Crevna kandidijaza

Kad kandida podivlja u crevima: 10 očiglednih simptoma!

Često ih zanemarujemo i mešamo sa nekim drugim stanjima

Medicina
12:18h Autor:
Kad kandida podivlja u crevima: 10 očiglednih simptoma!
Foto: Shutterstock

Da li osećate neku vrstu težine nakon sat vremena posle jela? Čini vam se da će vam pantalone pući? Morate da otkopčate dugme? Mnogi ljudi se žale da se ujutrobude sa ravnim stomakom, koji u toku dana neprekidno raste, odnosno nadima se.

Bilo kakav otok u predelu stomaka, čak i najmanji, može biti izazvan zapaljenjem creva. Ako se otoku dodaju i simptomi poput gasova i osećaja težine u stomaku, to je siguran znak da ili vašim crevima smeta određena hrana, ili imate crevnu infekciju poput kandidijaze.

Šta je crevna kandidijaza?

U pitanju je infekcija do koje dolaze kada bakterije u našim crevima izgube balans i namnože se. Zašto se to dešava?

Crevna kandidijaza obično pogađa ljude koji jedu puno ugljenih hidrata, rafinisanih namirnica, piju puno alkohola... Ovakve namirnice hrane bakterije u crevima, uništavaju izvore masnih kiselina kratkog lanca, i izazivaju otok i gasove. Druge vrste bakterija takođe mogu da razgrade soli pre nego što ih telo iskoristi, pa creva ne mogu da apsorbuju masti i tada dolazi do problema poput dijareje.

Treća grupa bakterija može da proizvede toksine koji oštećuju sluzokožu tankog creva, zbog čega telo ne može da apsorbuje neophodne nutrijente.

20 godina telo mi je tiho propadalo: Ovako su me spasili obična voda i beli luk!

foto: Shutterstock

10 simptoma crevne kandidijaze

Simptomi su veoma uobičajeni i lako se mogu pomešati sa simptomima drugih bolesti. Ipak, ukoliko prepoznate više od jednog od sledećih 10 simptoma, ne bi bilo loše da posetite lekara:

- Gasovi;

- Osećaj težine u stomaku;

- Loša apsorpcija masti;

- Netolerancija na mlečne proizvode, gluten, kofein, fruktozu;

- Bol ili grčevi u stomaku;

- Zatvor i slični problemi;

- Sindrom nervoznih creva;

- Hroničan umor, dijabetes, fibromijalgija, imunološke bolesti, neuromuskularni poremećaji;

- Nedostatak minerala i vitamina, naročito B 12;

- Dijareja.

Samo ćete naškoditi telu: Kada napunite 40, ovo nikako ne smete da radite!

foto: Profimedia

Šta može da izazove preteran rast bakterija?

Da drastičnog razmnožavanja bakterija dolazi kada neki uzrok naruši prirodan proces varenja koji kontroliše transport bakterija i hrane u debelo crevo. Kada nervi ili mišići creva pretrpe štetu, dolazi do umnožavanja bakterija u tankom crevu, što značajno povećava šanse za razvoj crevne kandidijaze.

Bolesti poput dijabetesa mogu da dovedu do oštećenja mišića creva, pa to može biti jedan od uzorka crevne kandidijaze. Drugi mogući uzroci su Kronova bolest, duboki ožiljci na crevima, ali i lekovi koji narušavaju bakterijsku gloru u crevima poput antibiotika, steroida... Ipak, za vodeći uzrok smatra se unos previše prerađene hrane, alkohola, ugljenih hidrata i šećera.

Kako se dijagnostkuje i leči crevna kandidijaza?

Ako osećate neke od ovih simptoma, obavezno posetite lekara. On će vas uputiti najverovatnije na analizu mokraće ili stolice.

Prvi savet za lečenje crevne kandidijaze jeste smanjivanje količine ugljenih hidrata u ishrani, kao i izbegavanje šećera, brašna i alkohola. Često se prepisuju i antibiotici i probiotici, ali terapiju svakako mora da odredi lekar.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs