detaljan vodič

Kada je vreme da bacite maskaru: Rok trajanja svih kozmetičkih proizvoda!

Rok trajanja je važan podatak koji mnoge od nas često zanemaruju kada je reč o proizvodima za ulepšavanje

Nega
Autor:
Kada je vreme da bacite maskaru: Rok trajanja svih kozmetičkih proizvoda!
Foto: Shutterstock

Prenosimo vam detaljan vodič koji će vam pomoći pri čuvanju i korišćenju vaše šminke kako bi joj rok trajanja bio što duži. Rok trajanja je važan podatak koji mnoge od nas često zanemaruju kada je reč o proizvodima za ulepšavanje.

Ruž za usne

Postoji verovanje da ruževi mogu trajati do tri godine. Međutim, ovi proizvodi su skloniji razmnožavanju bakterija ako ih delite s drugim osobama ili ako ste imali bilo koji oblik infekcije na usnama. Da biste to izbegli, ruž za usne možete nanositi s čistom četkicom. U tom slučaju značajno ćete produžiti vek trajanja ruža za usne. Ako vaš ruž promeni okus ili miris, odmah ga bacite!

Dobra šminka skida 10 godina sa lica: Kako da se našminkate bez greške!

foto: Shutterstock

Maskara

Ako se ne osuši rok trajanja vašoj maskari je oko tri meseca. Važno je napomenuti da pripazite na grudvice i teksturu maskare. Ako se grudvice pojave, a tekstura postane drugačija od dana kada ste je kupili, verovatno je vreme da kupite novu.

Puderi u prahu, bronzeri, rumenila

Proizvodi koji dolaze u verziji praha (i oni pritisnuti poput pudera u kamenu) ne sadrže vodu što znači da mogu trajati mnogo duže od onih koji sadrže ulja ili su tečni. Takođe ovi proizvodi su i zaštićeniji. Ako neko vreme niste koristili puder, jednostavno odstranite gornji sloj, jer je proizvod koji se ispod nalazi pogodan za nanošenje na lice.

Domaći puder za lice u samo 6 koraka: Napravite sami prirodnu šminku!

foto: Shutterstock

Tečni puderi i korektori

Ove proizvode morate držati na sobnoj temperaturi, odnosno u uslovima gde temperatura ne raste ili pada, jer su osetljivi na temperaturne promene. Takođe, bitno je držati ih dobro zatvorene. Ako se pridržavate ovih uputstava vaš proizvod će trajati znatno duže. Pokušajte proizvode nanositi s čistim četkicama i izbegavajte dodir proizvoda s kožom (npr. stavljanje korektora direktno na kožu uz pomoć priloženog aplikatora koji se vraća u proizvod).

Ajlajner i olovke za oči

Olovke za oči i obrve imaju duži vek trajanja, jer svakim rezanjem dolazite do svežeg proizvoda. Tečni ajlajneri mogu trajati od 6 meseci do godinu dana. Dobro ih zatvarajte kako biste izbegli njihovo isušivanje.

Nanesite ajlajner prema obliku očiju: Jednostavan trik za savršeni pogled!

Senke za oči

Ako dolaze u puderastoj varijanti, onda im je vek trajanja identičan kao puderu u prahu, a ako dolazi u gel varijanti pripazite da je nanosite čistim prstima i četkicama za šminkanje i proizvod uvek dobro zatvorite.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs