek za mnoge bolesti! (VIDEO)

2. Suva i osetljiva koža

Suva i nadražena koža, osetljiva na dodir, siguran je znak da bubrezi ne rade dobro. Ukoliko bubrezi nisu u stanju da pročišćuju toksine iz krvi, to može da izazove osipe i svrab na koži.

3. Povišen pritisak

Mnogo oboljenja je povezano sa povišenim krvnim pritiskom. Bolesni bubrezi nisu izuzetak. Visoki krvni pritisak kod neispravnog rada ovih organa, teško se vraća u normalu i lekarski pregled je neizbežan.

4. Gubljenje daha

Gubljenje daha na dva načina je povezano sa radom bubrega. Prvo, višak tečnosti koji se stvori u telu, putuje prema plućima. Drugo, anemija vašem telu uskraćuje kiseonik, pa teže i dišete. Izgubiti dah zbog vežbanja je donekle prihvatljivo, ali ukoliko se to događa bez očiglednog razloga, lekar je prva adresa na koju treba otići.

5. Bol u nogama

Upala bubrega prepoznaje se po bolovima u leđima, bočnoj strani torza, ali i u nogama. Bol mogu da uzrokuje i kamenje u bubregu. U svakom slučaju, poseta doktoru je obavezna.

Čudotvorna kombinacija meda i oraha: Počnite sa prirodnim lekom već sutra!

6. Natečenost

Kada bubrezi ne rade kako bi trebalo, u našem telu se zadržava višak vode, pa nateknu gležnjevi na rukama i nogama, kao i lice. Ukoliko primetite džepiće pune tečnosti na telu, važno je odmah reagovati i potražiti lekaru pomoć.

7. Trnci hladnoće

Drhtanje i smrzavanje u toploj sobi očigledan su znak upale bubrega. Zdravi bubrezi podstiču proizvodnju hormona koji stimulišu crvena krvna zrnca zaslužna za distribuciju kiseonika po našem telu. Upala bubrega zaustavlja proizvodnju tih hormona i uzrokuje anemiju. Slaba cirkulacija i neispravan rad bubrega rezultuju stalnim osećajem hladnoće.

8. Gubitak apetita

Ukoliko gubite apetit, a primetili ste neke od navedenih simptoma, u pitanju su bubrezi. Kratkoročni gubitak kilograma možda se čini dobrodošlim, ali dugoročno to šteti vašem zdravlju, posebno jer ste oslabljeni od zbog ozbiljnog oboljenja.

Melem za bubrege i mokraćne kanale: Med od bundeve, najjači prirodni lek! (RECEPT)

9. Gubitak ukusa, averzija prema mesu i loš zadah u ustima

Ukus metala, tako se može opisati nedostatak ukusa u ustima koji je uzrokovan upalom bubrega. Toksini, koje bubrezi nisu izbacili iz tela uzrokovaće i neprijatan dah. Zbog gubitka ukusa, dolazi do averzije prema hrani, posebno mesu.

10. Problemi s mokrenjem

Bubrezi stvaraju urin i na taj način filtriraju telo od nečistoća. Ukoliko primetite promene u učestalosti mokrenja, boji i mirisu mokraće imate razlog za zabrinutost. Promene mogu da budu: učestalo mokrenje noću, nedostatak mokrenja, pena ili krv u mokraći, poteškoće prilikom mokrenja.

Puna vam je bešika, a odlažete odlazak u kupatilo: Evo kako to utiče na vaše telo!

11. Slabost, umor

Jedan od najranijih simptoma oboljenja bubrega je umor. Svi ga ponekad osećamo, ali ukoliko se budite mrtvi umorni i nakon dobrog sna, onda nešto nije u redu. Umor nastaje zbog nedovoljnog broja crvenih krvnih zrnaca, što smanjuje dotok kiseonika, a sve zajedno rezultuje anemijom i umorom kojem kao da nema leka.

12. Mučnina i povraćanje

Zbog neispravnog rada bubrega u našem telu se talože otrovi, koji mogu da uzrokuju mučninu i povraćanje. To su simptomi koji jasno ukazuju da nešto nije u redu, pa je poseta lekaru neizbežna.

Povremeno gladovanje je odlično za zdravlje: Evo šta se sve dešava sa telom!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs