ŠTA SE DEŠAVA SA TELOM ŽENE KADA "PRORADI" ŠTITNA ŽLEZDA: Kilogrami se gomilaju, kosa opada - jedini spas je OVO

Štitna žlezda proizvodi hormone neophodne za pravilno funkcionisanje tela. Ali šta se dešava kada štitna žlezda "zakaže"?

Medicina
Autor:
ŠTA SE DEŠAVA SA TELOM ŽENE KADA "PRORADI" ŠTITNA ŽLEZDA: Kilogrami se gomilaju, kosa opada - jedini spas je OVO
Štitna žlezda, Foto: Shutterstock

Štitna žlezda pokreće metaboličke procese, varenje, formira imunitet i utiče na reproduktivni sistem.

Što znači samo jedno - kada štitna žlezda "zakaže" to utiče na sve organe u telu i izaziva ozbiljne zdravstvene probleme.

Kod žena, štitna žlezda radi u bliskoj vezi sa jajnicima i nadbubrežnim žlezdama. On proizvodi hormone koji utiču na sposobnost začeća i rađanja deteta, čuvajući mladost i dobro raspoloženje. Zbog toga je važno pratiti zdravlje štitne žlezde, razumeti njen efekat na žensko telo kako bi ostao aktivan i vitak.

Štitna žlezda
foto: Shutterstock

Devojke potcenjuju ulogu štitne žlezde, ne prate hormonsku pozadinu. Ali sa nedostatkom tiroksina uzrokovanim bolestima žlezde, počinju ozbiljni zdravstveni problemi:

  • brzo dobijanje na težini bez obzira na normalnu ishranu;
  • koža postaje suva i peruta se;
  • stalna pospanost, slabost mišića;
  • dolazi do otoka lica i udova.

Ništa manje neprijatni simptomi se primećuju sa prekomernom proizvodnjom tiroidnih hormona. Mnogi procesi počinju da se ubrzavaju, metabolizam se menja, tako da žena gubi težinu bez razloga. Ima drhtanje ruku, lupanje srca i razdražljivost. Ovo ometa svakodnevni život i brigu o sebi i deci.

štitna žlezda
foto: Profimedia

Bolesti štitne žlezde su posebno opasne za žene tokom trudnoće. Mnogi hormoni su uključeni u proces izgradnje organa, nervnog sistema i mozga bebe. Zbog toga lekari preporučuju redovno praćenje hormona u 1. ili 2. trimestru.

TSH receptori se nalaze u žlezdanom tkivu ženskih grudi, prisutni u sloju endometrijuma koji oblaže matericu. Stoga, ako tiroidna žlezda otkaže, njihov nivo u svim drugim organima se menja. Ovo provocira endometriozu, ciste u mlečnoj žlezdi, nivo prolaktina pada, što utiče na sposobnost hranjenja bebe.

žena, hašimotov sindrom, štitna žlezda, starija žena
foto: Shutterstock

Lekari ne preporučuju da sami sebe lečite sa lekovima na bazi joda. Ako na svoju ruku uzimate ove lekove, možete oštetiti štitnu žlezdu. Odluku o lečenju treba da donese specijalista koji prvo analizira stanje pacijenta, otkriva stvarni nivo mikroelementa u krvi: a ponekad je prava dijeta dovoljna da se štitna žlezda vrati u normalu i to bez lekova.

Simptomi koji izazivaju nedostatak ili višak hormona štitne žlezde, žene često pripisuju PMS-u, ishrani, prekomernom radu na poslu. Ali kada se pojave znaci hormonskog disbalansa, bolje je konsultovati lekara, obaviti pregled i otkloniti problem u ranoj fazi, piše Econet.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs